Müşteri Davranışı Analizi Nedir?

Planports Ekibi 30.05.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1710 kere okundu
MÜŞTERİ DAVRANIŞI ANALİZİ NEDİR?

Bir müşteri davranışı analizi, müşterilerin şirketinizle nasıl etkileşimde bulunduğunu gösteren nitel ve nicel bir gözlemdir. Müşteriler ilk önce ortak özelliklerine göre alıcı personeline bölünürler. Ardından, her bir şirket, kişilerin şirketinizle nasıl etkileşimde bulunduğunu analiz etmek için müşteri yolculuk haritanızdaki aşamalarda gözlemlenir.
Bir müşteri davranışı analizi, bir kitleyi etkileyen farklı değişkenler hakkında fikir verir. Müşterinin yolculuğu sırasında göz önünde bulundurulan sebepler, öncelikler ve karar verme yöntemleri hakkında bir fikir verir. Bu analiz, müşterilerin şirketiniz hakkında neler hissettiğini ve bu algının temel değerleriyle aynı hizada olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur.
Neden müşteri davranış analizi yapmalısınız?
Diğer bir önemli iş ihtiyacı, müşterinin genel değerini tahmin etme yeteneğidir. Bir müşteri davranış analizi, ideal müşteri özelliklerini tanımlayarak bu sürece verimlilik katar. Bu kişileri hedef alarak, işletmeniz rakiplerinden önce sadık müşterileri çekebilir.
Müşteri davranış analizinizden elde edilen veriler pazarlama kampanyalarınızı optimize etmenize yardımcı olmalıdır. Odağınızı yalnızca müşterilerinizin en değerli segmentine göre daraltmakla kalmaz, aynı zamanda tercih ettikleri kanallara da bağlayabilirsiniz. Ek olarak, bu analiz, içeriğin en etkili zamanda yayınlandığından emin olmanıza yardımcı olabilir. Her bir kişi için barikatların nerede meydana geldiğini belirleyerek, satış ve çapraz satış fırsatlarını artırabilirsiniz.
Sadık müşterileri çekmek önemli olmakla birlikte, onları korumak da aynı derecede önemlidir. Şirketinizi sevseler bile, bu kişileri başkalarını tanımaya başlamazsanız başka yerlere bakmaya başlayabilirler. Bir davranış analizi, iyi ve kötü müşteri özelliklerini tanımlayarak ekibinizin müşteri kaybının azalmasına yardımcı olabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM