PROFORMA FATURA NEDİR?
Ticari hayatımızda karşımıza çıkabilecek olan fatura türlerinden biridir. En dar kapsamıyla bakacak olursak teklif/ön fatura niteliğindedir. Genellikle kullanım alanı dış ticarettir. Bir nevi uluslararası satış sözleşmesi niteliği de taşır. Proforma fatura ile ilgili ticaret ve vergi hukukunda herhangi bir düzenleme yoktur. Dolayısıyla hiçbir mali yükümlülüğü de bulunmamaktadır. Proforma faturanın sabit bir şekli ve formatı yoktur, her firma kendine göre uyarlanabilir. Büyük ölçekli ve kurumsal firmaların birçoğu satış için bir sözleşme hazırlamak yerine proforma fatura kullanmaktadır. Gönderilen bu faturanın da karşı taraftan imzalanması durumunda sözleşme maddelerini kabul edilmiş demektir.
Proforma faturada dikkat edilmesi gerek önemli durumlar vardır. Bunlardan biri;
-Fatura gönderilirken asla resmi fatura kullanılamaz
-Faturanın üzerinde ‘’Proforma Fatura’’ ifadesi kesinlikle yer almalıdır.
Proforma fatura satıştan önce hazırlanır. Herhangi bir zorunluluk yoktur fakat bazı ihracat işlemlerinde ihtiyaç duyulur. Yurtiçindeki müşterilerinize karşı proforma fatura göndermeniz karşı taraf için güven duygusu oluşturacaktır.
Proforma fatura hazır bir şablon üzerine hazırlanır. Sağ üst köşeye proforma fatura olduğunu belirten ibare yazılır. Bunların dışında müşterinin taleplerine göre teslimat şekli, ödeme şekli ve miktar ile alakalı maddeler yer alır.
Proforma Faturada Olması Gereken Bölümler:
-Satıcı Firma Bilgileri
-Müşteri Firma Bilgileri
-İlgili Ürün Miktarı ve Özellikleri
-İlgili Ürün Birim Fiyatı
-Teslimat Şekli
-Ödeme Şekli
-Banka Bilgileri
-Prim Tutarları
-Düzenleyenin İmzası ve Kaşesi
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM