Web Sitemden Nasıl Ürün Satabilirim?

Planports Ekibi 15.05.2017 tarihinde yazdı Bu yazı 1867 kere okundu

Ürünleirmi Web Sitemden Nasıl Satabilirim?


Web Sitesi İçeriğinin Satışlara Etkisi

Ürün almak isteyen insanlar için ilk durak web sitesidir. Tüm sektörlerde durum aynıdır. Potansiyel müşteri, arama motorlarını kullanarak bir arma yapar ve ilgili anahtar kelime arama sonuçlarındaki performansınıza göre müşteriler sayfanıza yönlendirilir. Yani arama sonuçlarında siteniz çıkıyorsa sayfanıza ziyaretçi alırsınız.

Buradaki kritik soru şu; Ziyaretçiler sayfanıza yönlendirildiklerinde onları satış işlemi için ikna edebiliyor musunuz? Yoksa uzaklaşıp gidiyorlar mı?

Yazılarımızda şunu anlatmıştık. Web içeriğiniz, ziyaretçileri bir aksiyona teşvik etmeli. Sitenizi gerçekten ziyaretçileri etkileyecek içerikler üreterek tasarlamış olabilirsiniz. Peki onların alışveriş yapmalarını sağlayabiliyor musunuz? Gezinme işlemi satışla sonuçlanıyor mu? Eğer web içeriğiniz bunu yapmıyorsa büyük bir hata var anlamına gelir.

İnsanlar web sitelerini reklam görmek için ziyaret etmezler, bir şeyleri aramak veya sorgulamak için ziyaret ederler.

Bir müşteri, sitenizi ziyaret ettiğinde onun aradığı bilgiyi sunmak için bir fırsatınız var demektir. Aynı zamanda onların aradıkları şeyle ilgili teklifte bulunma şansına da sahip olursunuz.

Onların ihtiyacı olan bilgiyi sunduğunuz anda ziyaretçinizle, karlı ve uzun sürecek bir ilişki kurmaya başlayabilirsiniz. Editörler ve yayıncı kurumların ilk odakları kendi yayınlarını düzenli okuma alışkanlığı kazanmış okuyucular edinmektir. Sizce siz de aynı şeye odaklanmalı mısınız?

Web sitenizde oluşturduğunuz içeriğin başlıca gücü ve amacı, ziyaretçilerin aradığı bilgiye ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Bir ziyaretçi, sitenize ilk ulaştığında siz farkında olun veya olmayın otomatik olarak bazı mesajlar alır. Aslında mesaj derken kast etmek istediğim; ziyaretçinizin kafasındaki sorulara otomatik cevaplar almaya başlamasıdır. Sitenizi gezinirken bu mesajlar onların zihninde kendiliğinden belirmeye başlar. Ziyaretçilerinizin zihnindeki sorular şunlardır;

  • Bu şirket benimle ilgili mi veya ilgileniyor mu?
  • Bu içerik benim problemime odaklanıyor mu?
  • Benim bakış açımı paylaşıyor mu? Bana hitap ediyor mu?

Sitenizi, ziyaretçilerinizin aklında bulunan bu sorulara cevap verebilecek şekilde organize edin ve tasarlayın. Taklitçi içeriklerden kaçının. Mesela organizasyon yapınız hakkında bilgiler paylaşmanız faydasızdır. Sizin şirketinizin iç süreçleri ziyaretçinin çok umurunda değildir. Onların aradıkları bilgiyi bulması için sadece engel, kafa karışıklığı ve zaman kaybı yaratır.

Öncelikli odak noktanız müşterilerinizin aksiyon ve işlemleriyle ilgili bazı hususları kavramak olmalıdır. Örneğin sitenize nasıl ulaşıyorlar, satın alma kararını vermeleri ne kadar zaman alıyor ve neye göre bu kararı alıyorlar?

Offline olarak hazırladığınız argümanlar(katalog, broşür vb.), online argümanlarınızla(web sitesi, sosyal medya hesabı vb.) etkileşim halinde mi? Her ikisi de birbirlerini tamamlamalı ve karşılıklı atfetmeli. Varsayalım hem e-ticaret siteniz var hem de bir matbaaya bastırılmış ürün kataloğunuz var. Her ikisi de müşteriyi alım işlemi için yönlendirmeli. Katalogda, ürünlerin alınabileceği web sitesinin internet adresi bulunmalı. Hem katalog da hem de web sitesinde aynı ürün açıklamaları olmalı. Müşterinin kafası karışmamalıdır.

E-ticaret sitelerinde de hem internet hem de diğer faaliyetleri paralel yürütülmelidir. Örneğin fuar stantlarında müşterilerin eposta adresleri toplanabilir ve bu adresler eposta listeleri oluşturularak onların ilgisini çekecek ürünleriniz veya içerikleriniz için bilgiler yayınlanabilir. Ya da standınızda veya ilgili fuarda bahsi geçen konular hakkında bilgilendirmeleri internet aracılığıyla da yapabilirsiniz.

Birçok B2B(bayi için e-ticaret sitesi) kullanıcısı, hizmetler veya yüksek fiyatlı tüketim ürünleri için, firmanızın temsilcileriyle iletişime geçmek isteyebilirler. Bu temsilcilerle kafalarında netleşmemiş hususları görüşmek isteyebilirler ya da sorularının yanıtlanmasını bekleyebilirler. Bu durumlar için kişisel görüşmeler yapmalarını sağlamalısınız. Yöntem olarak telefon, sosyal medya hesabı, eposta ya da doğrudan yüz yüze ziyaret organize edebilirsiniz.

Tüm bu detaylarında yanında web sitesi içeriğinin en kritik rolü üstlendiğini unutmamalı planlarınızı da bu içeriğin satışla sonuçlanabilecek aksiyonlar veya işlemlerle süreci sonlandıracak şekilde tasarlandığına özen göstermelisiniz.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM