Gider Pusulası Nedir?

Planports Ekibi 08.09.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 6139 kere okundu



GİDER PUSULASI NEDİR?

Gider Pusulası; defter tutan iş sahiplerinin defter tutmayan kişilerden satın aldıkları ürün veya hizmeti belgelendirmek için düzenlenen belgedir. Defter tutmayan kişiler, yani vergiden muaf olan kişiler fatura, makbuz veya fiş düzenlemezler.  İşte böyle durumlarda gider pusulası düzenlenmesi mecburidir. Yaşanan sıkıntılar için bu gider pusulası kullanılır. Bu yüzden pusulada bütün ibarelerin yer alması gerekir.
Gider pusulasında kurumun ismi sol üst bölümde yazılır. Kurum adı yazılmasa gider pusulası geçersiz sayılır. Faturada olduğu gibi tarih yazılır. Gider pusulasında da seri numarası yer alır. Ardından ilgili ürün veya hizmet miktarı ve fiyatı ile beraber yazılır. Son olarak imza ve mühür de eklenerek hazır hale gelir. Gider pusulasında olması gerekenler maddeleştirecek olursak;

-Mahiyeti
-Cinsi
-Adedi
-Fiyatı
-Tutarı
-Toplam Tutarı
-Vergi Oranı
-İki Tarafında İsim Soyisim ve İmzaları
-Adresleri
-Vergi Dairesi ve Hesap Numaraları
-Seri ve Sıra Numarası
-Düzenleme Tarihi

NOT: Gider pusulası iki nüsha düzenlenmelidir.

Gider pusulası için önce vergi dairesinden önce vergi dairesinden izin alınır. Vergi dairesi de izni vergi levhasına göre verir. Gider pusulasında uygulanan vergiler devlet tarafından belirlenir. Gider pusulasında vergi zorunluluğu vardır. Ayrıca alıcı ticari belge de sunar.
Son olarak vergiden muaf olan kişileri yani gider pusulasının satıcı muhataplarının hangi meslek gruplarından olduğunu maddeleştirelim;

-Kalaycı
-Lehimci
-Çilingir
-Ayakkabı Tamircisi
-Musluk Tamircisi
-Berber
-Fotoğrafı
-Hamal
-İşyeri açmaksızın evde yapılan işler

Konuyu toparlayacak olursak; gider pusulası da aynı fatura gibi önemli bir belgedir. Gider pusulasını alıcı düzenler satıcıya verir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM