Satış Nedir?

Planports Ekibi 11.03.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 14707 kere okundu



SATIŞ NEDİR?

Satış, her şeyden önce satıcı ile potansiyel alıcı veya alıcılar arasında para veya parasal değeri olduğu düşünülen bir şeyin mal veya hizmetlerle takas edildiği işlemdir. Dolayısıyla, satış tanımlamanın en iyi yolu, bu işlemi gerçekleştirmek için gereken satış becerilerine odaklanmaktır. Satışın anlaşmayı kapatma sanatı olarak tanımlanması, satışın özünü kapsar.
Satışın Tanımı 
Ancak, söylendiği gibi, arabanız için bir benzin istasyonunda gaz satın alma ve bir araba satın alma gibi temel bir satış alışverişi arasında büyük bir fark var.
İlk etapta, değişim basit ihtiyaç üzerine kuruludur. Arabanızın benzin deposu boş; gazla doldurmanız gerekiyor. İlgili bir satış görevlisi olmayabilir.
İkincisi, değişim (ihtiyaç duyulan pazarlama yoluyla ) üretilen ihtiyaç üzerine kuruludur. Yeni bir arabaya ihtiyacın olduğunuzu düşünüyorsunuz çünkü buna inanmaya ikna oldunuz.
Dolayısıyla satışlar aslında bir spektrumdur ve çoğu satış, tüketiciyi, ürünü veya hizmeti satın almanın kendisine fayda sağlayacağına ikna etme sanatını gerçekleştirmekten oluşur.
Bazı insanlar yönetmenlik ve ikna etme konusunda üstündür. Bunlar, altın cinsinden ağırlıklarına gerçekten değer veren süper satıcılardır.
Nasıl bir şey satıyorsunuz?
Hangi ürün veya hizmeti satıyorsanız, satış çabalarınızı ürün veya hizmetinizin yararlarını tüketiciye iletmeye odaklamanız gerekir. Yararlar maddi olabilir, ancak bireysel tüketici faydaları kişisel olarak deneyimleyeceğine ikna olmadıkça, ürün veya hizmetiniz satılmaz.
Satış Tanımından Satış Sanatına: Başarılı Bir Satış Görevlisi Ne Yapar?
  • Her müşteriyle uzun vadede ilişki kurma yeteneği: Çoğu iyi satış elemanı uzun vadeli ve mevcut satışları aynı müşteriden veya yönlendirmeler yoluyla gelecekte daha fazla işletmeye nasıl satabileceklerini düşünüyor.
  • Müşterinin ihtiyaçlarına göre dinleyebilme ve uyum içinde kalabilme: Çok fazla satış elemanı, müşterinin gerçekte ne istediğini öğrenmeden, potansiyel müşteriyle konuşmaya çalışarak, söz konusu satış veya hizmeti satın almak için zaman harcar. Müşteri, satmakta olduğunuz ürünle ilgilenmiyor olabilir, ancak şimdi veya gelecekte gerçekleştirebileceğiniz başka bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyabilir.
  • Tutulamayacak sözler vermemek: Hiçbir şey bir müşteriyi, kırılan satış vaatlerinden daha hızlı kapatamaz.
  • Sağlamlık: İyi bir satış elemanı, satış yapmak için birkaç girişimde bulunabileceğini bilir ve potansiyel bir müşteriden asla vazgeçmez. Hattın bir yerinde bir e-posta veya telefon görüşmesi hatırlatıcısı anlaşmayı kapatabilir. İyi bir satış elemanı, potansiyel bir satış yapma ile müşteriyi rahatsız etme arasında nasıl bir çizgi çizileceğini de bilir.
  • Kendini motive etme ve olumlu bir tutum: Başarılı satış personeli, yüksek düzeyde bir inisiyatif seviyesine sahiptir ve mikro yönetime ihtiyaç duymaz. Sürekli olarak yeni fırsatlar ararlar ve başarısızlıkları öğrenme deneyimleri olarak görürler. Performanslarından dolayı kendilerini sorumlu tutuyorlar ve başarı yetersizliğinden başkalarını veya mevcut ekonomik koşulları suçlamıyorlar.
Satış Tanımları Türleri
Satış becerilerinizi geliştirmekle ilgileniyorsanız, kullanmanız veya kaçınmanız gereken birçok satış çeşidi olduğunu göreceksiniz. İşte en yaygın yaklaşımlardan bazıları:
1) Agresif Satış: Bu satış tipinin en altında, beklenti yürürse satışın kaybedilmesi söz konusudur. Bu bir "hayır" cevabını almayacak olan satış elemanıdır.
2) İşlemsel Satış: Bu yaklaşım hızlı satışlar yapmaya odaklanır; müşteri ile uzun vadeli bir ilişki kurma girişimi yoktur. İşlemsel satış bugün aşağıya bakma eğiliminde olsa da, onun yerine sahiptir. Müşterinin bakış açısından baktığımızda, bazen basit bir işlem müşterinin istediği şeydir.
3) İstişari Satış - ilişki satışı: İstişari satış, müşteri ile uzun vadeli bir ilişki geliştirmeye dayanır. Satış görevlisinin amacı, müşterinin ihtiyaçlarını ve isteklerini tanımaktır, böylece müşteriye istediklerini vermek için en iyi işi yapabilir.
4) İşbirlikçi Satış: İşbirlikçi satış, bir adım öteye satışla ilişki kurar; bu satış yaklaşımı, alıcı ile satıcı arasındaki ortaklık anlayışına dayanır.
Aslında, kullanmanız gereken satış yaklaşımı türü kişiliğinize, endüstrinize ve müşterinize bağlıdır. Bir satış elemanı olarak, diğerlerine göre bazı satış stillerinde daha rahat olacaksınız ve sonuç olarak bu tür satışlarda muhtemelen daha başarılı olacaksınız. Aksiyomda iyi bir satış elemanının her şeyi satabileceği bir doğruluk çekirdeği olmasına rağmen, belirli yaklaşımlar belirli endüstrilerle eş anlamlı hale gelmiştir.
Yine de en iyi satış yaklaşımı, satışla sonuçlanan yaklaşımdır, bu nedenle en iyi satış elemanı, müşterisinin kim olduğuna bağlı olarak farklı satış türlerini başarıyla kullanabilmektedir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM