Müşteri Profili Nasıl Oluşturulur?

Planports Ekibi 23.04.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 1087 kere okundu

MÜŞTERİ PROFİLİ NASIL OLUŞTURULUR?

1. İşletmenizin çözmeye çalıştığı soruna odaklanın

Yeni bir işletmeniz varsa, çözmeye çalıştığınız soruna odaklanın ve bu sorunla karşılaşan insanların türünü belirleyin. Mevcut bir müşteri tabanınız varsa, mevcut kullanıcılarınıza ve davranışlarına yakından bakmak önemlidir.Bu yaklaşımlar arasındaki ortak payda insanlardır. Sadece birkaç müşteriniz olması ya da 10.000'e yaklaşmanız önemli değil. Müşterilerinizin kim olduğunu (veya olacağını), ürününüzü veya hizmetinizi nasıl kullandıklarını ve neden kullandıklarını anlamanız gerekir.

2. Müşteri seyahat haritanızı inceleyin

Bir müşteri profili oluşturmak için müşteri yolculuğu haritasını tamamlamanız gerekmez. Sadece müşterinin yolculuğunu düşünmek kime ulaşmaya çalıştığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır. Onların ihtiyaçlarını, beklentilerini, zorluklarını ve hedeflerini anlayarak, müşterilerinizin işletmenizden ne istediğine dair daha güçlü bir his geliştireceksiniz. Haritanızdaki her durak hakkında müşterilerle görüşerek bunu bir adım daha ileri taşıyabilirsiniz.

3. Demografik bilgileri inceleyin

Müşteri profilinizi tanımlamak için, harici demografik verilerle başlamak, ardından ihtiyaçlara daha derinlemesine dalmak ve son olarak şirketinizin teklifine bakmak en iyisidir. Müşteri profilinizi tanımlamak için kullanabileceğiniz bazı harici özellikler şunlardır:
Ürününüz hangi pazarda en iyi hizmeti veriyor? (örneğin, Sağlık Hizmetleri için Yazılım)
Hangi belirli sektörde faaliyet gösteriyorlar? (örn. Sağlık Sistemleri İçin Hasta Yönetim Sistemi)
Yıllık gelirleri nedir?
Kaç çalışanı var? (örneğin 150 veya daha fazla çalışan)
Bu şirketler nerede bulunur?

4. Müşteri geri bildirimlerini toplayın

Profilinizi oluştururken, ekibinize verilen verilere güvenmek kolaydır. Ancak, onlarla zaman geçirmezseniz müşterilerinizi tanımak zordur. Nasıl olduklarının net bir resmini görmek istiyorsanız, müşterilerinizle şahsen tanışmanız gerekir. Bu, müşteri görüşmelerini bir müşteri profili oluştururken kullanılacak en iyi kaynaklardan biri yapar.Müşteri röportajları, ekibinizin kullanıcılarla yüz yüze konuşabilmesini sağlar. Sorulara verdikleri tepkileri gerçek zamanlı olarak okuyabilir ve müşterilerinizle insan ilişkilerini geliştirebilirler. Bu, ham verilerin gösteremeyeceği değerli bilgileri keşfetmelerine yardımcı olur.
Belirli bir müşteri grubuna ulaşamıyorsanız, bir telefon veya video görüşmesi ayarlamayı düşünün. Kişisel bir etkileşim kadar ilgi çekici olmasa da, yine de hedef kitlenize ulaşmanın etkili bir yoludur. Müşterileriniz sizinle bir görüşme ayarlamak istiyorsa, sadık kullanıcılar olduklarını ve yatırım yapmaya değer olduklarını bilirsiniz. Bu müşterilere ne kadar çok dikkat ederseniz, gelecekte o kadar fazla olacaksınız.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM