Web İletişim Formları Ne İşe Yarar?

Planports Ekibi 15.05.2017 tarihinde yazdı Bu yazı 2100 kere okundu

İletişim Formları Ne İşe Yarar


Web İletişim Formları Ne İşe Yarar?

Birçok web sitesinde, klasik iletişim formlarını görmek mümkündür. Satışta olan bir ürün bilgisinin hemen yanında, sipariş etmek için form doldurun tarzında bağlantılar ekleniyor. Ardından formu doldurup gönderiyorsunuz.

Şimdi bu durumu farklı bir olayla açıklamaya çalışalım. Bir erkek ve bir kadının ilk buluşmasını düşünelim. Herhangi bir mekana gittiniz. Hoş bir bayan gördünüz, ilk sözünüzün yanına gidip, telefon numaranı bana verir misin?” Olsun. Ya da tam tersi bir bayan yanınıza yanaştı ve “Aylık ne kadar gelirin var” demiş olsun.

Eğer inanılmaz derecede yakışıklı veya çekici değilseniz bu metot muhtemelen işe yaramayacaktır.

O zaman soru şu, sitenizi ziyaret eden potansiyel müşteriyle, buluşma ayarlamak için ne yaparsınız?

Lütfen bu konuyu biraz düşünün. Detaylı düşünebilmeniz için yardımcı olmaya çalışayım. Müşterilerinizi doğrudan iletişim formlarına yönlendirmek yerine ilk adım olarak, onların ilgisini çekecek sayfalara yönlendirin. Müşteriniz hangi amaç veya ihtiyaç için sayfanızı ziyaret ettiğini anlamaya çalışın. Ardından sitenizdeki linkleri bu ön görülerinize göre oluşturun. En sonunda problemlerini çözebilecek veya ihtiyaçlarına cevap olabilecek cevapları onlarla paylaşın, eğitin veya tavsiyelerde bulunun. Bunları yaptıktan sonra bir iletişim formuna yönlendirirseniz emin olun daha fazla işe yarayacaktır. Gerçi ben hala iletişim formu yerine yeni yöntemleri denemenizden yanayım. İlerleyen makalelerimde iletişim formlarının alternatifleri hakkında görüşlerimi paylaşıyor olacağım.

Diğer soruyla devam edelim. Sitenizin ne kadar etkin ve internet pazarlama stratejinizin ne derece işe yaradığını nasıl ölçersiniz?

Aylık olarak hizmet sağlayan bir firmaysanız, sitenize kayıt olan ücretli veya ücretsiz kullanıcı sayısı bir ölçüm olabilir. Yani size kendi bilgilerini gönderen ziyaretçileriniz.

Eğer başka bir blog yazarı sizin yazılarınızı paylaşıyorsa veya fikirlerinizi yayıyorsa bu gerçekten çok iyi demektir.

Eğer bin kişi, youtube videolarınızı izlemişse bu harika demektir.

Eğer yüz kişi, sizin yazılarınızı link olarak başkalarına mail atıyor, tweetlerinizi paylaşıyor veya facebook hesaplarında paylaşıyorsa bu muhteşem demektir.

Eğer linkedin grubunuza 100 kişi katıldıysa şöyle denilebilir bence; bu gerçekten harika!

Eğer çok önemli anahtar kelime aramalarında siteniz birinci sayfada çıkıyorsa; kendinize bir şampanya açıp keyfini sürebilirsiniz! Alkol kullanmıyorsanız da en sevdiğiniz içeceği kendinize ısmarlayabilirsiniz J

Birçok pazarlama uzmanı, genel pazarlama başarı ölçümlerini hala, tv, gazete ve dergi ilanlarıyla ölçüyor. Ancak paylaşımlar, bu ölçümlere dahil edilmiyor.

Pazarlamada Başarı Ölçümü Hangi Kriterler İçin Yapılmalı?

Web teknolojisi yalnızca teknoloji firmalarına değil, danışmanlara, okullara, kar gütmeyen işletmelere ve diğer tüm şirketler için müşterilerine ulaşmaları ve ticaret yapabilmeleri için yeni ve farklı fırsatlar sunuyor.

Bu aşamaya kadar, youtube videoları, blog, arama raporları, resimler, twitter paylaşımları, e-kitap ve facebook paylaşımları hakkında konuştuk.

Peki tüm bu pazarlama yöntemlerinin başarısını nasıl ölçeriz? Aslında bunu yapabilmek için yeni bir ölçü birimine ihtiyacımız var.

Daha önceki yazımızda paylaştığımız pazarlama strateji planı taslağımızın son sayfasına göz atalım.(Eğer pazarlama strateji formunu sizinle paylaşmamı isterseniz lütfen makalemin altına yorum olarak belirtin, sizinle paylaşabilir veya size maille gönderebilirim.) Hedefler listemizin en altında bazı sorular var. Bu sorulara bakarak gözleyebilir ve ölçümleyebiliriz. Örneğin sosyal medya hesabınıza kaç kişi kayıt oldu gibi. Çalışmalarınızı kaç kişi indirdi veya kaç kişi paylaştığınız dokümanları indirdi. Ya da ürünleriniz veya verdiğiniz hizmetler hakkında ne kadar anket yapıldı?

Bu ölçümleri yapabilmek için 7 farklı soruyu aşağıda bulabilirsiniz;

  1. Online eforlarınıza katılmak için gönüllü olan kişi sayısı kaç?(Facebook sayfanızı kaç kişinin beğendiğini sayarak ölçebilirsiniz, blog sayfanıza üye olanları, twitter takipçilerinizi, e-posta haberleriniz için kayıt olanları veya webinar için kayıt yaptıran kullanıcıları sayabilirsiniz.)
  2. Kaç kişi download etti? Videolarınızı, e-kitaplarınızı, sunum dosyalarınızı, poadcast yayınlarınızı, veya diğer içerikleri kaç kişi download etti.
  3. Diğer blog yazarları, sizin veya sizin fikirleriniz hakkında kaç tane paylaşım yaptı?
  4. Diğer blog yazarları sizin hakkınızda ne diyor?
  5. Önemli anahtar kelime aramalarında neredesiniz?(Google’da kaçıncı sayfadasınız.)
  6. Teklifleriniz ve sunduğunuz hizmetler hakkında sizinle konuşmak isteyen kaç kişi var?(Müşteri iletişim formunuzu dolduran veya irtibata geçmek isteyen kaç kullanıcı var.)
  7. Satışlarınız nasıl gidiyor?(Şirketiniz hedeflerine ulaşıyor mu? Elbette ki en önemli ölçümlerden birisi satış rakamları ve karlılığınız artıyor mu sorusudur.)


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM