Veri Odaklı Şirketler Daha Başarılı Oluyor

Planports Ekibi 11.01.2023 tarihinde yazdı Bu yazı 753 kere okundu

Veri Odaklı Şirketler Daha Başarılı Oluyor


Şirketler satış, pazarlama, müşteri ilişkileri, gibi bir çok departmanları sayesinde her gün yoğun bir şekilde veri topluyor ve bu veriyi işliyorlar. Şirketlerin sadece %25’inin kendisini veri odaklı olarak tanımladığı günümüzde, şirket yöneticileri şirketlerinin daha veri odaklı kararlar almasını istiyorlar. Çünkü veri odaklı şirketler başta ciro artışı olmak üzere rakiplerine göre bir çok üstünlüğe sahip oluyorlar.

Veri analizi, ilk bakışta üstü örtülü kalan bir çok bilginin gün yüzüne çıkmasını sağlayarak şirketlerin pazar fırsatlarından daha hızlı yararlanmalarına katkı sağlar. Bu da şirketin büyümesine yön verir, inovasyonu destekler ve farklılıkları daha güçlü hale getirir.
Hala geleneksel ve içgüdüsel yöntemlerle karar alan firmalar da aslında veri analizi ile elde edecekleri bilginin onlara sunacağı katkıları ve bunun bir sonucu olarak da daha çok kazancı ellerinin tersi ile itmiş oluyorlar.



Gelin şimdi veri odaklı olmanın şirketlere sağlayacağı belli başlı faydaları inceleyelim.

Daha iyi karar verme
Veriye dayalı yönetim sistemlerinde daha doğru kararlar alınır. Bu da beraberinde otomasyonu getirir. Böylece şirketler sürekli tekrar eden günlük işler için daha az zaman harcarlar. Özellikle yapay zeka kullanan sistemlerle çalışıyorlarsa ve veriyi doğru ve düzenli kaydedip anlık olarak analiz edecekleri bir bulut platform ile mevcutsa şirketlerde karar verme süreci daha etkin hale geliyor.

Ciro artışı
Rekabetçi pazarlarda veri, gelir fırsatlarına dönüştürülmesi açısından çok önemli bir rol oynar. Örneğin, daha yavaş satış büyümesi, vasat satış ekibi performansının bir işareti olabilir. Verileri inceleyerek, bir yönetici sorunları tanımlayabilir ve performansı artırabilecek ve gelirleri artırabilecek satış ve pazarlama stratejileri geliştirebilir.
Ayrıca veriler, ürün ve hizmetleri tüketici taleplerine göre değiştirerek veya geliştirerek şirketlerin yeni gelir kaynakları elde etmelerine yardımcı olan içgörüleri ortaya çıkarabilir.

Artırılmış müşteri memnuniyeti
Veri odaklılık sayesinde işletmeler, operasyonlarını gerçek zamanlı olarak nasıl düzenleyeceklerini ve optimize edeceklerini öğrenirler.
Günlük operasyonlardan elde ettikleri verileri toplayarak acil durumlara ve taleplere verecekleri yanıtları otomatik hale getirebilirler. Böylece müşteriler, bekledikleri ürünlere ve hizmetlere ve gecikme veya güçlük çekmeden ulaştıkları ve müşteri deneyimi optimize hale geldiği için memnuniyet seviyesi artar.

Veri okuryazarlığı yüksek çalışan profili
Veriye odaklı şirketlerde şirket kültürü veri odaklı kararlar almayı gerektirdiğinden çalışanların veri okuryazarlığı önem kazanıyor. Veri okuryazarlığı arttıkça verinin kullanım alanları farklılaşıyor ve verinin değeri de artıyor. Bu da yetkinlik profili artmış çalışanlar anlamına geliyor.

Veriye dayalı işbirlikleri
Kaydedilen ve analiz eden veri miktarı arttıkça bu verilerden fayda sağlayacak paydaşlar da artabiliyor. İş ortakları ile veriye dayalı projelerde ortak çalışmalar veya veri alışverişi ile katma değeri yüksek ürün veya hizmet sunma imkanları artıyor.

Peki veri odaklı şirket olmak için neler yapmak gerekiyor?
Farklı disiplinlerdeki ve seviyelerdeki yöneticilerden oluşan bir ekip oluşturun. Bu kişilere kapsamlı eğitimler verip, ihtiyaçları olan teknolojik araçları kullanmalarını sağlayın. Bu araçlarla yaptıkları analizlere göre küçük ölçeklerde karar almalarını sağlayın ve bu kararların doğruluğunu zaman içinde test edin. Doğruluk miktarı arttıkça ölçek büyütebilirsiniz. Daha sonra veriye dayalı karar almayı bir şirket kültürü haline getirmek için şirket genelinde yaygınlaştırmaya başlayın.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM