Serbest Piyasa Nedir?

Planports Ekibi 26.10.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 4346 kere okundu
SERBEST PİYASA NEDİR?

Serbest piyasa mal ve hizmetlerin fiyatlarının piyasa güçleri, yani arz ve talep yerine hükümet denetimleri, bir fiyat düzenleme tekel veya başka makam tarafından belirlenir edildiği bir ekonomik sistemdir.

Hükümetin arz ve talebe müdahale ettiği ve piyasanın serbestçe kendi yolunu bulmasına izin vermediği düzenlenmiş bir piyasa veya emir ekonomisi ile çelişir.

Serbest piyasada, çoğu işletme ve mülk devletten ziyade özel sektördeki bireylere ve varlıklara aittir.

Dünyadaki gelişmiş ekonomilerde ve diğer birçok demokratik ulusta, merkez sağındaki siyasi partiler serbest piyasayı tercih ederken, merkezin solu bir tür hükümet kontrolünü desteklemektedir.

Her ne kadar serbest piyasalar tipik olarak günümüz kullanımında ve popüler kültürde kapitalizmle ilişkilendirilse de, pazar sosyalistleri, kâr paylaşım destekçileri, kooperatiflerin savunucuları ve serbest piyasa anarşistleri tarafından da savunulmaktadır.

Finansta serbest piyasalar

Finansal piyasalarda serbest piyasa payları kapsamlı olarak işlem gören ve fiyatları mevcudiyetten etkilenmeyen menkul kıymetlerdir.
Döviz dünyasında, serbest piyasa, döviz kurlarının hükümet tarafından sabitlenmemiş olduğu bir piyasadır. Para birimlerinin arz ve talepleri arasında serbestçe dalgalanmaktadır.

Oxford Sözlüklerine göre, serbest bir pazar:
“Fiyatların özel sektöre ait işletmeler arasındaki sınırsız rekabetle belirlendiği ekonomik bir sistem.”

Serbest piyasa ekonomileri ve rekabet


Serbest piyasa ekonomisinin destekçileri, bireysel inovasyonun, sıkı çalışmanın ve ustalığın başarının ödüllendirildiği fikrinden kaynaklandığını söylüyor. Her şirket kar etmek için var. Bu nedenle, serbest bir piyasada başarılı işletmeler, diğer rakiplerle dolu bir seviye oyun alanında tutarlı karlar elde eder.
Rekabet kavramı serbest piyasa ekonomisinin temel bir bileşenidir.
Sağlıklı bir rekabetin olduğu serbest bir pazarda, tüketiciler mümkün olan en iyi ürün ve hizmetleri en iyi fiyatlarla elde eder.
Piyasaya yeni bir ürün çıktığında, genellikle yüksek bir fiyatla girer. Bir süredir satışta kaldıktan sonra, diğer yarışmacılar kopyalamaya ve gelişmiş sürümler sunmaya başlar ve fiyat düşer.
Bir serbest piyasada, bir ürün veya hizmetin pahalı ve / veya düşük kaliteli versiyonları tüketiciler tarafından reddedilecektir.
Her sektördeki serbest piyasada kazananlar ve kaybedenler müşterinin talepleri tarafından belirlenir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM