Ölçeklenebilirlik Nedir?

Planports Ekibi 07.01.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 5127 kere okundu

ÖLÇEKLENEBİLİRLİK NEDİR?

Ölçeklenebilirlik, sistemin bir şirketin iş ihtiyaçlarını karşılamak için büyüme yeteneğidir. Değişen talep seviyelerini karşılamak için bir ürün ve hizmet arzının genişletilmesi kolaylığıdır. Günümüzün yüksek teknoloji pazarında, ekonomistler giderek artan oranda ölçeklenebilirliğin önemi hakkında konuşuyorlar.Ölçeklenebilirlik, bir sistemin kaynaklar eklendiğinde toplam çıktısını artan bir yük altında genişletme yeteneğini ifade edebilir.Ekonomide, terim genellikle şirket içinde büyüme potansiyeli sunan bir şirketin altında yatan iş modelini ifade eder.
Ölçeklenebilirlik, bir tesisin orantısız olarak ekstra maliyetler veya işlevsellik kaybı yaşamadan daha fazla üretme yeteneği ile ilgili olabilir.
Örneğin, bilgi teknolojisindeki ölçeklenebilirlik, ek donanım ekleyerek veya mevcut donanımın çoğunu değiştirmeden yükselterek bir sistemi ölçeklendirmeyi ifade eder.
'Ölçeklendiren' bir sistem, düşük kaliteli bir ürün veya artan ekipman arızaları gibi olumsuz sonuçlara maruz kalmadan hemen daha fazla üreterek talep değişikliklerine cevap veren sistemdir.
İyi ölçeklenebilirliğe sahip bir şirket, satış hacmi artarken kar marjlarını koruyabilen veya artırabilen bir şirkettir.
Bankacılık ve finans dünyasında ölçeklenebilirlik, bir finansal kurumun artan talepleri ne kadar iyi ele aldığını ifade eder.

Yazılım ve donanımın ölçeklenebilirliği

Techopedia'ya göre, 'ölçeklenebilir' olarak tanımlanan bir yazılım veya işletme, müşterilerinin veya kullanıcılarının değişen taleplerine ve ihtiyaçlarına daha uyumludur.“Ölçeklenebilirlik genellikle ağın, sistemin, yazılımın veya kuruluşun talep akışını, artan üretkenliği, eğilimleri, değişen ihtiyaçları ve hatta yeni rakiplerin varlığını veya tanıtımını ele almaya hazır olduğu anlamına gelen istikrar ve rekabet gücünün bir işaretidir.”
Örneğin, temel bir virüsten koruma programı premium olabilir ve bir abonelik ödeyerek veya belirli eklentileri indirerek şirketler ve farklı kuruluşlar tarafından kullanılabilir. Ölçeklenebilir olarak değerlendirilir, çünkü daha fazla kaynak ekleyebilirsiniz.
Bir ağ, verimi ve güvenliği arttırmak için daha fazla bilgisayar ve sunucunun eklenebileceği anlamıyla ölçeklenebilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM