Müşteri Dönüşüm Oranını Artırmak İçin Yöntemler

Planports Ekibi 24.10.2023 tarihinde yazdı Bu yazı 666 kere okundu

Müşteri Dönüşüm Oranını Artırmak İçin Yöntemler


İşletmenizi büyütmenin, bunun için de satışlarınızı artırmanın bir çok yöntemini sıralayabiliriz. Özellikle dijital ortamlarda gerçekleştirilen Webinar, Podcast, Instagram Live ve YouTube Live gibi etkinliklere katılmak, sosyal medya reklamları vermek, influencer işbirlikleri yapmak en yaygın kullanılan yöntemler arasında yer alıyor. Buna karşılık, satış ekibiniz online kanallardan gelen potansiyel müşterilerinizi takip edemiyorsa veya takip etmekte zorlanıyorsa, çabalarınız boşa gidiyor demektir.

Bir online pazarlama kampanyasının performansını ölçmek için pazarlamacılar, ilgili web sitesinde elde edilen potansiyel satış sayısına bakar. Potansiyel müşterilerin ilgisini çekmek bazen haftalar hatta aylar sürse de, ilgilerini tahmin ettiğinizden daha kısa sürede kaybedebilirler.

Maalesef çoğu işletme potansiyel müşterilerini yeterince hızlı takip edemiyor. Yapılan bir ankete göre 2.240 işletmenin yalnızca yüzde 46'sı potansiyel müşterilerine 24 saat içinde yanıt veriyor. Bu da dönüşüm oranlarının neden artmadığına dair açık bir gösterge. Genel bir kural olarak, potansiyel müşterilerinizin çoğu, sırf satış hunisine girdikleri için müşteri haline gelmeyecektir. Dönüşüm için biraz çaba sarfetmeniz gerekir.



Burada bahsedeceğimiz yöntemleri kullanarak dönüşüm oranınızı artırabilirsiniz.

Potansiyel müşterilerinizi bekletmeyin
Potansiyel müşterilerize ulaşmak için kaybedecek zamanınız yok. Bir saat sonra bile potansiyel müşterinin ilgi düzeyi önemli ölçüde azalır ve rakibiniz ile iletişime geçmiş olabilir. Sonuç olarak, yeni potansiyel müşterilere en kısa sürede dönüş yapmak kritik öneme sahiptir.

E-postaların aşırı birikmesi, unutkanlık veya izin kullanımı nedeniyle potansiyel müşteriler gözden kaçabilir. Bunu önlemek için bir CRM yazılımı kullanabilirsiniz. İzlenebilirlik ve hız, destek talepleri için olduğu kadar potansiyel müşteriler için de geçerlidir.

Satış ekibinizi doğru organize edin
Bazı işletmeler satış ekiplerini biri mevcut müşteriler için, diğeri yeni müşteriler için olmak üzere iki gruba ayırırlar. Bu sizin işletmeniz için de uygun bir yaklaşım olabilir. Satış ekibinizin verimli çalışmasını sağlamak için uyguladığınız yöntemler, ekibin yapısından daha kritiktir. Bu sadece potansiyel müşteriler için değil, satış sürecinin tüm aşamaları için geçerlidir. Satış sürecinin tüm aşamalarını işleri en kısa sürede çözecek şekilde organize edin.

Potansiyellerinizi sıcak tutun
Potansiyel bir müşteri, bir web formunu 10 dakika içinde doldurduktan sonra bile satış sürecine devam etmeye hazır olmayabilir. Buna rağmen telefon görüşmesi sırasında sunduğunuz ürüne veya hizmete ilgi göstereceğini unutmayın. Sıcak kalmalarını sağlamak için arada güncel kampanyalarınız hakkında onlara bilgi verebilir veya özel oluşturulmuş fırsatlarınızdan bahsedebilirsiniz.

Müşteri hizmetleri satış yapılmadan önce başlar. Onları bilgilendirdiğiniz ve önemsediğinizi gösterdiğiniz için bir sonraki adımı atmaya hazır olduklarında size ulaşacaklardır.



Satış evrelerinizi izleyin
Satış huniniz, uğraştığınız potansiyel müşterilere benzersiz bir bakış açısı sağlar. Bir CRM programı kullanarak potansiyel müşterilerin satış evrelerindeki ilerlemelerini takip edebilirsiniz.

İyi bir CRM programı işletmelere satış ve öngörü raporlaması sunar. Satış verileriniz, grafikler aracılığıyla görülebilir. Düzenli olarak gerçekleştirdiğiniz satış toplantılarında her bir satışın durumunu inceleyebilir ve ilerleme açısından nerede olduğunu değerlendirebilirsiniz. Satış evrelerinin sürekli güncellenmesi durumunda hangi durumlara odaklanmanız gerektiğini anlamanız kolaylaşır.

Bir teşvik sunun
Herkes ücretsiz ürünler almayı sever. Müşterileri satın almaya teşvik etmek için promosyon ürünler sunabilir veya sınırlı bir süre için sınırlı bir indirim sunabilirsiniz. İndirimlerin ve bedava ürünlerin çok olması veya çok değerli olması gerekmez.

Potansiyel ROI havucunu gösterin
Ürününüz veya hizmetiniz potansiyel müşterinizin yatırım getirisini artırma potansiyeline sahipse bunu mutlaka belirtin. Aslında onlara gelirlerini artırmaya hazır olup olmadıklarını soruyor olacaksınız. Ürün veya hizmetinizin faydalarını onlara hatırlattığınızda insanların sizden satın alma olasılıkları daha yüksektir.



Süre belirleyin
Yanıt vermeyen potansiyel müşterileri satış hunisinden çıkarmak için bir "Son Mesaj" tarihi belirlenmelidir. Örneğin: “Sizinle iletişime geçeli 30 gün oldu. Bu son yazışmamız ancak, başka sorularınız varsa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin." Genellikle bir yanıtla sonuçlanan bu yazışmayı yaparsanız, satış personeliniz ölü bir potansiyel müşteri için zaman ve kaynak israf etmeyecektir.

Takip aramaları yapın
Potansiyel müşterilerinizle başka soruları olup olmadığını soran bir takip e-postası, mesaj veya telefon görüşmesi ile yeniden etkileşime geçebilirsiniz. Potansiyel müşterilerinizi hızlı bir şekilde satışa dönüştürmek için bu yöntemi kullanmanın çeşitli avantajları vardır. Hemen hemen her sektör basit bir takip aramasından fayda görebilir.

E-posta pazarlamanızın öne çıktığından emin olun
E-postalarınızın, potansiyel müşterilerinizin gelen kutularını doldurması muhtemel aşırı tanıtım amaçlı e-postalar arasında öne çıktığından emin olmanız gerekir. E-postalarınıza işletmeniz veya sektörünüz hakkında ilginç bilgiler ekleyerek biraz eğlenceli hale getirmeyi ve bir satış konuşması gibi görünmemesini sağlamayı unutmayın. Yaratıcı e-postalar gönderirseniz firmanız kalabalığın arasından sıyrılacaktır.

Müşteri adaylarınıza sorular sorun
Bir soru sorarsanız potansiyel müşterileriniz genellikle yanıt verir. Buna bir örnek şu olabilir: “Bir haftadan fazladır sizden dönüş alamadık. Teklifimizi ne zaman değerlendirmiş olursunuz? Bilgi verirseniz memnun oluruz." Bu yöntem, hem biraz baskı uygulamış olup hem de potansiyel müşterinizin aklındaki diğer soruları veya sorunları bulmanızı sağlar.

Web sitenizde harika bir SSS sayfası geliştirin
Potansiyel müşterilerinizin soruları olduğunda sizden satın alma olasılıkları azalır. Sık sorulan soruları yanıtlayarak ziyaretçilerinizin sitenizde aradıkları yanıtlara ulaşmalarını kolaylaştırabilirsiniz. Satış ve müşteri hizmetleri çalışanlarınız en sık sorulan soruların bir listesini yapabilir.



Sonuç
Satışçıların, satış yapma becerisine sahip olarak doğdukları fikri uzun yıllar boyunca yaygın olarak kabul edilmiştir, ancak gerçek şu ki satış öğrenilebilecek bir disiplindir. Başarı için, iyi kurgulanmış ve iyi organize edilmiş bir satış yaklaşımı şarttır.

Elbette, insani bir dokunuşu sürdürmek çok önemlidir, ancak bir CRM sistemi, etkinlikleri takip etmek, teklifler sunmak ve takipleri size hatırlatmak gibi günlük operasyonları kolaylaştırmaya yardımcı olurken aynı zamanda müşteri geçmişini incelemenize de olanak tanır.

Burada anlattıklarımızı uygulayarak satış ekibinizin, online potansiyel müşterileri, müşterilere dönüştürmesine yardımcı olabilirsiniz. Planports CRM hakkında daha fazla bilgi edinmek ve satış sürecinizi düzenlemenize nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Daha fazla potansiyel müşteriyi satışa dönüştürmek için güçlü bir araç arıyorsanız Planports CRM’i kendiniz de deneyebilirsiniz. Bugün kaydolun ve 14 gün ücretsiz deneyin!


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM