Müşteri İlişkileri Yönetimi(CRM) ve Yeni Pazarlama Metodları

Planports Ekibi 15.05.2017 tarihinde yazdı Bu yazı 2737 kere okundu

Web pazarlama



Müşteri İlişkileri Yönetimi(CRM) ve Yeni Nesil Pazarlama

CRM, bir organizasyonun etkili ve verimli pazarlama işlevlerini güçlendirmektedir. Aslında CRM, Pazarlama işlevlerine farklı bir boyut kazandırır ve işleyişini destekler. Doğrudan pazarlama, web pazarlama ve e-mail pazarlama gibi metodları etkin kullanma konusunda CRM yazılımlarından destek alabilirsiniz. Bu bahsettiğim yöntemler geleneksel pazarlama yöntemlerine göre çok daha fazla geri dönüş ve başarı sağlamaktadır. Ayrıca pazarlama kampanyalarının etkisini de artırır.

Yıllar önce büyük firmalar,televizyon, dergi ve gazete reklamlarıyla müşterilerine ulaşmaya çalışırlardı. O dönemler için de işe yarardı gerçekten. Ancak bu tür reklamlar tek yönlüydü. Yani siz, kitlenin geneline bir reklam yayınlardınız ancak müşteri görüşlerini, beklentilerini öğrenme şansınız olmazdı. Ayrıca ilgisiz reklamları ilgisiz kişilere de yayınlamış olurdunuz.

Bu yöntemlerin eskidiğini şu örnekle açıklayabiliriz. Örneğin, bir çocuk bezi reklamını televizyon reklamında oynattığınızda 60 yaşında ve artık çocuk yapmayı düşünmeyen insanlara da göstermiş olursunuz ki bu gösterim tamamen hedef dışı kalmış anlamına gelir. Üstelik televizyon reklamları da inanılmaz derecede pahalı ve uygulaması birhayli zor yöntemlerdir. Büyük ekipler, büyük bütçeleri de beraberinde getirir.

Şunu belirtmeliyim ki; pazarlama alanındaki yeni yaklaşımlar eski metodların tamamını devre dışı bırakmıştır. Öyle ki 1996 yılı, yani web tarayıcılarının icadıyla dünyada bilgi paylaşımı ve yayını anlamında bilinen herşey alt üst oldu. Reklam ve pazarlama olarak bakıldığında tek taraflı iletişim sona erdi ve çift taraflı etkileşimli iletişim dünyamıza girdi.

Artık milyonlarca tüketici, bir ürün almadan önce forumlarda tartışıyor, araştırıyor, o ürünü daha önce kullanmış olan insanlarla iletişime geçiyor veya onların tecrübelerini okuyor. Ürün fiyatları onlarca ayrı siteden kıyaslanıyor. Tüketiciler emin olmadan kesinlikle karar vermiyor.

Bilginin paylaşılması da aynı şekilde evrim geçirdi. Evinizdeki bilgisayarınızdan yazdığınız bir yazı, blog sitenizde yayınladığı anda tüm dünya tarafından erişilebilir oluyor. Aynen sizin şu an benim yazımı okumanız gibi evrensel olarak bilgi paylaşabiliyorsunuz.

Böyle bir devrim en son matbaanın icadında yaşanmıştı. Matbaa icad olduktan sonra kitaplar çoğaltılmaya ve bilgiler, tecrübeler tüm dünyada yayılmaya başlamıştı. Bu sayede teknolojik icatlar arttı, yazılı kaynak sayısı milyonlarca kez katlandı. Bilgiler ve tecrübeler tüm dünyayı dolaşmaya başladı. Şimdi daha büyük bir devrimin hemen önündeyiz.

Bu devrim tüm bilgi paylaşımı, satış, pazarlama ve iletişim metodlarının yeniden inşaa edilmesine neden oldu. Eski yöntemlerin neredeyse tamamı yok oldu. Neredeyse yok olan Kütüphaneye gitme ihtiyacını örnek göstermek doğru olacaktır diye düşünüyorum. Artık işletmeler yeni yöntemleri kabul etmeliler, algılamalılar, şirketlerini yönetme şekillerini, stratejilerini ve pazarlama faliyetlerini bu yönde değiştirmelidirler.

Televizyon, dergi ve broşür reklamcılığı yerine, blog yaratıp faydalı bilgi paylaşmayı, email pazarlama tekniklerini, web pazarlama stratejilerini, sosyal medyayı, viral reklamı, video ve poadcast yayınlamayı öğrenmeli bu nesnelerin tamamından faydalanmalıdırlar. Potansiyel müşterilere ulaşmanın yolu klasik eski yöntemlerden değil yukarıda bahsettiğim yeni nesil pazarlama araçlarından geçmektedir.

Bloğumuzda pazarlama araçlarıyla ilgili bilgileri takip ederek, tüm internet pazarlama araçları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.



Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM