Gantt Chart Nedir?

Planports Ekibi 11.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 53609 kere okundu

GANTT CHART NEDİR?

Gantt chart, diğer bir adıyla Gantt diyagramı veya Gantt şeması, bir projedeki belirli görevlerin koordinasyonunda, planlanmasında ve izlenmesinde yardımcı olan programın grafiksel bir gösterimini sağlar. İnsanlar genellikle proje yönetiminde Gantt chart kullanır. Aslında, zamana karşı görevleri veya olayları göstermenin en kullanışlı ve popüler yollarından biridir. Proje yönetimi, bir projenin her bileşenini organize etmeyi, planlamayı ve yönetmeyi içerir. Grafiğin sol tarafında faaliyetlerin bir listesi vardır. En üstte de uygun bir zaman çizelgesi yer alır.Her çubuk bir etkinliği temsil eder. Çubuğun konumu ve tarihi, etkinliğin başlangıç ​​ve bitiş tarihlerini yansıtır.

Aşağıda, yazılım projesi tez çalışması için oluşturulmuş Gantt chart örneğini görebilirsiniz. Bir alt resim de de yakınlaştırılmış hali görülebilir.
gantt chart örneği


Gantt chart nedir

Gantt Chart Kullanmanın Avantajları

  • Tüm faaliyetlerin bir listesi görünür.
  • Her aktivitenin başlangıç ve bitiş tarihi bellidir.
  • Her aktivitenin zamanlanmış bir süresi vardır.
  • Tüm projelerin başlangıç ve bitiş tarihleri yer alır.
Bazı grafiklerde ayrıca her görev hakkında ayrıntılı bilgi bulunur. Bu nedenle, sadece şemaya bakarak, tüm proje hakkında iyi bir fikir edinebilirsiniz.Polonyalı bir mühendis olan Karol Adamiecki, 1980'lerde ilk Gantt çizelgesini tasarladı.Amerikan mühendis ve proje yönetimi danışmanı Henry Gantt kendi versiyonunu tasarladı. Batı ülkelerinde ünlü ve popüler olan Gantt'ın versiyonuydu. Sonuç olarak, insanlar buna Gantt chart demeye başladı.İlk başta, Gantt chart hazırlamak zahmetli bir işti. Bir proje her değiştiğinde, insanlar tüm haritayı yeniden çizmek veya değiştirmek zorunda kaldı. Bu kullanışlılığını sınırladı.
Ancak bugün bilgisayarlar ve özel yazılımlar sayesinde Gantt chart kolayca oluşturabilir, güncelleyebilir ve yazdırabiliriz.
İnsanlar şu anda Gantt chart proje programlarını takip etmek için kullanıyor. Proje yöneticileri, koordinatörler ve katılımcılar için, her bir görevle ilgili ek veri görmek yararlıdır.
Örneğin, grafik bize bir görevin ne kadar ilerlediğini gösterir. Ayrıca, insanların her görev için hangi kaynakları kullandığını da söyleyebilir.



Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM