Purchase Order Nedir?

Planports Ekibi 03.10.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 3547 kere okundu
PURCHASE ORDER NEDİR?
 
Satın alma siparişi, hem satıcıların hem de alıcıların operasyonlarının merkezinde yer alır. Bu yasal olarak bağlayıcı belgeler, bir müşterinin satın alma niyetinin resmi bir teyidi ve siparişin ayrıntılarının bir kaydı olarak hizmet eder.
Bu belgelerin oluşturulması ve değiş tokuşu ile ilgilenen herkesin bunları dikkatlice takip etmesi çok önemlidir. Ama bunu nasıl yaparsınız? Satın alma siparişlerinizi nasıl takip edebilir, etkili bir şekilde saklayabilir ve güvenilir bir şekilde düzenleyebilirsiniz?
Bunlardan herhangi birini yapabilmeniz, satın alma siparişi numarası olarak bilinen bir şeyle başlar. Burada, bu rakamların doğası, bir satın alma siparişi numarası sisteminin nasıl oluşturulacağı ve bunları tutarlı bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olacak mevcut kaynaklar hakkında daha fazla bilgi edineceğiz.

Purchase Order nedir?
Purchase order, bir satın alma siparişine atanan benzersiz bir numaradır. Bir satın alma sipariş numarası, hem satıcıların hem de alıcıların gönderdikleri veya aldıkları siparişleri izlemelerine ve referans göstermelerine yardımcı olur.
Alıcılar, ürün veya hizmet satın alma niyetlerini onaylamak için tedarikçilere veya satıcılara satın alma siparişleri gönderir. Belge, fiyatlar ve talep edilen miktarlar gibi siparişlerinin yönlerini belirtir. Bir satıcı, satın alma siparişinin şartlarını alıp kabul ettiğinde, esasen yasal olarak bağlayıcı bir sözleşme haline gelir.
İşletmelerin satın alma siparişlerini takip etmeleri önemlidir. Bahsettiğimiz gibi, bu belgeler önemli hukuki öneme sahiptir. Bunun ötesinde, şirketlerin muhasebe için ayrıntılı kayıtlar tutmasına yardımcı olurlar ve şirketin operasyonlarını organize ve verimli tutmanın merkezi olabilirler, özellikle de küçük kuruluşlar söz konusu olduğunda.
İşte satın alma sipariş numaralarının geldiği yer burasıdır. Bir işlemin her iki tarafındaki şirketlerin satın alma siparişlerini korumalarına ve kolayca referans vermelerine olanak tanır. Hem satıcıların hem de alıcıların birbirlerini sipariş ayrıntılarından sorumlu tutmalarına yardımcı olur ve denetçiler ile muhasebeciler için belgelere kolay erişim sağlar.

Purchase Order Sistemi Nasıl Oluşturulur?
Satın alma siparişi numarası sistemi oluştururken kullanabileceğiniz birkaç yol vardır. Bazı küçük işletmeler, kendi satın alma siparişi şablonlarını oluşturma ve her yeni işlemde satın alma siparişlerine ve faturalara manuel olarak satın alma siparişi numaraları atama esnekliğine sahip olabilir.
Bununla birlikte, daha büyük işletmeler, çok daha yüksek hacimli işlemlerle uğraşıyor olabilir. Bu noktaya kadar, manuel satın alma siparişi numarası girişi gereksiz yere zaman alıcıdır ve pratik değildir.
Bu nedenle birçok bulut tabanlı muhasebe çözümü, ilgili satın alma siparişi bilgilerini otomatik olarak oluşturabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM