Bulut CRM Programı

Planports Ekibi 15.12.2021 tarihinde yazdı Bu yazı 2218 kere okundu

Bulut CRM Programı


CRM programı nedir

Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen CRM kısaltmasının müşteri ilişkileri yönetiminin (customer relationship management) ingilizcesinin baş harflerinden oluşturulduğunu biliyorsunuzdur. CRM kavramı aslında sadece bir kısaltma veya günümüzde teknolojinin gelişmesiyle popüler hale gelen yazılımlardan ibaret değildir. CRM bir sistemdir ya da sistem yaklaşımıdır diyebiliriz. İşletmeleri satış odaklı ve pazar odaklı olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Peki benim işletmem hangisi diye düşündüyseniz, ürün veya hizmet fiyatlarınızı hangi departmanın belirlediğine bakabilirsiniz. Eğer fiyatları pazarlama departmanı belirliyorsa siz muhtemelen pazar odaklı bir şirketsiniz, eğer satış departmanı belirliyorsa o zaman muhtemelen satış odaklı bir şirketsiniz. Tabi sadece bununla sınırlı değil, satış odaklı firmalar daha kısa vadede çok kâr elde etmeye odaklanmışlardır, sattıkları ürünün kalitesinden ve müşteri beklentilerini öğrenmekten çok daha fazla eforu satışları artırmaya ayırırlar. Hemen ve büyük oranlarda büyümek isterler. Bunun için öncelikle müşteri kazanmaya, pazar payını kapmak için büyük indirimler yapmaya, anında gelir elde edip, maliyetleri kontrol etmeye yönelirler. Aslında kapitalist sistemde serbest pazar ekonomisinin hakim olduğu bir dünyada bu yaklaşımın kötü olduğunu söylemek pek de doğru olmayacaktır.Pazar odaklı şirketlere gelirsek, bu şirketler öncelikle müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya odaklanmışlardır ve uzun vadede müşteri elde tutma stratejisi ile hareket ederler. Müşteri deneyimleri, geri bildirimleri, toplam müşteri memnuniyeti, sadakat, marka elçiliği, müşteri yaşam boyu değeri (customer life time value) onların stratejilerinin ayrılmaz birer parçasıdır.

İşte bu müşteriyi önceleyen, onlara ait veriyi kayıt altında ve her an kullanıma hazır tutmak isteyen işletmeler için CRM sistemleri elzemdir. Stratejilerinin ayrılmaz birer parçasıdır diyebiliriz. CRM sistemlerinin en temel parçası da özellikle günümüzde teknolojisinin hızla ilerlemesiyle CRM programları haline gelmiştir. 2000’li yılların başında henüz internet ve bulut teknolojisi bu kadar gelişmemişken kurulum gerektiren programlar yüzünden, bu kurulum için gereken büyük sunucular, sunucu bakımı, güncellemesi, yedeklemesi gibi konularla ilgilenmek gerekiyordu. Günümüzde ise bulut teknolojisinin ve güvenlik altyapılarının son derece gelişmesiyle bu yazılımlar artık kurulum gerektirmeden işletmelere sunulabiliyor. CRM yazılımları da artık %99 oranında bulut tabanlı olarak hizmet vermekteler. Hatta çok büyük global şirketler bile bu kurulum ve sunucu maliyetlerinden kurtulmak için sistemlerini buluta taşıyorlar.

Bulut CRM programı, bulut CRM yazılımı, web tabanlı CRM programı, bulut tabanlı CRM programı, online CRM programı gibi tanımlar kafanızı karıştırmasın. Hepsi aynı tür CRM programını ifade ediyor. Eğer siz de uzun vadede müşteri deneyimine yatırım yapıp, kalıcı bir işletme olma yolunda ilerlemek istiyorsanız bir bulut CRM programı kullanmanın kesinlikle lüks değil, artık bir ihtiyaç olduğunu bilmeniz gerekiyor. Ama CRM programı kullanmayan bir çok işletme var diyebilirsiniz, özellikle KOBİ’ler. Haklısınız, var. Ama geleceklerinin nasıl olacağını bilmiyoruz. Ayrıca kullanmayanlar yerine, yıllardır CRM programı kullanan firmaları örnek almak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Hatta doğru soru da şu olacaktır, sizce hangi işletme kendisine fayda sağlamayan bir uygulamayı yıllarca kullanır? Özellikle de son yıllarda tüm dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz yüzünden sürekli maliyetleri kısmak için projeler geliştiren kurumsal şirketler, neden CRM yazılımlarından vazgeçmeyi akıllarına bile getirmiyorlar sizce? Neden mi çünkü yapılan bir çalışmaya göre CRM programı için harcanan her 1$’ın ortalama getirisinin (ROI) 8,71$ olduğu gösterilmiş (kaynak: Nucleus Research). Ayrıca CRM programlarının satışlarda %40’dan %200’e kadar geniş bir skalada artış sağladığı ile ilgili bir çok yazı okuyabilirsiniz. Büyük ihtimalle CRM programı kullanmayan, müşteri odaklılık konusunda sistem yaklaşımı olmayan firmalar için böyle büyük artışlar söz konusu olmuyordur.

Eğer bu yazıyı okuduktan sonra siz de bir bulut CRM programı denemeye karar verirseniz, bulut tabanlı Planports CRM programını hemen ücretsiz deneyebilirsiniz. Size Planports CRM programı olarak sunacağımız faydaları aktardığımızda, işletmelerin neden CRM programları kullandığını çok daha iyi anlayacaksınız.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM