Starbucks Pazarlama Stratejileri

Planports Ekibi 12.08.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 4790 kere okundu

STARBUCKS PAZARLAMA STRATEJİLERİ

Starbucks, dünyanın en tanınmış markalarından biridir. Pazarlamalarının gücü ve markalarını tutarlı tutmaya olan bağlılıkları sayesinde marka tanınırlıkları zirvelere ulaştı. Dünyadaki en ikonik markalardan biri olan Starbucks bir gecede harika bir marka haline gelmedi. Starbucks, kendinizi bir fincan kahve ararken bulduğunuz dünyanın herhangi bir yerinde Starbucks deneyiminin sabit kalmasını sağlamak için yıllar boyunca pazarlama ve müşteri memnuniyetine çok fazla çaba ve para yatırdı. Markanın pazarlamaya ayırdığı tüm büyük fonların arkasında, markayı oluşturmaya yardımcı olan temel pazarlama stratejileri ve ilkeleri vardır.Starbucks, 1971 yılında Jerry Baldwin, Zev Siegl ve Gordon Bowker tarafından kuruldu. İlk başta, sadece kahve çekirdeği satıyorlardı ve şimdilerde bilinen premium kahve içecekleri yoktu. Starbucks logosu, İskandinav mitolojisinin ikonik deniz kızını içerir. Bugün herkesin birinci sınıf kahve için tanıdığı ikonik yeşil logoya ulaşmadan önce görüntü birçok değişiklikten geçti. 1986'da, orijinal sahipleri, Starbucks'ı bugünkü kahve devi haline getirmeye yardımcı olan eski yönetici Howard Schultz'a sattı. Daha sonra kahve kavurma makinelerinden günümüzün kahveden ilham alan içecek dükkanına dönüştü.
Starbucks'ın orijinal vizyonu, ilk misyon beyanlarında yansıtılmıştır:

"Biz büyürken ödün vermeyen ilkelerimizi korurken, diğer yandan da dünyadaki en kaliteli kahvenin önde gelen tedarikçisi olarak Starbucks'ı kuruyoruz."

Starbucks'ın izlediği en önemli ilkelerden biri müşterilerini önemsemektir. 2017'de yapılan bazı araştırma raporlarına göre, Starbucks, premium içecekleri ve teklifleri için düzenli olarak mali kapasiteye sahip orta ve üst sınıf kişilere hitap ediyor. Starbucks, büyüme sırasında prensiplerinden ödün vermeden dünyanın en iyi kahvesini müşterilerine sunma misyonuna sahiptir. Oturma alanlarıyla müşterilere etkileşimde bulunmaları için bir yer vererek, onların gözünde içeceğin fiyatını buna değer hale getiriyorlar. İyi bir fincan kahve sipariş etmenin ve dizüstü bilgisayarınızla dükkanda oturup çalışmaya teşvik edilmesinin rahatlatıcı bir yanı var. Starbucks'ın sağladığı deneyim budur.
Bir Starbucks'ı dünyanın herhangi bir yerinde gördüğünüz anda tanırsınız, ülke veya konum ne olursa olsun, çünkü şirket markayla ilgili olarak yaptıkları her şeyle tutarlıdır. Klasik siren logosu ikoniktir ve farklı yeniden tasarımlardan geçtikten sonra, yeşil Siren'i gördüğünüzde bunun bir Starbucks kupası olduğunu anlayacak şekilde sabit kalmıştır. 2011'deki en son markalama, logodaki metinleri çıkardı ve sadece ana grafikle bıraktı. Bu, markanın herhangi bir yere ve herhangi bir ürüne yerleştirilmesine ve yine de yerinde görünmeden aynı çekiciliğe sahip olmasına izin verir.


Bir işletme olarak, her zaman markanızın tüm müşteriler için tanınabilir bir deneyim sağladığından emin olmalısınız, böylece işletmenize geri dönmeye devam edebilsinler. Bu aynı zamanda gittiğiniz her yerde ürünlerinizi gururlandıracak marka elçileri yapmayı da kolaylaştırır.Neden bir Starbucks kahvesine iki kat daha fazla para harcıyorsunuz? Bunun nedeni piyasadaki en kaliteli kahvelerden birine para ödüyorsunuz. Starbucks izleyicileri, ürünün yüksek kalitesini ve sunduğu deneyimsel değeri takdir etmeye başladı. Bu birinci sınıf Starbucks kahvesi, diğer birçok franchise'dan daha iyi tada sahip olmasının yanı sıra, beğenmezseniz içeceğinizi düzeltme sözlerine de yardımcı olur.
Starbucks, dünyanın dört bir yanındaki konumlarında harika bir ortam yaratma biçimlerinden dolayı haklı olarak “üçüncü sırayı” kazanmıştır. Starbucks, alışveriş merkezlerinden havaalanlarına ve sokaklara kadar her yerde aynı görünür ve aynı hissi verir. İnsanlar hiçbir şey için endişelenmeden rahatlar, mutlu olurlar ve çalışırlar. Dolaşmak için bol miktarda yiyecek ve içecek var ve insanlar orada iş veya öğle yemeği toplantılarını yapabilirler. Hatta arkadaşlarınızla bir Starbucks'ta takılabilir ve kendinizi evinizden uzakta veya başkalarının alanına izinsiz girmiş gibi hissetmeyebilirsiniz. Ambiyans, diğer markaların çoğaltmaya çalıştığı ancak yapmakta zorlandığı bir şeydir.
Starbucks, müşterileri ürünlerini satın almaya teşvik ettikleri mükemmel bir Ödül programına sahiptir. Bu ödüller arasında ücretsiz mağaza içi yeniden doldurmalar, ücretsiz ürünler, hediye kartları ve geri ödeme teklifleri bulunur. İndirimler ve diğer birçok teklif, müşterilerin Starbucks ekosisteminden yararlandıklarını hissetmelerini sağlar. Bir tavsiye programı yaparak işinizle aynı şeyi yapabilirsiniz. İşinizi büyütebilmenizi sağlamak için Planports gibi bir yazılım kullanarak her türden bir tavsiye programını kolayca yönetebilirsiniz . Müşteriler ödül kazandıklarını hissettiğinde satışları ve trafiği artırmak kolaydır.
Bu promosyonların çoğu, Starbucks'ın müşterileri içeriklerini çevrimiçi paylaştıkları için ödüllendirdiği sosyal medya aracılığıyla da yapılmaktadır. Marka genellikle sosyal medya takipçilerini de ödüllendirmek için düzenli olarak retweet yapar ve hediyeler verir.
Starbucks, sosyal medyada herhangi bir pazarlama ekibinin gurur duyacağı bir kültür yaratmayı başardı. Starbucks'ın yaptığı şey, yalnızca içeriği tüm kanallarda aynı şekilde yeniden kullanmakla kalmayıp aynı zamanda müşterileriyle etkileşime giren büyük sosyal medya kanalları oluşturmalarını sağlamaktır. Starbuck bol miktarda içerik oluşturur, ancak her birini daha sonra farklı kanallarda yeniden kullanılan birçok küçük birime bölerler. Her sosyal medya platformu, kullanıcı türüne göre benzersiz içeriğe sahiptir. Dil farklı, samimi ve basittir. Twitter kısa biçim kullanır, bu nedenle başlık orada daha kısa olsa da, yine de aldığınız aynı benzersiz hissi taşır.


Müşteriler ayrıca Starbucks kahve fincanlarıyla ve kafelerde fotoğraf çekmeye ve bunları sosyal medyada paylaşmaya teşvik ediliyor. Marka daha sonra bunları retweet eder ve kampanyalarda kullanır. Bu, müşterileri yönlendirmeler, promosyonlar ve Starbucks ile ilgili diğer faaliyetler hakkında bilgi paylaşmaya teşvik eder.Starbucks, mobil bir mağazaya girip siparişinizi almanızı kolaylaştırır. Starbucks demografisinin büyük bir kısmı yukarı doğru hareket eden ve hareket halindeki kişiler olduğundan, mobil uygulama, hareket halindeyken bir cep telefonuyla ürün satın almanın ve bunları mağazadan çok az gecikmeyle almanın harika bir yoludur. Starbucks uygulaması, şirketin bir sadakat kartı, tavsiye programı ve müşteri ödül programının tüm avantajlarını aynı yerde sunmasını sağlar. Ne kadar çok kullanırsanız, en sevdiğiniz mağazalarda alabileceğiniz daha fazla indirim ve ücretsiz içecek sizin olur.
Starbucks, büyük bir pazarlama bütçesine sahip bir marka devidir, ancak yine de basit şeyleri doğru yapıyorlar. Bir şirket, sosyal medyadaki varlığının hedeflerini, vizyonunu ve ürünlerini temsil etmesini sağlamalıdır. Müşterileri sosyal medya, promosyonlar ve tavsiye programları aracılığıyla çekerek, satışlar ve gelir kesinlikle artırılacaktır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM