Müşteri Algısı Satış ve Pazarlamayı Nasıl Etkiler?

Planports Ekibi 05.11.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 2584 kere okundu

MÜŞTERİ ALGISI SATIŞ VE PAZARLAMAYI NASIL ETKİLER?

Müşteri algısı sadece ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın alan tüketicileri değil, aynı zamanda ürün veya hizmetinizi bir işlemde bulunmadan gören kişileri de etkiler. İşte bu yüzden tüm girişimciler için ideal müşterilerinin şirketlerini nasıl algıladıklarını anlamaları önemlidir. Her iki kitle de göz önünde bulundurulduğunda, küçük işletme sahipleri potansiyel müşterileri harekete geçirmek için bir marka oluşturabilir ve müşterileri, sizinki gibi bir şirkette arama yapabilecek kişilerle algılarını paylaşmaya teşvik eder.
Müşteri Algısını Ne Belirliyor?
Reklam, sosyal medya, müşteri hizmetleri, gözden geçirmeler, eleştiriler ve halkla ilişkiler dahil olmak üzere, müşterilerinizin işinize ilişkin algılarını etkileyen çeşitli faktörlerdir. Bu faktörlerin hepsinde yer alan, kitlenizde bir yanıt oluşturan dört temel işlevdir. İlk olarak, kitlenizin bir tepkisi, duyumu onların algısına yol açar. Dikkat yorumlanması, onları hissettiren bütün tutumları etkileyecektir.
Müşteri algısı teorisi, kitlenizin şirketinizle etkileşim kurmasını ve harekete geçmesini motive eden şeylere daha yakından bakar. Motivasyonun incelenmesi, küçük işletme sahiplerinin reklamlarına, müşteri geri bildirimlerine, halkla ilişkiler, sosyal medya pazarlaması ve müşteri hizmetleri politikalarına nasıl yaklaşacaklarını belirlemeye yardımcı olabilir.
Satışları Artırmak İçin Müşteri Algısı Nasıl Kullanılır?
Genel kitleniz ve ideal müşteriniz markanızdan eşit ölçüde etkilenir ve müşteri algısını yönlendiren markanızdır. Küçük bir işletme sahibi olarak, müşterilerinizin şirketinizin algısını olumlu yönde etkilemek, genellikle ürün veya hizmet satın alarak ya da işinizi ararken başkalarına tavsiye ederek daha fazla müşterinin algılarına göre hareket etmesini sağlar.
İşte, müşterilerinizin ilgisini çekecek ve markanızı nasıl güçlendireceğiniz konusunda birkaç öneri sunacağız ve bu da işinizin algılarını etkileyecektir;
1. Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal medya, iyi yönetildiğinde önemli bir etki sağlayabilen değerli ve nispeten ucuz bir pazarlama aracıdır. Ancak, odağınızı çok zayıf kılmak ve her sosyal medya platformunda pazarlamaya çalışmak gereksizdir. Bunun yerine, hangi platformların işletmenize en iyi hizmeti sunduğunu inceleyin.
Bugün mevcut olan sosyal medya platformu seçenekleri, yeni ağları düzenli olarak ortaya çıkarıyor, bu yüzden işiniz için doğru sosyal medya platformlarını seçerken dikkatli olmanız gerekiyor. Bazı platformlar, hızlı müşteri hizmetleri ve halkla ilişkiler yanıtları için daha uygundur, diğerleri ise ürün veya hizmetlerinizi kısa ve öz olarak gösteren güçlü kısa görsel kampanyaları için daha iyidir. İdeal müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayan bir algı oluşturmak için bir strateji geliştirin ve sohbet etmek, paylaşmak ve etkileşim kurmak istediğiniz yerlere uygulayın.
2. Müşteri hizmetleri
Memnun bir müşterinin bir şirketteki deneyimleri hakkında 2 veya 3 kişiyi nasıl anlatacağı konusunda eski bir anekdot var, ancak memnun olmayan bir müşteri 8 ila 10 kişiye memnuniyetsizliğini anlatacaktır. Her etkileşim işinizi yapabilir veya kırabilir, bu nedenle hiçbir zaman müşteri etkileşimini kabul etmez. Bununla birlikte, kaliteli müşteri hizmetlerinin, müşterilerinizin sizden ne zaman bekleyebileceklerine ilişkin sınırlar koymanın yanı sıra daha büyük sorunlar ortaya çıkmadan önce geri bildirimlerini dahil etmeyi de içerdiğini hatırlamak önemlidir.
3. Topluluk Katılımı
Günümüzde tüketiciler arasında paylaşılan ortak bir şikayet, yılın büyük çoğunluğu için belirli bir toplulukla etkileşime girmeyen işletmelerin, aniden kitlesel reklam kampanyaları ve finansal ya da sosyal açıdan uygun olduğunda daha fazla görünürlük ile nasıl görüneceği gibi görünmektedir. Tüm yıl boyunca değerlerini, inançlarını ve tutumlarını paylaştığınızı göstermek için yeni kampanyaları başlatın ve "sezonun dışında" topluluk etkinliklerini destekleyin.
4. Seçici Algı Pazarlaması
Müşterilerin her gün bombardımana tuttukları reklamlara dikkat etmemeleri neredeyse imkansızdır, bu nedenle çoğu insan, o anda ilgisini çekmeyen ürün veya hizmetlerin mesajlarını filtreler. Pazarlama stratejilerini kendi ürünlerini filtrelemeyen potansiyel müşterilerin önüne almak için terfi eden şirketler, seçici algı pazarlaması kullanmakta ve sonuçlar genellikle etkili olmaktadır. Örneğin, yerel kahve dükkanlarında ve küçük işletme muhasebesi hizmetlerinde, hizmetinize ihtiyaç duyan genç girişimciler tarafından görülmek üzere, defter tutma veya küçük işletme muhasebesi hizmetleri için reklam vermek, yerel bir gazeteye reklam yerleştirmekten daha uygun maliyetlidir.
5. Benzersiz Satış Öneriniz
Olumlu bir müşteri algısını geliştirmenin en akıllı yollarından biri, işinizi rekabetten farklı kılan şeyleri vurgulamak ve tanıtmaktır. Kitleniz sürekli olarak reklamlarla doludur, bu da onları günlük olarak çevreleyen duyusal aşırı yük duvarını kırmayı zorlaştırır. Ancak, ideal müşterinize ulaşmak için her zaman daha büyük bir bütçe veya pazarlama kampanyaları gerekmez. İhtiyacınız olan her şey, potansiyel müşterilerinizin ne istediğini bilmenizi sağlamaktır, ancak rakibiniz benzersiz satış teklifinizi vermeden önce…
Bağımsız kitapçılar gibi bazı işletmeler için cevap, kişiselleştirilmiş öneriler, bir topluluk hissi ve müşterinizin değişim ve sıkıntı zamanlarında neye ihtiyaç duyduğu konusunda bir farkındalık göstermesi kadar basit olabilir.
Pek çok girişimci yeni bir iş kurmaya açık olsa da, müşteri algısı gezinmek için zor bir alan olabilir. Mantık bize güçlü bir iş planı, uzman işlevsellik ve etkili müşteri hizmetleri ile birleştiğinde müthiş bir fikrin bizi girişimcilik başarısı yolunda yönlendirecek kadar yeterli olduğunu söyler. Yine de gerçeklik bize, işletmelerin yüzde 50'sinin ilk beş yıl içerisinde başarısız olmasının bir nedeni olduğunu ve müşteri algısının genellikle bu talihsiz sonuçta rol oynadığını öğretmektedir. Ancak, kitlenizin işletmenizin pazarlama ve müşteri katılımına verdiği yanıtı dikkatli bir şekilde inceleyerek, başkalarının başarısız olduğu durumlarda şirketinizin başarılı olduğunu görmek için yeterince bilgi sahibi olabilirsiniz.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM