Müşteri İlişkileri Yönetimi CRM Programı Kullanmanın Faydaları

Planports Ekibi 07.12.2021 tarihinde yazdı Bu yazı 1966 kere okundu

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) Programı Kullanmanın Faydaları


CRM'nin ne anlama geldiğini veya ona ne için ihtiyaç duyulduğunu bilmiyorsanız endişelenmeyin, çünkü yalnız değilsiniz.

CRM kullanmanın faydaları

Bu yazıyı okuduktan sonra sadece cevabı bilmekle kalmayacak, aynı zamanda burada öğrendiklerinizi, işinizi daha verimli ve daha kârlı hale getirmek için de kullanacaksınız. Hepimizin bildiği gibi bir işletmeyi yönetirken her gün çeşitli zorluklarla karşılaşırız. Çalışanlarınızı etkileyecek kararlar vermeniz gerekir. Ofise alınan içme suyunun markasından, yeni işe başlayacak personelin nerede oturacağına veya satış sürecinizi yönetmek için hangi yazılımın en iyi olduğuna kadar bir çok kararı siz vermek zorunda kalırsınız. Kısacası gündelik iç süreçlerinizi yönetmek için bile epey bir mesai harcıyorsunuzdur aslında. Ama tüm bunlardan daha önemlisi, şirketinizin varlığını sürdürmek için satış yapmak zorunda olmanızdır. Bu durumda sizlerin, satış yapacağınız müşterilerinizle ilişkilerinizi önceliklerinizin en üst sırasına koyduğunuzdan emin olmanız gerekiyor.

CRM, müşteri ilişkileri yönetiminin (Customer Relationship Management) kısaltmasıdır. Ancak, bu gerçekten çok geniş ve tam olarak neyi ifade ettiği anlaşılmayan bir tanım. Biraz daha detaylandırırsak, CRM en basit haliyle, müşteri adaylarınızı - diğer bir deyişle ürünlerinizle/hizmetlerinizle ilgilenen kişileri - ve mevcut müşterilerinizi, onlardan en yüksek geliri elde etmek için mümkün olan en verimli şekilde yönetmenin yoludur. Daha da detaylandırırsak, CRM bir şirketin müşteri etkileşimlerini analiz etmek ve müşteri yaşam döngüsü boyunca elindeki veriyi ölçmek için kullandığı sistemi ifade eder. CRM'nin amacı, elde tutma ve elde etme yoluyla müşterilerle iş ilişkilerini geliştirmektir. Müşteri adaylarınızı ve müşterilerinizi etkili bir şekilde yönetebildiğinizde, daha fazla müşteri adayını size ödeme yapan mutlu müşterilere dönüştürürsünüz. Marka elçiniz haline gelen sadık bir müşteri tabanı oluşturursunuz ve müşterileriniz, şirketinizle daha iyi bir deneyim yaşar.

İster müşteri verisini depolayacak bir yer arayan ve o verinin birden fazla cihazdan erişilebilir olmasını isteyen küçük bir işletme olun, ister müşteri etkileşimlerini yönetmeye ve müşteri memnuniyetini artırmaya odaklanmış daha büyük bir işletme olun, bu ihtiyaçlarınızın çözümü bir CRM yazılımı aslında. CRM yazılımını kullanmaya başlamadan önce excel tabloları, epostalar veya diğer araçları kullanarak bu sorunları çözmeye çalışan birçok işletme, CRM kullanarak her şeyin çok daha kolay hale geldiğini fark etmiştir.

Şirketinizin CRM yazılımı kullanarak elde edeceği faydaları beş başlık altında toplayabiliriz. Birincisi, çok daha iyi bir veri düzenlemesine sahip olursunuz. Müşteri adayları, potansiyeller ve müşteriler listelerinizi CRM'nize aktardıktan sonra müşteri adayları ve müşterilerinize satışlarınızı ve etkileşimleri izlemeye başlayabilirsiniz. İkincisi, gelişmiş bir iletişime sahip olursunuz. Otomatik hatırlatıcılar ve çeşitli e-posta şablonları oluşturarak satış ekibinizin, satış fırsatlarını ve teklifleri takip etmesini kolaylaştırırsınız. Üçüncüsü, yetkilendirme yoluyla satış ekibinizin istediğiniz veri ve raporlara erişimini sağlayarak bilgileri kolayca paylaşabilirsiniz. Dördüncüsü, tüm müşteri adaylarınıza ulaşırsınız. Web formlarını, telefon çağrılarını, diğer yazılımlardaki bilgileri, sosyal medyadan gelen aday verisini otomatik olarak CRM’ye aktarabilir ve bunları analiz edebilirsiniz. Elde edilen bilgiler otomatik olarak CRM'ye aktarıldığından satış temsilcileriniz adaylarla çok daha hızlı iletişime geçerek satış fırsatlarını çok daha hızlı oluşturabilirler. Son olarak ise, satış rakamlarınızı bilirsiniz. Otomatik olarak görüntüleyeceğiz raporlar ile satış hedeflerinize ulaşmaya ne kadar yakın olduğunuzu görebilirsiniz.

CRM yazılımı kullananlar arasında yapılan bir ankette, katılımcıların %67'si CRM yazılımı kullanmanın satış fırsatlarını ve müşteri adaylarını daha iyi takip etmelerine yardımcı olduğunu, %56'sı ise tüm müşteri etkileşimlerine tek bir yerden erişilebildiği için müşteri ilişkilerini geliştirdiğini söylemiştir.

CRM yazılımı kullanmak bir şirket stratejisidir. CRM'yi iş ilişkilerini, uygulamaları ve süreçleri yönetmek için ihtiyacınız olan bir araç olarak düşünebilirsiniz. Yalnızca iş bağlamınızdan daha fazlasını yönetmenize, aynı zamanda bayi ilişkilerinizi, iç satış faaliyetlerinizi ve pazarlama ekibinizi de yönetmenize yardımcı olur. Etkili bir CRM, satış performansınız hakkında fikir edinmenizi sağlar, böylece stratejilerinizi trendlere göre belirleyebilirsiniz. Ayrıca, otomatik iş akışı kuralları tanımlayarak satış ekibinizin standart bir prosedür izlemesini sağlamış olursunuz. Böylece satış ekibinizin potansiyel müşterilerinizi gözden kaçırarak kaybetmesini engeller ve bu adımları her defasında manuel olarak tekrar girmek zorunda kalmazsınız.
Şirketinizde CRM yazılımı kullanmadığınızda yaşayabildiğiniz sorunlara birkaç örnekle bakalım isterseniz. Elinizde büyük bir veri vardır ama bunu nasıl kullanacağınızı bilemiyorsunuzdur, çünkü veriyi analiz edemiyorsunuzdur. Müşteri adaylarına ulaşamadığınızdan işinizi kaybetme noktasına gelmişsinizdir. Pazarlamaya harcadığınız para işinize yarıyor mu yoksa boşa mı gidiyor hiçbir fikriniz yoktur. Bir müşterinizden gelen epostaları bulmak için çok zaman harcıyorsunuzdur. Randevuları kaçırıyor ve iş takibi yapamıyorsunuzdur. İşinizin nasıl ve ne kadar büyüdüğü hakkında hiçbir fikriniz yoktur. Müşterileriniz sizi her aradıklarında kendilerini tekrar tanıtmak zorunda kalıyorlardır. Satış ekibinizdeki her çalışanın farklı bir satış süreci vardır. Bir çalışan şirketinizden ayrıldığında iyi bir müşteri adayını veya müşteri adaylarının listesini alıp gidiyordur. Online reklam kampanyalarınızın karlı olup olmadığı hakkında hiçbir fikriniz yoktur, çünkü çoğu teklifi çevrimdışı satışa dönüştürüyorsunuzdur. Satış ekibiniz görevlerini önceliklendiremiyordur. Ekip olarak işbirliği yapamıyorsunuzdur. Evet, bir CRM yazılımı sorun olarak karşınıza çıkabilecek tüm bu problemlere kolaylıkla çözüm sunar.

Artık müşteri ilişkileri yönetiminin ne olduğu, size nasıl yardımcı olduğu ve işletmelerin neden bir CRM yazılımı kullanması gerektiği konusunda oldukça bilgi edindiniz. Şimdi bir CRM yazılımının kendi işletmenize nasıl yardımcı olabileceğini ve hangi sorunlara çözüm sunacağını düşünmeye başlayabilirsiniz. Eminiz ki zaten aklınıza birkaç fikir çoktan gelmiştir. İsterseniz Planports CRM’yi arayıp bize şirketinizi ve yaşadığınız sorunları anlatabilirsiniz. Sorunlarınıza birlikte çözüm bulabilir ve aklınıza gelmeyen başka hangi faydaları sağlayacağımızı size aktarabiliriz.



Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM