Reklam Araştırması Nedir?

Planports Ekibi 11.04.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 4499 kere okundu

REKLAM ARAŞTIRMASI NEDİR?

Reklam, pazarlama planınızın ücretli, kişisel olmayan iletileri kullanan bir parçasıdır. Bu mesajlar büyük müşteri gruplarına ulaşmak ve ürün veya hizmetlerinizi satmak için tasarlanmıştır. Tüm pazarlama türleri gibi, yüksek kaliteli araştırmalara dayanıyorsa reklamlarınız başarılı olacaktır. Bu pazar araştırması stratejinizin düzenli bir parçası olmalıdır.

Reklam Araştırma Türleri
Reklam araştırması, reklamcılık planınızın müşterilere ulaşmada ve onları ikna etmede ne kadar etkili olduğunu söyleyecek şekilde tasarlanmalıdır.
Reklamcılık planınız şunları özetleyen bir taslaktır:
  • Müşterileriniz kimler?
  • Onlara ulaşmak için kullanacağınız reklam medyası neler?
  • Tüm bütçe ve zaman kısıtlamaları
  • Pazarlama mesajınız
  • Başarı için testler
Bu araştırma, televizyon, radyo ve dijital medya dahil olmak üzere hangi reklam türünü kullanırsanız kullanın faydalıdır. Reklam araştırması, aşağıdakiler dahil olmak üzere reklam sürecinin farklı alanlarına odaklanabilir.

1. Hedef pazar
Bir reklam kampanyası başlatmadan önce hedef müşterilerinizin alışkanlıklarını ve tercihlerini araştırmanız gerekebilir. Bu, müşterilerinizin kim olduğunu, ne gibi problemleri olduğunu, hangi faydaları aradıklarını ve bunlarla ne tür mesajlaşmanın yankılanacağını belirlemenize yardımcı olur.
Bir süredir iş yapıyor olsanız bile, hedef pazarınızı araştırmak aşağıdaki durumlarda yardımcı olabilir:
  • Yeni müşteriler çekecek bir hizmet ürünü piyasaya sürüyorsanız.
  • Pazarınızı genişletiyorsanız.
2. Reklamlara yanıt
Hedef demografinizdeki gerçek kişilerin reklamlara nasıl yanıt verdiğini anlamak, güçlü ve etkili bir reklam kampanyası oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu tür araştırmalarda, müşterilere farklı reklamlar gösterilir ve öne çıkan ürünler hakkında ne düşündükleri, satın almayı düşünüp düşünmedikleri ve reklamı gördükten sonra ürünü ne kadar iyi anladıkları sorulur.
Hedef müşterilerinize rakiplerin reklamlarını göstererek bir kampanya başlatmadan önce reklamlara ilişkin müşteri yanıtlarını araştırabilirsiniz. Bu, yalnızca reklamlara verdikleri yanıtı anlamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda pazarda öne çıkmanıza da yardımcı olur.

3. Sonuçlar ve başarı
Her bir reklam kampanyasının başarısını ölçmek için araştırmayı kullanın. Reklamcılığın satış, müşteri algısı ve olası satış yaratma üzerindeki etkisinin yanı sıra yatırım getirisi, daha güçlü reklamlar oluşturmanıza ve paranızı daha etkili kullanmanıza yardımcı olabilir. Farklı medya veya pazarlardaki reklamları karşılaştırmak için de kullanabilirsiniz. Bu, şirketinizin reklamını revize etmesi gerekip gerekmediğini anlamasına yardımcı olabilir.
Bir kampanyanın başarısı ile ilgili reklam araştırması, söz konusu kampanyanın başarı için açık ölçütlere ve benzersiz sipariş kodları, kuponlar veya web bağlantıları gibi müşteri yanıtlarını izlemenin bir yoluna sahip olduğunda etkilidir.

Reklam Araştırma Yöntemleri
Çoğu reklam araştırması iki yoldan biriyle yapılır.

  1. Şirket içi araştırma: Birçok marka dahili olarak araştırma yapar. Müşterilerden e-posta veya web anketleri doldurmalarını, satın alma işleminden sonra soruları yanıtlamalarını veya müşteri hizmetleri etkileşimlerini takip etmelerini isteyebilirsiniz. Bu, şirketin sundukları ürünü veya hizmeti nasıl buldukları hakkında bilgi sağlayabilir. Bu tür araştırmalar müşteri memnuniyeti hakkında da bilgi verebilir.

  1. Üçüncü taraf araştırmaları: Bir reklam araştırma firmasıyla çalışmak bilgilerinizin bağımsız ve tarafsız olmasını sağlayabilir. Araştırma firmaları daha kapsamlı araştırmalar yapacak kaynaklara sahiptir. Anketlere ek olarak, odak grupları için müşteri grupları toplayabilir, kişilere reklam gösterebilir ve reklamın ne gibi bir etki yarattığını belirlemek için sorular sorabilir veya katılımcıların bir reklama maruz kaldıktan sonra çevrimiçi ortamda neleri aradıklarını izleyebilirler.
İster şirket içinde araştırma yapın ister üçüncü taraf bir firma ile çalışın, büyük olasılıkla bütçenize, işletmenizin büyüklüğüne ve hangi bilgileri öğrenmeyi umduğunuza bağlı olacaktır.Reklamcılık araştırmanızın sonuçlarını aldıktan sonra, reklamcılık yöntemlerinizi hassaslaştırmanıza, daha etkili reklamcılık ortamlarını seçmenize ve müşterilerinizle daha etkili bir şekilde yankılanacak pazarlama mesajları oluşturmanıza yardımcı olmak için kullanılabilir. Ayrıca, yatırımınızdan en iyi getiriyi elde etmek için reklam bütçenizi nerede ve nasıl harcayacağınızı da söyleyebilir.
İyi tasarlanmış reklam araştırması, yalnızca reklamcılık stratejinizi etkilemez. Pazarlama karmanızın herhangi bir bileşeninde olduğu gibi, nihai hedef satışları artırmak ve işinizi büyütmektir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM