Şirket Büyümesi İçin Satış ve Pazarlama Stratejileri

Planports Ekibi 30.06.2022 tarihinde yazdı Bu yazı 710 kere okundu

Şirket Büyümesi İçin Satış ve Pazarlama Stratejileri


Her şirket kâr edip büyümek ister. Bunun için de satış ve pazarlama faaliyetlerini doğru organize etmeleri gerekir. Tanıtım ve pazarlama için ayrılan bütçenin büyüklüğü kadar, bu bütçenin doğru bir şekilde harcanması da önemlidir.
Bu yazıda sizlere, şirketlerin kısa ve uzun vadede satışlarını artırma stratejilerini iyileştirmeleri için uygulayacakları yöntemleri anlatacağız.
Öncelikle kısa vadede satış büyümesi elde etmek için 4 pazarlama yönteminden bahsedelim.


1.Sosyal Medya Reklamları

İş modelinin ister B2B ister B2C olsun, günümüzde sosyal medyada reklam vermeyen firma yok gibi. Sosyal medya reklamlarının bu kadar çok tercih edilmesinin temel sebeplerinin başında düşük bütçeli ama etkili reklamlar verebilmek geliyor.  İşinizin doğasına uygun olarak hedef kitlenizin en çok vakit geçirdiği sosyal medya platformlarında reklam vermek kısa vadede satış artışı sağlayacaktır. Facebook artık eskisi kadar popüler olmasa da, reklam verenlerin vazgeçemediği bir platform. Aynı şekilde Instagram da özellikle pandemi sonrası reklam verenlerin en çok tercih ettiği platformların başında geliyor. Tiktok ve Youtube da reklam verenlerin tercih ettiği diğer önemli sosyal medya platformları. Tabi bu sosyal medya platformlarını sadece reklam vermek için kullanmak yeterli değil, buralarda sağlam içerik üreticisi olmanız da gerekiyor.

2.Google Reklamları

Herhalde dijital pazarlama veya online reklamlar dediğimizde ilk aklımıza gelen mecra Google ara motoru oluyor. Hala Google’da reklam vermeyen kaldı mı? Müşteri adaylarınızı hemen sitenize çekmek istiyorsanız Google reklamları en doğru tercih olabilir. Google reklamları ile satış artışını hemen gözlemleyebilirsiniz. Ancak Google reklamları, sosyal medya reklamlarından biraz daha maliyetli olabilir. Özellikle anahtar kelime seçerken çok dikkat etmeniz ve düzenli aralıklarla reklam ayarlarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Çünkü bir anahtar kelime popülerleştikçe tıklama başı maliyeti o kadar artacaktır.

3.E-posta kampanyaları

E-posta gönderimleri hala popülerliğini koruyor. Sitenizi ziyaret edip form dolduran, sosyal medya reklamlarınızdaki formları dolduran veya zaten sizden alışveriş yapmış olan müşterilerinize bilgilendirmeler yapmak veya kampanyalarınızı duyurmak için en etkili yöntemlerden biri e-posta gönderimleri. Maliyeti de görece uygun diyebiliriz.

4.İndirim kodları

İndirim kodları işletmelerin çoğu için kullanabilecekleri bir yöntem. Sınırlı süreli indirim kodları anında bir satış artışı sağlayacaktır. İndirim kodlarınızı sosyal medyanızda veya iş birliği yaptığınız diğer sitelerde veya varsa çalıştığınız influencerlar vasıtasıyla duyurabilirsiniz. İndirim kodları anında satış artışı sağlayabilirler ancak hem indirimli olduklarından hem de iş birlikleri için de bütçe ayırmanız gerektiğinden daha düşük bir ciro elde edersiniz.

Kısa vadeli satış artışı yöntemlerini anlattıktan sonra şimdi de uzun vadede satış artışı elde etmek için hangi yöntemleri uygulayabileceğinize bakalım.

1.SEO

Günümüz internet dünyasında web sitenizin trafiği artırmanız için ilk yapmanız gereken şey iyi bir SEO yapmak. Bunun için ya işinde iyi SEO uzmanlarını işe almanız veya bu işi iyi bilen ve iyi yapan firmalar ile çalışmanız gerekiyor. SEO, kısaca şirketinizin Google veya diğer arama motoru aramalarında, doğru anahtar kelimeler için ve alaka düzeyine bağlı olarak en üst sırada çıkmasını sağlamaya yönelik teknik optimizasyonlardır. Böylece sizin sattığınız ürün veya sunduğunuz hizmeti arayan kişilerin sizi bulmasının kolaylaştırmış olursunuz ve insanlar sizin sitenize geldikçe ve memnun kaldıkça, arama motoru sizin sitenizi daha üst sırada çıkarıp daha çok insana göstermeye başlar.

2.Sosyal medya

Web sitesi olup da sosyal medya platformu olmayan şirket yok gibi. En az bir iki platformda mutlaka bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Çünkü insanlar bir şey satın almak istediklerinde aramalarını artık sosyal medya üzerinden de yapabiliyorlar. O nedenle işinizin doğasına uygun olan ve rakiplerinizin en çok tercih ettiği platformlarda mutlaka varlık göstermeniz gerekiyor. Sosyal medya platformları organik olarak ürün veya hizmetlerinizi tanıtmanız ve müşterileriz ile etkileşim kurmanız için en etkili platformlardır. Bir gönderinin altındaki soruyu ne zaman ve nasıl cevapladığınız önemlidir. Çünkü o yorumu herkes görecektir.

3.İçerik pazarlama

İçerik pazarlama günümüzde uzun vadede satış artışı sağlamak için kullanılan en etkili yöntem diyebiliriz. İçerik pazarlamanın reklamdan farkını şöyle özetleyebiliriz: reklam verdiğinizde bir markanın bir ürününü tanıtmış olursunuz. İçerik pazarlamada ise bir ihtiyacı için sizin sattığınız ürünü arayan insanlara marka bağımsız olarak bilgilendirmeler yaparsınız. Genel olarak insanlara bir ürün, bir iş, bir konu veya bir hizmet ile ilgili bilgilendirmeler yapmak ve bunu insanların aradıklarında bulabilecekleri platformlarda paylaşmak içerik pazarlamanın temelini oluşturur.

4.Sadakat programları

Pazarlama hunisinin en altındaki aşama müşteri sadakati oluşturmaktır. Yeni müşteri elde etmenin maliyeti, eski müşteri elde tutmanın maliyetinden çok daha fazladır. Ayrıca eski müşterilerinizin sizden tekrar satın alma olasılığı daha yüksektir. O nedenle uzun vadede sadakat programları işletmelere çok fayda sağlar. Sadakat programları aslında CRM’in bir parçasıdır. Sadakat programları için makul bir bütçe ayırmak ve müşteri verinizi kaydedebileceğiniz bir CRM sistemi kullanmak size uzun vadede büyük avantajlar sağlayacaktır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM