Günümüzde Geleneksel Pazarlama

Planports Ekibi 22.12.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1547 kere okundu

GÜNÜMÜZDE GELENEKSEL PAZARLAMA

İnternette biraz zaman geçirince, çok kısa bir süre içinde pazarlama odaklı çeşitli bloglar ve web sitelerinde ortak bir konu ile karşılaşırsınız. Geleneksel pazarlamanın tükenmekte olduğu ve giderek önemsiz hale geldiği bir dönemdeyiz tarzı bir çok yazı bulabilirsiniz.
Bugünlerde pazarlama konusunda konuşmaların odağında sosyal medya, müşteri ilişkileri ve benzeri konular var. Yeni teoriye göre yeni nesil pazarlama araçlarının şirketlere daha fazla değer kattığı ileri sürülüyor. Teorinin savunucuları, yeni nesil medya kanallarının geleneksel pazarlama fikirlerine nazaran hedefleme ve ulaştırma konusunda ki üstünlüklerine vurgu yapıyor.

İçerik Tesliminde Daha Fazla Seçenek
Yayıncıların gelir yaratma konusunda sıkıntıları var çünkü birçok reklam veren eski içerik dağıtım araçlarının yeni iletişim ortamları kadar verimli olmadığını düşünüyor. Şirketler artık içerikleri sunma konusunda zaten daha fazla seçeneğe sahipler. Sosyal medya gibi yayınlar, kuruluşların, gazete, dergi veya radyo gibi ana medya kanallarıyla daha önce mümkün olandan çok daha yüksek ayrıntı derecesine sahip hedefleme yapmalarına izin vermektedir. Bu cümleyi kısaca açıklamak istiyoruz. Bir radyo reklamı, kanalı dinleyen alakalı alakasız herkese dinlettirilir. Eğer bir bebek bezi reklamı yapıyorsanız ve bu reklamı radyoda yayınlıyorsanız, bebeği olmayan binlerce kişiye de dinletmiş olursunuz. Ancak internet ortamında bebek bezi arayan insanlara reklam vermek artık çok daha kolay.
Öyleyse, bildiğimiz şekliyle “geleneksel pazarlama” yapılmalı mı?
Yanıtınız Evet veya hayır olabilir. Bizim yanıtımız şudur; Geleneksel pazarlama her zaman ölüydü. Çünkü “geleneksel” pazarlama diye bir şey yoktur, “yeni çağda pazarlama” diye bir şey de yoktur. Pazarlama her zaman günün en uygun stratejilerini, taktiklerini, iletişim ve medya kanallarını kullanmakla ilgilidir. Restoranlardaki servis kağıdı, gazete reklamı, yerel TV bilgilendirme veya sosyal medya kampanyası olsun. Pazarlama, tıpkı tüketiciler gibi değişiyor.
Sosyal medya, bloglar, forumlar ve benzeri kanalların giderek artması reddedilemez bir gerçektir. Ancak bunlar sadece kanallardır. Reklam ve iletişim de pazarlamanın bir parçasıdır; ancak pazarlama sadece reklam ve iletişim değildir.
Pazarlamanın temel kavramları yeni iletişim kanallarının ortaya çıkmasıyla değişmedi. Bahsettiğimiz bu yeni pazarlama kanalları, pazarlama faaliyetlerini ve yeni bir teklifi müşteriye iletme olanaklarını daha başarılı hale getirdi.
İletişim kurma şeklimiz ve iletişim kurduğumuz kişiler değişiyor. Bundan şüphe yok. Pazarlama, onlarca yıldır olduğu gibi gelişmeye devam ediyor. Sonuç olarak, yıllarca okuduğumuz pazarlama stratejileri - zaman içerisinde - bazı durumlarda daha az uygulanabilir hale gelebilir. Ama zaten bu hep böyleydi. Geçmişte de böyleydi, gelecekte de böyle olmaya devam edecek.
Eğer 'geleneksel' pazarlama ölmüşse, çok uzun zaman önce çoktan gömülmüştü.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM