İdeal Müşteri Profili

Planports Ekibi 12.04.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 3900 kere okundu


İDEAL MÜŞTERİ PROFİLİ

Müşteri profili, tüketiciyi kategorik olarak tanımlamanın bir yoludur, böylece pazarlama ve reklam amaçlı gruplandırılabilir. Reklamları belirli bir pazar segmentine hedefleyerek, şirketler ve pazarlamacılar, belirli bir ürünü satmakta ve karlarını arttırmada daha fazla başarı bulabilirler. Tüketicilerden bahsetmenin kısa bir yolu olarak, pazar bölümleri genellikle tüketici profilleri tarafından temsil edilmektedir.
İdeal Tüketici Profili Oluşturma
Bir ürünü potansiyel müşterilere pazarlamaya başlamadan önce, ürünleriniz için zaman ayırmanız önemlidir. İdeal müşterinizi tanımlayarak, hedef reklamcılıkta faydalı olabilecek kalıpları fark etmeye başlayabilirsiniz.
Başlamak için, tüketiciler, aşağıdakiler gibi birçok farklı kategoride tanımlanabilir:
  • Tercih
  • Yaşam tarzı
  • Yaşam evresi
  • Nitelik
  • Kişisel özellik
Tüketicileri kategorik katmanlarla temsil edilme biçimleri açısından düşünmek faydalı olabilir. İlk aşama, demografi, sosyoekonomik durum ve ürün kullanımı gibi tüketicileri tanımlamak için en yaygın kategorileri içerir. İkinci kademe, birinci kademe kavramlarını genişletir ve psikografik, kuşak, coğrafya, ve aranan faydaları içerir. Bu kavramların temel tanımları aşağıda verilmiştir:
Demografik: Yaş, şehir veya ikamet bölgesi, cinsiyet, ırk ve etnik köken ve hanenin bileşimi ile ilgili özellikler
Sosyoekonomik: Hane halkı geliri, eğitim durumu, meslek, mahalle ve birlik üyeliği ile ilgili özellikler
Marka İlişkisi / Ürün Kullanımı: Davranışlarına dayalı olarak ürün katılımına ilişkin özellikler
Psikografikler: Yaşam tarzları, yaşam evresi, kişilik, tutumlar, görüş ve hatta oy verme davranışlarıyla ilgili özellikler
Üretim: Belirli bir tanımlanabilir üretim grubuyla ilgili özellikler
Coğrafya: Tüketicilerin yaşadığı ve çalıştığı coğrafi bölge ile ilgili özellikler
Aranan Faydalar: Tüketicilerin ürün ve hizmet satın alırken aradıkları faydalarla ilgili özellikler
Pazar araştırmacıları tescilli tüketici profilleri geliştirebilir veya ortak özelliklerine göre sınıflandırılmış tüketici panellerini kullanabilirler. Pazar araştırması sağlayıcıları, tüketici firmalarını sık sık büyük firmalarda pazar araştırması müşterileri için yürütülen ayrık pazar araştırması projeleri için kullanılabilir kılar.
İşletmenizin hedeflemesi gereken müşteri türlerini net bir şekilde gördüğünüzde, bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. İdeal müşteri profiliniz, işinizin sunduğu şeyle ilgilenen potansiyel tüketicilere nerede ve nasıl ulaşacağınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM