Fizibilite Etüdü Nedir?

Planports Ekibi 15.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 6426 kere okundu

FİZİBİLİTE ETÜDÜ NEDİR?

Fizibilite etüdü, birinin önerdiği bir projenin veya sistemin değerlendirilmesi ve analizidir. Ayrıca buna fizibilite analizi de deriz. Çalışma, projenin teknik ve finansal olarak uygun olup olmadığını belirlemeye çalışıyor, yani teknik veya finansal olarak uygun mu? Finansal açıdan mümkün, bu bağlamda, projenin tahmini maliyet dahilinde uygulanabilir olup olmadığı anlamına gelir.Fizibilite etüdü ayrıca bir projenin iyi bir iş anlayışı sağlayıp sağlamadığını, yani karlı mı olacağını belirler.Basitçe söylemek gerekirse; çalışma bir şeyi ne kadar kolay veya başarılı bir şekilde tamamlayabileceğimizin bir analizidir. Ayrıca ne kadar karlı ya da kârsız olabileceğini belirlemeye çalışır.
Büyük miktarlarda para söz konusu olduğunda, şirketler ve kuruluşlar tipik olarak fizibilite çalışmaları yürütür.

Fizibilite etüdü ve iş planı
Terim bir iş planına benzer, ancak anlam aynı değildir. Birinin ilk iş fikri olduğunda, şirket fizibilite çalışması yürütür. Çalışma, bu iş fikrindeki olanakları ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Öte yandan iş planı şirketi, amaçlarını, stratejilerini ve finansal projeksiyonlarını (tahminleri) tanımlar.
Fizibilite etüdü size bir şeyin işe yarayıp yaramadığını söyler. İş planı size nasıl çalışacağını söyler.

Fizibilite tanımı

'Fizibilite' kelimesi, kolay, rahat veya makul şekilde yapılmanın derecesi veya durumu anlamına gelir. Bir şey 'uygun' ise, yapabileceğimiz, başarabileceğimiz anlamına gelir. Başka bir deyişle, 'yapılabilir' ve ayrıca 'uygulanabilir' dir. Örneğin, uygulanabilir bir işletme, her yıl uzun bir süre kâr elde etmeyi umduğumuz bir işdir. “Fizibilite çalışması bir fikrin uygulanabilirliğinin bir analizidir.”
“Fizibilite çalışması, 'önerilen proje fikrine devam etmeli miyiz?' sorusunun asıl sorusuna cevap vermeye yardım etmeye odaklanıyor. Çalışmanın tüm faaliyetleri bu soruyu cevaplamaya yöneliktir. ”

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM