Hizmet Pazarlama

Planports Ekibi 25.04.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1377 kere okundu


HİZMET PAZARLAMA

İş bir hizmeti pazarlamaya gelince, bazen bir ürünü pazarlamaktan daha zor olabilir. Somut bir şey satmıyorsunuz; görünmezliği satıyorsunuz. Hizmeti göremez, dokunamaz ya da hissedemezsiniz; bu nedenle, bir hizmeti satın alan bir işletmenin ya da tüketicinin bir risk satın alma olarak görülmesi fark edilemez.
Hizmet pazarlamasını etkili bir şekilde satarken ve iyi bir müşteri deneyimi yaratırken, anlaşmanın kapatılması son derece önemlidir. Genel deneyim, hizmetin algılanan değeri üzerinde, potansiyel müşterinin hissedebileceği riski azaltan bir etkiye sahiptir.
Pazarlama Mesajı Yoluyla Deneyim Oluşturma
Amacınız, potansiyel müşterinizin hissettiği problemi veya ağrı noktalarını tanımlamak ve onlara hizmetinizin bu sorunu veya acı noktasını nasıl çözdüğünü etkin bir şekilde göstermektir. Buradaki zorluk ve ödeviniz, dikkatlerini çekmek için pazarlama mesajınızla deneyimi simüle etmek ve oluşturmaktır.
Servisler aynı zamanda bir kişi üzerine kurulu bir üne sahip olma eğilimindedir. Hizmetin satılması ve icrasına katılan kişiler, bir şirketin itibarını kazanma veya bozma yeteneğine sahiptir. Servis şirketleri için hasar kontrolü yapmak daha zordur, bu demektir ki her zaman oyununuzda olmalısınız ve itibarınız lekesiz ve bozulmamış kalmalıdır. Kötü bir inceleme, sizi işsiz bırakabilir.
Hizmet Şirketini Pazarlama
Tüketiciler, servis sağlayıcıları karşılaştırmayı daha zor bulmaktadır. Ürüne dokunamaz veya hissedemezler; hizmetin söz verildiği gibi uygulanacağına güvenmeleri gerekir. Tüketicilerinizin sizi diğer satıcılarla karşılaştırmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bir hizmet iade edilemez. Hizmet satın alınırsa ancak tüketicinin beklentisini karşılamıyorsa, yeni bir ürün için iade edilemez. Geleneksel pazarlamada 4 P nin bulunduğunu unutmayın. Hizmet pazarlamasına gelince, üç tane daha ekliyoruz. Geleneksel 4 P pazarlama türü:
  • Ürün
  • Fiyat
  • Yer
  • Tanıtım
Dikkate Alınması Gereken Üç Ek Bileşen
  • İnsanlar:  Bir hizmetin tüketimine doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan herkes önemlidir. İnsanlar bir hizmet teklifine önemli bir değer katabilir. İnsanlar hizmeti satarlar ve sunduğunuz hizmetlerin pazarlamasını yaparlar veya pazarlarlar. Hizmetinizin "yüzüne" bakma ve değerlendirme zamanı.
  • Fiziksel Kanıtlar: Hizmetin sunulma şeklinin iletilmesi ve takip edilmesi gerekir. Somut olmayan bir deneyim yaratıyorsunuz, böylece iletişim ve belgeler tüketicinizle paylaşmanız gereken tek fiziksel kanıt. Bunu yeterince yaptığınızdan emin olun.
  • Süreç: Hizmetlerin nasıl tüketildiğine dair faaliyetlerin prosedürü ve akışı, pazarlama hizmetlerinde stratejinin temel bir unsurudur. Tüketicinizin güvenini korumak için her şeyin sorunsuz bir şekilde çalışması gerekir.
4 P pazarlamasını geliştirerek ve yukarıdaki üç pazarlama stratejisini kullanarak, görünmezliği satsanız bile hizmetinizi başarıyla pazarlayabilirsiniz. Hizmetinizi pazarlamaya gelince sıkışıp kaldığınızı görürseniz, bunu bir ürün olarak düşünmeye çalışın. Bu, genellikle pazarlamanızın çerçevesini koyabilir ve bir pazarlama takibini aşmanıza yardımcı olabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM