TALEP NASIL OLUŞTURULUR?
Bir ürün iyi satmıyorsa, bir nedeni vardır. Talebini gereğinden fazla tahmin etmiş, fazla fiyatlandırmış veya yanlış piyasaya satmış olabilirsiniz.
Bir şeye olan talep, düşündüğünüzden daha az ise, bir fikri tamamlamadan önce yapay olarak bir talep yaratmayı denemek isteyebilirsiniz.
Ücretli üyeliklerden para kazanmak yerine, mağazalar bireysel alışveriş tercihlerini takip eder, insanların alışveriş yaptıkları saatleri ve günlerini belirleyebilir ve toplanan bilgileri ürünleri, kuponları ve satışları daha iyi hedeflemek için kullanabilir.
Bozuk para ve tahsil edilebilir reklam kampanyaları çoğu zaman başarılıdır çünkü üretilecek öğelerin sayısını sınırlayarak münhasırlık konseptinden çalışırlar.
"Sınırlı üretim" kavramı, birçok tüketicinin gelecekte başkalarının satın alamayacağı (münhasırlık faktörü) bir şey almadıklarına inanmakla kalmayıp, aynı zamanda tahsilâtla ilişkilendirilen yüksek alım fiyatlarının, tüketici tarafından doğrulanabileceğini bir yatırım satın almaktır.
Gerçek şu ki, bir nesneyi sınırlamak, parasal değerini veya tahsilâtını zorunlu olarak arttırmaz. Ama aksi halde çoğunun bulunamayacağı bir şeye talep yaratır.
Bir dahaki sefere bir televizyon reklamını seyrederken, "özel teklif" (veya "sınırlı") teriminin ne kadar kullanıldığına dikkat edin. Tüketiciler bir başkasından daha iyi bir anlaşma yaptıklarını hissetmeyi severler (20 dakika içinde arayarak).
Fikrinizi kaldırmadan önce, bunu "yalnızca sınırlı bir süre" yaklaşımıyla veya "özel İnternet tasarrufu" teklifiyle tanıtmayı deneyin.
Birçok çevrimiçi mağaza, hızlı bir karar vermenizi teşvik etmek için yalnızca birkaç ürün kaldığını belirten sahte bir ürün satın aldığını göstermektedir. 200 ürün kaldıysa, yalnızca öğenizin daha az istekli olduğunu düşünmüyorsunuz, daha sonra geri dönüp alışveriş yapmak için zamanınız olduğunu düşünüyorsunuz. Bir eşya için çitin üzerindeyseniz ve sadece 2 tanesinin kaldığını görüyorsanız, zaten herkesin sahip olduğu "şeyi" almak için oraya koymanız daha olasıdır.
"Sınırlı" işe yaramazsa, müşteri bülteninize abone olursa, sizi Facebook'ta takip ediyorsa, hatta işletmeniz hakkında bir Tweet veya blog yazısı gönderdiğinde %15 indirim önerin.
Talep Yaratmak için Kıtlık İlkesini Uygulayın
Belki bir şey için yapay bir talep yaratmanın en etkileyici örneği elmas işinde görülebilir. Elmaslar nadir değildir, De Beers gibi elmas şirketleri tarafından toplu miktarlarda biriktirilir ve fiyatları yapay olarak yüksek tutmak için dikkatlice sınırlı miktarlarda satılır.
Bir şeyin kıt olduğu ortaya çıktığında, ürün, hizmet veya mallar için hemen hemen her zaman daha yüksek bir talep vardır. Bu pazarlamada “Kıtlık Prensibi” olarak bilinir ve gelecek için toplanacak güçlü insan içgüdüsünü oynar.
Teşvikler Talebi Artırabilir
Yeni üyelere, yeni müşterilere, öğleden önce gelen müşterilere, hatta belirli bir coğrafi bölgeye sunulan teşvikler, münhasırlık havası yaratır.
Birinin reddettiği şey, başkasına özel olur. Özel olan her şey genellikle daha yüksek bir talep değerine sahiptir.
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM