Piyasa Analizi Nedir?

Planports Ekibi 27.03.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 3418 kere okundu


PİYASA ANALİZİ NEDİR?

İş planı yazarken, piyasa analizi bölümünün odağı, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satmayı düşündüğünüz hedef pazarınızın kapsamlı bir incelemesidir. Ürününüzü yalnızca kendi topluluğunuzda satmayı düşünseniz bile, bu hizmeti orada yaşayan herkese satamayacaksınız. Ne tür insanların ürününüzü veya hizmetinizi satın almakla ilgilenebileceğini ve öngörülen bölgenizde bunların ne kadarının bulunduğunu bilmek, piyasa analiziniz için hedef pazar bilgilerinizin temelini oluşturan temel tarihtir.
Hedef pazar verileri oluşturulduktan sonra, ürün veya hizmet hacmi ile ilgili tahminler belirli zaman dilimlerinde satın alınabilir, ayrıca satışların eğilimlerden ve politikalardan nasıl etkilenebileceği analiz verilerini daha fazla bilgilendirir.
Sağlam araştırma, sağlam bir iş planının anahtarı ve temel taşıdır. Bu genel terimleri, iş planınızın piyasa analizi bölümüne yönelik araştırma verilerinde ve hedef pazarınızı belirlemek için kullanın.

Yaş
Ürünlerimi / servislerimi hangi yaş aralığında sunuyorum? Çocuklar? Yetişkinler? Yaşlılar?




Cinsiyet
Erkekleri, kadınları veya her iki cinsiyeti de hedefliyor muyum?

Medeni hal
Hedef müşterilerim evli mi yoksa bekar mı?

Aile
Aile yapısı nedir (çocuk sayısı, geniş aile vb.)?

Yer
Nerede yaşıyorlar? Yerel olarak mı satmak istiyorum? Bölgesel olarak mı, ulusal olarak mı?

Eğitim
Eğitim düzeyleri nedir?

Gelir
Gelir düzeyleri nedir?

Meslek
Hangi meslek dalları ile ilgileniyorlar?

Din
Belirli bir dini gruba mensuplar mı?

Dil
Belirli bir dil grubunun üyeleri mi?

Yaşam tarzı
Yaşam tarzları nasıl?

BoyutHedef pazarın büyüklüğü nedir?

Hedef pazarınızı kısaca tanımlamak için, anket yoluyla, hedef pazar üyelerinize doğrudan ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili özel sorular sorun. Örneğin, bilgisayarla ilgili hizmetleri satmayı planlıyorsanız, potansiyel müşterilerinizin sahip olduğu bilgi işlem cihazlarının sayısıyla ilgili sorular sorun. Bahçe mobilyaları ve aksesuarları satmayı planlıyorsanız, potansiyel müşterilerinizin geçmişte ne tür bahçe mobilyaları veya aksesuarları aldıklarını sorun ve gelecek yıl, üç yıl, beş yıl içinde alım yapmayı isteyip istemediklerini sorun.
Hedef Pazarınızı Sorgulama ve Raporlamada Dikkat Edilmesi Gereken Projeksiyonlar
  • Hedef pazarınızın yüzde kaçı sizinkine benzer bir ürün kullandı?
  • Hedef pazarınız ne kadar ürün veya hizmetiniz satın alabilir? (Bunu brüt satışlarda ve / veya satılan ürün / hizmet birimlerinde tahmin edin.)
  • Hedef pazarınızın yüzde kaçı müşteriyi tekrar edebilir?
  • Hedef pazarınız demografik değişimlerden nasıl etkilenebilir?
  • Hedef pazarınız ekonomik olaylardan nasıl etkilenebilir?
  • Hedef pazarınız daha büyük sosyoekonomik eğilimlerden nasıl etkilenebilir?
  • Hedef pazarınız hükümet politikalarından nasıl etkilenebilir? (örneğin, yeni tüzükler veya vergilerdeki değişiklikler)
Bu bilgilerle yeterince silahlandığınızda, piyasa analizini her biri için uygun başlıkları kullanarak birkaç kısa paragraf şeklinde yazacaksınız. Birkaç hedef pazarınız varsa, her birini numaralandırmak isteyebilirsiniz.
Piyasa analiziniz içindeki bilgi kaynaklarınızı yazarken uygun şekilde alıntı yaptığınızı unutmayın. Siz ve iş planınızın diğer okuyucularının, başkalarından topladığınız istatistiklerin veya fikirlerin kaynaklarını bilmeleri gerekecektir.
Pazar Araştırmasının Yerel Kaynakları
Ayrıca, araştırmak istediğiniz hedef pazar bilgilerini oluşturmak için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda yerel kaynak vardır:
  • Yerel kütüphane
  • Yerel Ticaret Odası
  • Ticaret Kurulu
  • Belediye binası
  • Ekonomik Kalkınma Merkezi
  • Yerel yönetim ajanının ofisi
  • İl iş bakanlığı
  • Yerel telefon rehberi, sarı sayfalar (basılı veya çevrimiçi)
Bunların tümü, hedef pazarınızı tanımlamada ve trendlere ilişkin öngörülerde bulunmada yardımcı olacak bilgilere sahiptir.
Kendi Pazar Araştırmanızı Yapma
Bunların hepsi ikincil bilgi kaynaklarıdır. Ayrıca kendi pazar araştırmanızı yapmak da isteyebilirsiniz (birincil verileri kullanın). Örneğin, bir anket tasarlamak ve ürün veya hizmetinizle ilgili alışkanlıkları ve tercihleri ​​hakkında daha fazla bilgi edinmek için hedef pazarınızı araştırmak isteyebilirsiniz. Pazar araştırması zaman alır ancak iş planınızın geçerliliğini sağlamada önemli bir adımdır. Hedef pazarınızı tam olarak tanımlamak için zamanınız veya araştırma beceriniz yoksa sizin için pazar araştırması yapmak için bir kişiyi veya firmayı kiralamak akıllıca bir yatırım olabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM