E-irsaliye Nedir?

Planports Ekibi 15.03.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1535 kere okundu

E-İRSALİYE NEDİR?

E-İrsaliye, “sevk irsaliyesi” olarak da bilinen kağıt belge ile aynı hukuki niteliklere sahip olan ve elektronik ortamda üretilip işlenen belgedir.

 E-İrsaliye, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait bir uygulama aracılığıyla satıcı tarafından gönderilen ve alıcının posta kutusuna ulaştırıldıktan sonra alıcının söz konusu malları kabul veya red etme durumunu bildiren ve alıcının yanıtını yine aynı uygulama üzerinden satıcıya iletilmesini sağlayan kapalı devre bir sistemdir.

E-İrsaliye uygulaması e-Fatura uygulamasında olduğu gibi kapalı bir sistem olarak hayata geçecek, bu kapsamda yalnızca uygulamaya dahil olan firmalar birbirlerine elektronik ortamda irsaliye düzenleyebileceklerdir.

E-İrsaliye Kağıt irsaliye ile birebir aynı hukuki niteliklere sahip elektronik belgedir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uygulaması aracılığıyla alıcının posta kutusuna gönderilip, alıcının malları kabul veya red durumunu bildiren yanıtının yine aynı uygulama üzerinden satıcıya iletilmesi süreçlerini kapsayan e-İrsaliye uygulaması, alıcı ve satıcı arasında kapalı devre bir sistemde çalışır. e-İrsaliye projesi kapsamında öncelikli hedef sevk irsaliyesi olmasına rağmen e-irsaliye belgesinde ayrıca, malı taşıyan aracın plaka bilgisi ile şoförün TCKN bilgisi de yer alacak. EGM ve Ulaştırma Bakanlığı ile yapılacak işbirliği ile e-irsaliye bilgilerine bu birimlerde ulaşılabilecek, böylelikle herhangi bir kağıt belge taşıma zorunluluğu kalmayacaktır.

E-İrsaliye’nin Özellikleri

-Saklama ve yeniden ulaşma kolaylığı

-Müşteriye gönderim rahatlığı

-Gelen irsaliyelerin kabul ve kontrol imkanı

-İrsaliye üzerinde firma mesajlarını yayınlayabilme

-Muhasebe sistemine entegre olması

-Çevreci bir sistem olması

-Raporlama kolaylığı sağlaması

-İstenildiği yer ve zamanda ulaşılabilmesi

-10 Yıl boyunca güvenle saklanması


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM