Alan Adı Alma

Planports Ekibi 15.04.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1422 kere okundu

ALAN ADI ALMA

Alanı adı seçmek, hem bir iş gereksinimi hem de sıradan bir web sitesi tasarımı detayıdır. Ancak, doğru olması önemlidir. İtibarınız, hatta sadece birkaç isim, niş, alan marka tanıma, satış geliri ve karınızdaki pazar payınız doğrultusunda olabilir.
Önemli olan, doğru etki alanı adını seçmenin önemsiz bir mesele değil, önemli olduğudur. Aksi takdirde, çok fazla çalışmayı ve gelecek vaat eden bir çevrimiçi işletmenin kuruluşunu tehlikeye atabilirsiniz.
Alan Adı Nereden Satın Alınır?
Bir alan adı satın almanın esasen üç (3) yolu vardır:
  1. Doğrudan bir web barındırma sağlayıcısından (örn. GoDaddy.com veya NameCheap.com)
  2. Kendi sunucusu olan kişiler için bağımsız bir alan adı servisi.
  3. Bir açık artırma veya üçüncü taraf teklif verme sürecinde sona ermekte olan belirlenmiş alan adlarını satın almak.
İşletmeniz için Doğru Alan Adını Seçme
WHOIS hizmeti sayesinde, herhangi bir alan adı satan (veya bayi), istediğiniz isimlerin durumunu kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda, etki alanı adının çoğunlukla düşük bir bölümü olan uzantıyı da içerir.
İdeal olarak, bazı kilit kriterleri karşılayan bir alan adı seçmelisiniz:
  1. Konuşması ve hecelenmesi kolay.
  2. Hatırlaması kolay.
  3. Avantaj odaklı (sitenin ne hakkında olduğu belli) veya markanızı temsil eden
Alan adınızla yaratıcı olmak, özellikle bir çevrimdışı işletme ile güçlü bir şekilde bağlanmışsa, ticari olarak çalışabilir. Ancak, çoğu çevrimiçi girişimciye, sitenin neyle ilgili olduğunu ve kimin için olduğunu açıkça gösteren fayda odaklı bir alan adı kullanarak en iyi şekilde hizmet verilir. Geçmişte en iyi uygulama olsa da, sadece etki alanı adınıza bağlı olarak daha iyi arama motoru sıralaması almayı umarak anahtar kelime doldurulmuş alan adlarını kullanmaktan kaçının. Birçok ISS ve web barındırma şirketleri seçeneklerinizi hızla filtreleyebilen toplu bir arama platformu sunar.
Mevcut Etki Alanı Adlarını Beyin Fırtınası
Başta tercih ettiğiniz adların kullanılamaması ihtimali yüksektir. O zaman ne yapacaksın?
Neyse ki, çoğu alan adı araması, arama motoru amaçları ve çevrimiçi profiliniz için iyi ya da daha iyi olabilecek alternatifler sunacaktır. İyi bir örnek FreeCreditReport.com olacaktır. Her ne kadar CreditReport.com daha kısa olsa da; alanın serbest bırakılması, onu daha açıklayıcı ve arzu edilir kılar.
Alternatif alan adını beyin fırtınası yaparken aynı zamanda belirlenmiş isimlendirme kriterlerine uydurmalısınız, yani kısa olun, en fazla bir tire içermeli ve web sitenizi, ürününüzü veya hizmetinizi özenle özetleyen kelimeler kullanmalısınız.
Ayrıca yeni fikirler edinmek ve kullanılabilir alanları bulmak için bir alan adı oluşturucu kullanmak isteyebilirsiniz.
Doğru Alan Adı Uzantısını Seçme
Uzantı seçenekleri, konuştuğumuz gibi katlanarak artmasına rağmen, Google gibi arama motorları (ve web gezintileri gibi) hala denenmiş ve gerçek, güvenilir alan adı uzantısını tercih ediyor. Bir iş için, bu mümkün olduğunda .com uzantısını almak anlamına gelir. .Com uzantısı, en popüler, güvenilir ve iş dostu uzantı olmaya devam ediyor. İnsanlar bunu hatırlatmanın en kolay yoludur ve aradığınız şey budur.
Org ve .net uzantıları makul ikinci seçimlerdir, ancak .info “spam” olarak kabul edilir. Bazı ender durumlarda başka bir uzantı kullanmak mantıklı olabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM