E-ARŞİV NEDİR?
E-arşiv, elektronik ortamda oluşturulan faturanın kağıt veya elektronik ortamda alıcıya gönderilmesi, ikinci kopyasının da düzenleyen tarafından muhafaza edilmesini kapsar. E-arşiv uygulaması E-fatura sistemine kayıtlı olmayan vergi mükellefleri ile vergi mükellefi olmayanlara elektronik ortamda oluşturulan faturanın yine alıcının talebi doğrultusunda elektronik yollarla veya bu faturanın çıktısının alınarak iletilmesini sağlayan bir E-dönüşüm platformudur.
E-arşiv uygulaması E-fatura sistemi ile bütünleşik çalıştığından dolayı E-arşiv uygulamasından yararlanacak mükelleflerin E-fatura sistemine kayıtlı olması gerekmektedir. E-arşiv uygulaması iki türlü uyarlanabilir. Sistemi kullanmaya hak kazanmış mükellefler dilerlerse kendi bilgi işlem sistemleri üzerinden, dilerlerse bir özel entegratör aracılığı ile bu sisteme dahil olabilirler.
E-arşiv sisteminden bugün itibarı ile sadece E-faturaya kayıtlı mükellefler faydalanabilmektedir. Bu sistemi kullanan mükellefler E-fatura sistemine kayıtlı olmayan vergi mükelleflerine ve vergi mükellefi olmayan herkese elektronik ortamda fatura oluşturup gönderebilir.
E-Arşiv Kullanmanın Avantajları
-Kolay ve hızlı entegrasyon
-Yüksek hızda fatura işleme ve gönderme
-Kağıt tasarrufu, doğaya dost uygulama
-Fiziksel arşivleme maliyetlerinin ortadan kaldırılması
-Geriye dönük fatura sorgulama süreçlerinin kolaylaşması
-Gelen-giden fatura kaybının önlemesi
E-Arşiv ve E-Fatura Arasındaki Farklar
-E-arşivde fatura hem elektronik hem de kağıt çıktı aIınarak alıcısına iletilebilir fakat e-faturada fatura elektronik ortamda alıcısına iletilir, kağıt çıktı alınamaz.
-E-arşivde, GİB’e ay sonlarında hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir fakat e-faturada, alıcısına gönderilen her fatura önce GİB’e iletilir.
-E-arşivde format zorunluluğu yoktur, istenirse UBL-TR kullanılabilir fakat e-faturada, UBL-TR formatı zorunludur.
-E-arşivde belgeler mali mühür ve zaman damgası kullanılarak onaylanır ve saklanır fakat e-faturada belgeler mali mühürle imzalanır, zaman damgası kullanımı yoktur.
-E-arşivde özel entegratör ya da kendi bilgi işlem sistemlerine onay alarak kullanılır fakat e-faturada GİB Portal, entegrasyon, özel entegratör yöntemlerinden biri kullanılır.
-E-arşiv internet üzerinden satış yapan ciro hacmi yüksek mükellefler için zorunludur fakat e-fatura birçok sektör zorunluluk kapsamındadır.
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM