Pazarlama Stratejinizi Nasıl Oluştururdunuz ?

Planports Ekibi 15.05.2017 tarihinde yazdı Bu yazı 1836 kere okundu

Pazarlama Stratejisi


Pazarlama Stratejinizi Oluştururken Bir Kez Daha Düşünün

Şirketiniz gerçekten iyi ürünler satıyor olabilir. Ya da kar gütmeyen bir ogranizasyon için çalışıyor olabilirsiniz ? Her türlü durumda şunu düşünün, pazarlama stratejinizi neye göre planlardınız ?

Pazarlama stratejisinde sattığımız ürüne veya hizmete odaklanıyoruz diyorsanız bir kez daha düşünün. Bence ürün veya hizmeti bir kenara bırakın ve bunun yerine ürünlerinizi veya hizmetinizi satın alacak müşterilerinize ya da bağış yapacak insanlara odaklanın. Birçok insan için ürün yerine müşterilere odaklanmaya çalışmak gerçekten zordur ancak emin olun ki hedefinizi tutturmanızın yolu buradan geçiyor.

Starbucks mağazalarını düşünün. Ürün sizce gerçekten güzel mi? Bence 9 TL’ye kahve sattıklarına göre güzel olmalı. Eminim ki Starbucks’ın pazarlama uzmanı olma fırsatı farklı kişilere verilseydi neredeyse tamamı ürüne odaklanırdı. Ancak tekrar düşünelim. Starbucks’tan insanların aldıkları şey sadece kahve mi yoksa başka detaylar da mı var?

Belki Starbucks insanların bir süreliğine vakit geçirebilecekleri bir mekan satıyor olabilir ? Starbucks, insanların biribirleriyle buluşmak veya toplantı yapmak için kullandıkları bir yer olabilir mi ? Ücretsiz wireless internet için gidiyor da olabilirsiniz? Pek çoğumuz için de 10 veya 20 dakika boşa zaman harcamak veya biraz savurganlık yapmak için öylesine bir mekân.

Aslında bunların hepsi olabilir ancak yalnızca kahve satmadıkları ve işin arkasında farklı bir sürü detay olduğu kesin. Düşnünün, önce bir sıraya giriyorsunuz, eğer mekan birazcık sakinse görevli sizinle sohbet ediyor, sonra istediğiniz kahveyi söylüyorsunuz ancak dilediğiniz şekilde seçebiliyorsunuz. Nekadar şeker olmalı, süt eklenmeli mi, hangi boyutta bardak seçilmeli, kağıt veya fincan bardak gibi bir sürü detay. Ancak en sonunda üzerinde sizin adınız yazan size özel bir kahve alıyorsunuz. Üstelik tüm bunlar buram buram kahve kokan bir mekanda gerçekleşiyor.

Evet bence bizim ilk bakışta farketmediğimiz onlarca detay var ve işin merkezinde kahve değil biz varız; “Müşteriler”

Şimdi tekrar sormak istiyorum, pazarlama uzmanı olsaydınız şirketinizin sattığı ürünlere mi odaklanırdınız müşterilere mi ?

Ben seçimimi tekrar müşteriden yana kullanıyorum. Pek çok klasik pazarlama faliyeti, yoğun olarak iyi ürün, fiyat, promosyon ve üstün hizmet karışımına odaklanır. Aslında çok mantıksız değil. Oldukça önemli parametreler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak şirketinizde veya organizasyonunuzda pazarlama hedeflerinize ulaşmanız için diğer parametreleri bir süreliğine kenarı bırakın ve müşterinize odaklanın. Eğer müşterinizi iyi anlarsanız onlara özel web içeriğini veya uygulamayı oluşturabilirsiniz.

Diğer blog yazılarımızda anlatacağımız pazarlama planlarında yeni ve fark yaratacak stratejilere değinmeye çalışacağız…


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM