Faydacılık Nedir?

Planports Ekibi 03.01.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 4380 kere okundu

FAYDACILIK NEDİR?

Faydacılık, bir eylemin insanların çoğunluğu için mutluluğu teşvik etmesi halinde haklı olduğu etik bir felsefedir. Fazla sayıda insanın en büyük mutluluğu, davranışların yol gösterici ilkesidir. Bu doktrine göre, sonuçları mutluluğa yol açarsa eylemler ahlaki olarak doğrudur. Bu nedenle, mutsuzluğa yol açarlarsa eylemler ahlaki açıdan yanlıştır.Oxford Yaşam Sözlüğü’ne göre;
“1. Eylemlerin yararlı olmaları ya da çoğunluğun yararına olmaları durumunda doğru olduğu doktrinidir. ”
“2. Bir eylemin mutluluğu teşvik ettiği ölçüde doğru olduğu ve en büyük sayının en büyük mutluluğunun yönlendirici davranış ilkesi olması gerektiği doktrinidir. ”
Batman filminin doktrini, bir insanın ne kadar kötü olduğuna bakılmaksızın 'öldürme' dir. Faydacılığın savunucuları ona joker'i öldürmesini tavsiye eder mi? Joker ölürse, daha az mutsuzluk olurdu.

Koşullara bağlıdır
Eylemlerin mutsuzluğa veya mutluluğa yol açıp açmadığı koşullara bağlıdır.
Örneğin, aç bir adama kuru bisküvi vermek ağrısını azaltacaktır. Bununla birlikte, susuzluktan ölen bir adama kuru bisküvi verilmesi ağrısını artıracaktır.
Sevgi dolu bir annenin boğulmaktan kurtarılması onu, kocasını, çocuklarını, diğer akrabalarını ve arkadaşlarını çok mutlu edecektir.
Ancak, özellikle de düzinelerce insanı öldürmek üzereyse, bir intihar bombacısını boğulmaktan kurtarmaya ne dersiniz? Onu kurtarma eylemi büyük mutsuzluğa yol açacaktır.
Dolayısıyla, faydacılık altında, ahlaki bir ilke gerekli değildir, yani mutlak değildir.

Faydacılık ve fayda
Faydacılık, en iyi eylemlerin faydayı maksimize eden eylemler olduğunu öne süren etik bir teoridir.
Ekonomide fayda, insanların bir ürün veya hizmet tüketmekten elde ettikleri zevk veya memnuniyettir. Terim aynı zamanda insanların bir yerlerde olmaktan türettikleri haz veya memnuniyet anlamına da gelebilir.
Ekonomide, 'memnuniyet ve zevk' terimlerini 'paranın karşılığı' ile değiştirebiliriz.
Ekonomistler, haz veya mutluluğu ve bunun, verdiğimiz kararlarla ilişkisini ölçmek için fayda kullanırlar. Özellikle, tüketici olarak verdiğimiz kararlarda.
Hizmet programı, bir ürünü veya hizmeti tüketmenin yararlarını ve dezavantajlarını ölçer. Ayrıca bir etkinliğe katılmanın veya bir şey yaşamanın faydalarını ve dezavantajlarını da ölçer.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM