Zengin İçerikli Web Sitelerin Pazarlamadaki Önemi

Planports Ekibi 15.05.2017 tarihinde yazdı Bu yazı 2068 kere okundu

Zengin İçerikli Web Siteleri



Zengin İçerikli Web Sitelerin Pazarlamadaki Önemi


Şirketinizde bir çok pazarlama tekniklerini kullanıyor olabilirsiniz. Video yayını, blog, sosyal medya hesapları, forum, poadcast ya da farklı ülkeler veya ürünler için yayınladığınız web sitelerinin tamamı kurumsal web sitenizde birleşir. Kurumsal siteniz neredeyse tüm yapının çatısıdır ve diğer tüm pazarlama faliyetlerinizle ilgilidir.

Hepimizin bildiği gibi kurumsal web sitesi tasarlanırken en çok üzerinde düşünülen şey içeriktir. Tasarım, renk, menü içerikleri ve teknoloji iyi bir web sitesi için düşünülmesi gereken özelliklerdir ancak maalesef birçok şirket içerikten öte tasarım, renk gibi konulara fazla enerji harcamaktadır.  Bence bunun nedeni, diğer özelliklerin içerik üretmekten daha kolay olmasıdır. Ayrıca bir çok şirketin içerik konusunda pek az kaynağa sahip olması da diğer neden olabilir.

Bir çok firmada web sayfasından sorumlu genelde bir kişi olur. O da ya web tasarımcısıdır ya da yazılım uzmanıdır. Aslında bana sorarsanız çoğu şirket web sayfasını firma itibarı için görev olarak tamamlar. Yani yapılması gerekenler dizesinin yalnızca bir parçasıdır web sitesi.

Bu bahsettiğim sorumlu olan tek kişi de yani “web master” haklı olarak kendi uzmanlık alanı olan görsel tasarım, html teknolojileri, server teknolojileri veya yazılım geliştirme metodlarına enerjisini harcar. Ancak içerik malesef daha az gündemdedir. Hatta web masterlar çoğu zaman içerik toplayamazlar ve kimden destek isteseler cevap benzerdir “çok yoğunuz, en kısa zamanda yardım edeceğiz.” veya “biliyoruz Ahmet bey, destek olmalıyız ama bir türlü vakit ayıramadık, kusurumuza bakmayın lütfen”. Ve denildiği gibi olur, kusura bakılmaz. İçerik herzaman ikinci planda kalır. Bir de ürünlerimizi tanıtalım konusu vardır ki firmalar için ürün katoloğunu eklemek çok büyük bir işmiş gibi düşünülür. Bu bile, web master’a yaptırılmaya çalışılır.

Bazı şirketlerde de web masterlar grafikerlerden seçilir. Onlar da haklı olarak güzel görünümlü web siteleri tasarlarlar. Bu şirketlerin web siteleri de muhtemelen reklam yayınlarında kullanılan nesnelerden oluşur. Flash uygulamaları bu örneklerden birisidir. Ülkemizde onlarca çok güzel görünen ancak içerik olarak hiç bir bilgi bulunmayan site görmek mümkündür.

Ancak en iyi web siteleri içerik olarak en zengin ve önceliği içerik üretmeye ayrılmış olanlardır.  Genelde bu içerikler farklı kitlelerce oluşturulmuştur. Şirket çalışanları, müşteriler, bayiler, medya uzmanları, satış sorumluları aklıma gelen örneklerden yalnızca bir kaçı. Dikkat edilmesi gereken husus, web sitelerinde yalnızca şirket tanıtımı değil, sosyal medya hesapları, ürün katalogları, bloglar, videolar, poadcast’lar gibi farklı ve iyi tasarlanmış tüm araçların bir araya gelmiş olmasıdır. Yani iyi bir web sitesi tüm dijital nesnelerin bir araya gelmesiyle üretilir. Zengin içerikli iyi bir web sitesi; müşterilerinizi eğlendirmeli ve en önemlisi bilgilendirmeli, eğitmelidir.

Web sitenizden günün birinde tüm Dünya’ya ulaşabileceğinizi düşünün. Sitenizi bu kriterlere göre tasarlayın. Örneğin, su arıtma sistemi satan bir şirketiniz varsa, bu teknolojilerle ilgili içerik sağlayan bir kuruma da dönüşün. En yeni teknolojileri anlatın, Türkiye’de sektörün durumundan bahsedin, su kirliliği problemiyle ilgili haberler yayınlayın. Su sistemi satın almak isteyenler nelere dikkat etmeliler öğretin. Verdiğiniz hizmetin detayını en ince noktasına kadar anlatın. Kendinizi müşterinizin yerine koyun, siz müşteri olsanız neleri merak ederdiniz, bir web sitesinden neler beklerdiniz kafanızda canlandırın ve sitenizi bu beklentileri karşılayacak şekilde tasarlayın. Sitenizde ürünlerinizi anlatın, blog ekleyin ve yukarıda bahsettiğim bilgileri paylaşın, eğlenceli veya bilgilendirici görseller ekleyin, sosyal medyada bulunun. Mümkünse müşterilerinizin sizin sağladığınız içeriklere yorum yapmasına olanak sağlayın. Web teknolojisinin en büyük önemi, müşterilerinizle doğrudan iletişim kurmanıza imkan sağlamasıdır. Müşterileriniz bir kurumla değil, insanlarla muhatap olmak isterler. Eğer sitenize yazılan yorumlara cevaplar verirseniz, onlar da ilgilenildiklerini hissedeceklerdir. Ayrıca bu yorumlar sayesinde onların beklentilerini öğrenebilir, verdiğiniz hizmeti veya ürünlerinizi bu beklentilere göre geliştirebilirsiniz.

Sitenizde yayınladığınız bilgilerin kullanıcıları yönlendirmesini de sağlamalısınız. Örneğin, su arıtma sistemiyle ilgili bilgileri paylaştınız, müşteriniz kafasındaki soru işaretlerini giderdi, araştırdı ve ürün satın almak istiyor. Nasıl bir yol izlemeli muhakkak tarif edin ve aksiyon alması için yönlendirin. Eğer onlara en doğru ve sağlıklı bilgiyi siz verirseniz, aksiyon alma konusunda önerilerinizi de dikkate alacaklardır. Örneğin, makalenin en altında sipariş vermek için formumuzu doldurun gibi bir yazı veya reklam görselinizin bulunması hiç fena olmaz.

Ziyaretçileriniz sitenizden hiç bir ürün almayacak bile olsalar, onlarla iletişim kurmak ve faydalı içerik sunmak önemlidir.

Öncelikle ürününüzü değil, bilginizi paylaşmanız gerektiğini ve insanlara kullanışlı ve yaratıcı deneyimler kazandıracak web sitesi tasarlamanız gerektiğini unutmamalısınız. Tek yönlü değil, onların da katılımcı olabilecekleri bir site daha interaktif olacak ve müşterilerinizle etkileşimde bulunmanızı sağlayacaktır.

Eğer bir siteyi ziyaret ettiğinizde kendinizi çok iyi hissediyorsanız bu asla rastlantı değildir. Emin olun içeride biryerde işini çok iyi yapmış pazarlama uzmanları vardır.

Bir fotoğraf makinesi satın almak isteyen kullanıcı düşünün. Ziyaretçi, siteye geldiğinde aradığı ürünlere rahatça ulaşabilmeli. Hem görsel hem de teknik bilgileri bulabilmeli. Ürün resimlerinin iyi çekilmiş ve birden fazla olması ziyaretçinin ürünü daha iyi incelemesine neden olacaktır. Fiyat, stok bilgisini görebilmeli. Ürün bu güne kadar sitenizde kaç kez satılmış yazmalı ve daha önceden alım yapan müşterilerin yorumlarını okuyabilmelidir. Her müşteri, kendisinden önce o ürünü kullanan insanların deneyimlerini merak eder. Bu sayede ürün teslimatından tutunda cihazın performansına kadar bir çok soruya cevap bulabilecektir. Ziyaretçinin kafasındaki soru işaretlerini nekadar yok edebilirseniz, güvenini kazanır ve ürün satın alma olasılığını artırabilirsiniz. Onların mümkün olduğunca katılımcı olmasını sağlamalısınız. Hatta bir adım ileri taşıyıp, satın aldığı ürünü başka birisine hediye etmesini sağlayabilir, müşterinizin gönderdiği resim veya yazılarla hediye paketi oluşturmasını mümkün kılabilirsiniz. Belki fotoğraf makinesi için değil ama hediye edilebilecek farklı bir üründe çok işe yaracağına emin olabilirsiniz. Yeni deneyimler müşterinizin özel ve farklı hissetmesine neden olacaktır.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM