Etkinlik Sponsorluğu Nasıl Kullanılır?

Planports Ekibi 27.12.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1750 kere okundu



ETKİNLİK SPONSORLUĞU NASIL KULLANILIR?

Sponsorluk, organizasyonların yarışmalar, fuarlar, konferanslar vb. etkinliklerini finanse etmesinin yaygın bir yoludur. Kuruluş reklamın ve diğer avantajların karşılığında etkinliğin masraflarını karşılamış olur. Eğer siz de markanız için etkinlik sponsorluğu yapmayı düşünüyorsanız başlamadan önce aşağıdaki faktörleri dikkate almanızı öneririz;

Belirli Hedefleri Koruyun
İşletmeniz adına etkinlik sponsorluğu yapmaya başlamadan önce, öncelikle ne almak istediğinizi tanımlamanız gerekir.
Önemli bir dipnot: Etkinlik sponsorluğunun bire bir dönüşüm oranına sahip olması gerekmediğini unutmayın.
Çoğu pazarlama çalışması gibi, doğrudan dönüşüm alamayabilirsiniz. Hedeflerinizde tamamen gerçekçi olmak önemlidir. Gerçeklikten uzak hedefler size hiçbir fayda sağlamaz. Onlara ulaşmakta başarısız olursunuz, bu moral bozucu olur ve daha fazla aksilikler yaratabilir.
Etkinlik sponsorluğu için akıllı hedeflerden biri, marka görünürlüğüdür. Sponsorluklar, doğrudan bir reklamdan daha iyi reklam olabilir. Bir etkinlik sponsorluğu yerel etkinliklere odaklanmışsa veya toplumla ilgiliyse, markanızı iyi bir "topluluk ortağı" olarak konumlandırmak için kullanabilirsiniz. Sponsorluk şartlarına bağlı olarak bireysel katılım da çok doğru yöntem olabilir. Doğrudan katılım, çok değerli olabilir.

Uyumlu Ortaklarla Bağlantı Kurun
Doğru organizasyonu seçmek, bir etkinlik sponsorluğu fırsatını değerlendirmenin en önemli parçasıdır. Bir etkinliğe sponsor olmadan önce, organizasyon üzerine araştırma yaptığınızdan emin olun. Markanızın hedef kitlesi ve hedefleri aynı hizada olmalıdır.
Etkinlikle ilgili belirli bir amaç varsa, markanızın bu amaçla bağlantılı olması da önemlidir. Örneğin, bir vegan gıda markasıysanız, mangal festivaline katılmak istemezsiniz. Örneğin motorsiklet aksesuarı üreten bir firma, motorsiklet tutkunlarının katılacağı etkinliğe sponsor olabilir.

Kuruluş, küçük işletmelere ne tür sponsorluklar sunuyor? Sponsorluk seviyeleri değişebilir, etkinlikte logonuzun gösterilmesi karşılığında basit bir nakit sponsorluğundan etkinlikte tanınması için bir mal veya hizmeti ücretsiz dağıtmaya kadar gidebilir… Hangi sponsorluğu seçeceğinizi belirlemeden önce tüm avantajları mutlaka inceleyin. Sürecin başında tanımladığınız hedeflere geri dönün ve bununla yakından eşleşen sponsorluk türünü seçin.

Yatırım Getirinizi Ölçün
Etkinlikten sonra, yatırım karşılığında ne alacağınızı belirlemek için yatırım getirinizi ölçtüğünüzden emin olun. Etkinlik sponsorluğu için iki tür yatırım getirisi vardır; ölçülebilir ve ölçülemez.
Ölçülemez sonuçlar maddi olmayan, duran varlıklardır. Örneğin, sponsorluk etkinliklerinden marka bilinirliği, topluluk görünürlüğü ve diğer maddi olmayan olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Ne yazık ki, bu tür sponsorlukların arkasında çok fazla rakam yoktur. Bir yılda bu sonuçlara katkıda bulunan birkaç etkinliğe sponsor olabilirsiniz. Bunlar için, tüm çalışmalarınızı tek bir küresel hedefe bağlayan kapsamlı bir pazarlama planına sahip olmak önemlidir .
Öte yandan, ölçülebilir yatırım getirisi, bazı uzmanların düşündüğü kadar zor değildir. Bu sonuçlar, etkinlikten ne kadar potansiyel müşteri kazandığınızı veya orada ne kadar satış yaptığınızı basit bir şekilde hesaplar.
Müşteri adayları için, etkinlikten gelenleri izler ve genellikle nitelikli bir müşteri adayı olmanın maliyeti ne kadar olduğuna bağlı olarak müşteri başına bir maliyet belirlersiniz. Etkinlik sırasında elde edilen satışlardan gelen nakit para doğru ölçü birimidir
İşte bunu hesaplamak için kullanabileceğiniz basit bir denklem:

[(Toplam Satış Geliri - Toplam Etkinlik Maliyeti) ÷ Toplam Etkinlik Maliyeti] X 100

Gelir olarak, satışlardan elde edilen kombine geliri ve bundan elde edilen potansiyel müşterilerin değerini kullanın. Seyahat, satılan malların maliyeti, çalışanlara etkinlikte çalışmaları için ödediğiniz maaş, vb. gibi toplam etkinlik maliyetine eklemeyi unutmayın.
Küçük işletme sahibi olarak, markanızı pazarlayarak, ürünlerinizi satarak veya genel olarak işinizi büyüterek etkinlik sponsorluğundan faydalanırsınız . Sadece işiniz için doğru fırsatlara yatırım yaptığınızdan emin olun.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM