KANBAN NEDİR?
Kanban, bir süreçten geçerken işi yönetmek için malzeme hareketlerinin kontrolü amacıyla kullanılan ve çizelgelerden oluşan görsel bir sistemdir. Kanban hem süreci (iş akışı) hem de o süreçten geçen gerçek işi görselleştirir. Kanban'ın amacı, sürecinizdeki aksaklıkları tanımlamak ve bunları düzeltmektir, böylece iş en uygun hızda veya verimde gerçekleşebilir. Her şey 1940'ların başında başladı. İlk Kanban sistemi, Japonya'da Toyota otomotiv için Taiichi Ohno (Endüstri Mühendisi ve İş Adamı) tarafından geliştirilmiştir. Amacı, üretimin her aşamasında işi ve envanteri en iyi şekilde kontrol etmek ve yönetmek olan basit bir planlama sistemi olarak oluşturuldu.Kanban'ın gelişmesinin temel nedeni, Toyota'nın Amerikan otomotiv rakiplerine kıyasla yetersiz üretkenliği ve verimsizliğiydi. Kanban ile Toyota, hammadde, yarı mamul ve nihai ürünlerin maliyet yoğun envanterini azaltırken, üretkenliği artıran esnek ve verimli tam zamanında üretim kontrol sistemine ulaştı.
Kanban sistemi ideal olarak tedarikçiden son tüketiciye kadar tüm değer zincirini kontrol eder. Bu şekilde, üretim sürecinin çeşitli aşamalarında malların arzının bozulmasını ve fazla stoklanmasını önlemeye yardımcı olur. Kanban, sürecin sürekli izlenmesini gerektirir. Üretim sürecini yavaşlatabilecek etkenlerden kaçınmak için özel dikkat gösterilmelidir. Amaç, daha düşük teslimat süreleriyle daha yüksek verim elde etmektir. Zaman içinde Kanban, çeşitli üretim sistemlerinde etkili bir yol haline gelmiştir.
Kanban, Taiichi Ohno tarafından imalat endüstrisinde tanıtılırken, konsepti 2004 yılında genel olarak bilgi teknolojileri ve yazılım geliştirme ilk uygulayan David J. Anderson'dır. David, çalışmalarını Taiichi Ohno'nun çalışmaları üzerine inşa etti, Eli Goldratt, Edward Demmings, Peter Drucker ve diğerleri, çekme sistemleri, kuyruk teorisi ve akış gibi kavramlarla Kanban Metodunu tanımlayacaklardır. Kanban ile ilgili ilk kitabı 2010 yılında yayınlanan “Kanban: Teknoloji İşiniz İçin Başarıyla Evrimsel Değişim”dir. Bilgi çalışması için Kanban Metodunun en kapsamlı tanımıdır.
Temel İlkeler
- Şimdi ne yaptığınızla başlayın: Kanban Yöntemi mevcut kurulumunuzda / işleminizde hemen değişiklik yapmamanızı şiddetle vurgulamaktadır. Kanban, mevcut iş akışına doğrudan uygulanmalıdır. Gereken herhangi bir değişiklik, ekibin rahatladığı bir hızda belirli bir süre boyunca yavaş yavaş meydana gelebilir.
- Artımlı, evrimsel değişimi sürdürmeyi kabul edin: Kanban, ekip ve organizasyon içinde dirence yol açabilecek radikal değişiklikler yapmak yerine sizi küçük artımlı değişiklikler yapmaya teşvik eder.
- Başlangıçta, mevcut rollere, sorumluluklara ve iş unvanlarına saygı gösterin: Kanban, diğer yöntemlerin aksine, kendi başına herhangi bir örgütsel değişiklik dayatmaz. Bu nedenle, iyi performans gösterebilecek mevcut rolleriniz ve işlevlerinizde değişiklik yapmanız gerekmez. Ekip, gerekli değişiklikleri işbirliği içinde belirleyecek ve uygulayacaktır. Bu üç ilke, kuruluşların herhangi bir değişiklik girişimine eşlik eden tipik duygusal direnişi ve değişim korkusunu aşmasına yardımcı olur.
- Her düzeyde liderlik eylemlerini teşvik edin: Kanban, kuruluşun tüm düzeylerinde sürekli iyileştirmeyi teşvik eder ve liderlik eylemlerinin yalnızca üst düzey yöneticilerden kaynaklanması gerekmediğini söyler. Her seviyedeki insanlar, ürün ve hizmetlerini sunma şekillerini sürekli iyileştirmek için ve değişiklikler uygulamak için fikir verebilir ve liderlik gösterebilir.
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM