Pazarlama Planı ve Pazarlama Stratejisi

Planports Ekibi 09.04.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 960 kere okundu

PAZARLAMA PLANI VE PAZARLAMA STRATEJİSİ

İki terim genellikle birbirinin yerine kullanılsa da, pazarlama planınız ve pazarlama stratejiniz işinizin iki ayrı ögesidir. Şirketinize hem bir pazarlama stratejisi hem de bir pazarlama planı gereklidir, çünkü bu ikisi işinizi geliştirmek ve büyütmek için birlikte çalışırlar.

Neden Bir Pazarlama Stratejisine ve Pazarlama Planına İhtiyacınız Var?
Öncelikle "neyi" bilmeden pazarlamanızın "nasıl" gerçekleştirilmesine çalışırsanız, hem zaman hem de para kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Neyi başarmaya çalıştığınızı (strateji) anladıktan sonra, bu hedeflere (plana) nasıl ulaşacağınıza daha iyi karar verebilirsiniz. Örneğin, iletişim uygulamaları oluşturan ve gelirini artırmak isteyen bir işletmeyi düşünün. Şirket, yeni bir pazar segmentine ulaşması gerektiğine karar veriyor. Uygulamasını satın almak isteyen yeni müşterilere etkili bir şekilde ulaşmak için şirketin hem bir pazarlama stratejisine hem de bir pazarlama planına ihtiyacı vardır.
  • Amaç: Yeni müşterilere ulaşın ve onları App A'yı kullanmaya ikna edin.
  • Pazarlama stratejisi: App A'nın akrabalarla iletişimde kalmak için rakiplerinden daha kolay olduğunu göstererek eski tüketicilere hitap edin.
  • Pazarlama planı: Dedesi torunlarıyla görüntülü sohbet ederken App A'yı kullanmanın ne kadar kolay olduğunu gösteren reklamlar geliştirin.
  • Uygulama: Bir dizi reklam oluşturun, ardından 55 yaşın üzerinde izleyici yüzdesi yüksek TV zaman aralıklarında yayınlayın.
Bir pazarlama stratejisi olmadan, şirket, rakiplerinin uygulamalarına kıyasla App A'yı kullanmanın ne kadar kolay olduğunu etkili bir şekilde gösteremeyen basılı reklamlar veya radyo reklamları gibi reklam biçimlerini seçebilir. Veya bir video reklam oluşturabilir, ancak eski tüketicilere etkili bir şekilde ulaşamayacak şekilde çevrimiçi yayınlayabilir. Bu hataların her ikisi de şirketin yeni bir pazar segmentine genişleme hedefine ulaşmasını engelleyecektir. Öncelikle bir pazarlama stratejisi oluşturarak, işletme, yeni bir pazar segmentine etkili bir şekilde ulaşan ve uygulamasını güvence altına almaya ikna eden bir pazarlama planı oluşturabilir.Pazarlama stratejinizi oluştururken aşağıdakileri tanımlamanız gerekir:
  • Hedefler: Pazarlama girişiminin kısa ve uzun vadeli hedeflerini ve bunların genel işletme hedeflerinizle nasıl etkileşime girdiğini belirleyin.
  • Hedef Pazar: Hangi müşterilere ulaşmaya çalıştığınızı, algılanan değerlerini, karar verme süreçlerini neyin tetiklediğini ve karşılaştıkları sorunu bilmelisiniz.
  • Rakipler: Rakiplerinizin kim olduğunu, pazar konumlarını, güçlü ve zayıf yanlarını bildiğinizden emin olun.
  • Dış pazarlama mesajı: Müşterilerinizin sorunlarını değerlerine uygun bir şekilde nasıl çözeceğinizi düşünün.
  • Dahili konumlandırma hedefi: Sizi rakiplerinizden farklı kılan şeyin ve müşterilerin neden size inanması gerektiğini belirleyin.
Rakiplerinizle ilgili olarak pazardaki konumunuz hakkında iyi bir fikriniz yoksa, bir durum analizi yapmanız gerekebilir. Bu, işletmenizin güçlü ve zayıf yanlarını ve ayrıca işletme hedeflerinizi zayıflatabilecek fırsatları veya tehditleri anlamanıza yardımcı olur. Markanızın rakiplere göre nasıl algılandığını anlamak, daha eksiksiz ve etkili bir pazarlama stratejisi oluşturmanıza olanak tanır.

Pazarlama Stratejinizi ve Planınızı Kullanma
Pazarlama stratejinizi tamamladıktan sonra, belirli hedeflerinize ulaşacak ayrıntılı bir pazarlama planı oluşturmak için kullanabilirsiniz.
Pazarlama stratejinizi bir pazarlama planıyla eşlerken, müşterilerinizle neyi, nasıl ve neden iletişim kuracağınıza karar verirken net olun. Planlamanız ne kadar spesifik olursa, etkili uygulama ile takip etmek o kadar kolay olacaktır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM