E-fatura Nedir?

Planports Ekibi 14.03.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1396 kere okundu

E-FATURA NEDİR?

Genel olarak elektronik ortamda hazırlanan faturalara denir. E-fatura kağıda basılmadan sunucular üzerinden alıcılara ve satıcılara iletilir. Öncelikle e-faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen herkes e-fatura kullanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın düzenlemiş olduğu bildiriye göre Madeni yağ lisansına sahip ya da bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı 25 milyon TL üzerinde olan firmalar ve ÖTV’ye tabi kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün üreten ya da ithal eden firmalar ve bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı da 10 milyon TL üzerinde olan firmalar, e-fatura kullanmak zorundadır. İlk başlarda e-fatura kullanıcıların bu kriterlere uymaları gerekmektedir. Daha sonra isteyen firmalar da e-faturaya geçebilirler.

E-Fatura’nın Avantajları

-Maliyetinizi azaltır.

-Faturalar internet üzerinden gönderileceği için muhafaza edilmesi daha kolay olacaktır.

-Geçmişe dönük faturalarınıza kolayca ulaşabilirsiniz.

-Firmalar arası fatura alımı ve gönderimi daha kolay hale gelecektir.

-E-fatura sizi kargo yükünden kurtarır.

-E-faturayı muhasebe sisteminiz ile entegre edebilirsiniz.

-Faturalar çevre dostu haline gelir ve kaybolma riski azalır.

-Satıcılarınız ve müşterileriniz arasında daha kolay mutabakat sağlayabilirsiniz.

E-Fatura’nın Dezavantajları

-Mali mühür almanız gerekir.

-Faturalarınızı e-deftere geçmeniz gerekir.

-E-fatura kullanmayan bir firmaya e-fatura kesemezsiniz.

-7 günden daha fazla geriye dönük fatura kesemezsiniz.

-Tüm faturalarınız Maliye tarafından anlık olarak izlenebilir.

E-FATURA NASIL KESİLİR

-http://efatura.gov.tr adresine giderek, e-fatura portalı aracılığı ile ücretsiz e-fatura hazırlayabilirsiniz. Bu portal Maliye’nin, sistemi tanıtmak ve yaygınlaştırmak için fatura adedi yüksek olmayan işletmelere sunduğu bir çözümdür. Ayrıca manuel olarak internet sitesi üzerinden düzenleme yapabilirsiniz.

-Maliye tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörlerden biri aracılığıyla e-fatura oluşturabilirsiniz. Entegratör yazılımı ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve e-faturaya dönüştürür. Düzenlenen e-faturaları kendi yazılımı ile muhasebe sisteminize aktarır. Ekstra bir entegrasyon yazılımı kullanmanız gerekir.

-Firmanızın bilgi işlem sistemini maliye ile entegre ederek kesebilirsiniz. Bu yöntem, fatura adedi yüksek firmalar için uygundur. Muhasebe sisteminde müşteriler için üretilen faturalar özel bir yazılım ve ara yüz ile e-faturaya dönüşür. Ayrıca tedarikçilerin e-fatura sistemi üzerinden gönderdiği e-faturalar da aynı yazılım ve ara yüz ile muhasebeye aktarılır. Kayıtlar otomatik oluşur. DİA bu yöntemi kullanır. Ayrı bir entegrasyon yazılımı kullanmadan direkt GİB ile haberleşir.

-E-fatura sistemine geçmek için https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.goadresindeki Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sayfasından başvuruda bulunabilirsiniz.


Planports ile e-fatura kullanmaya başlamak için https://www.planports.com adresine tıklayabilirsiniz.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM