İŞ BÜTÇESİ NEDİR?
Bir bütçe, bir kuruluşun finansal ve operasyonel hedeflerini özetler. Dolayısıyla bir eylem planı olarak düşünülebilir. Bütçe, bir işletmenin kaynakları tahsis etmesine, performansı değerlendirmesine ve planları oluşturmasına yardımcı olur.
Bir işletme kurulduktan sonra, bütçeleme, normalde çeyreklik ve / veya yıllık bazda gerçekleşen, geçtiğimiz çeyreğin veya yılın bütçesinin gözden geçirildiği ve gelecek üç veya beş çeyrek veya yıl için bütçe tahminlerinin yapıldığı normal bir görev haline gelir.
Bütçeyi planlamanın temel süreci, işletmenin sabit ve değişken maliyetlerini aylık olarak listelemeyi ve daha sonra işletmenin hedeflerini yansıtmak için bir fon tahsisine karar vermeyi içerir.
İşletmeler genellikle belirli operasyon alanlarını değerlendirmek için özel bütçeler kullanırlar. Örneğin bir nakit akışı bütçesi, işletmenizin nakit girişlerini ve çıkışlarını belirli bir süre için yansıtır. Ana kullanımı, işletmenizin ödediğinden daha fazla nakit alma yeteneğini tahmin etmektir.
İşinizin Neden Bir Bütçeye İhtiyacı Var?
Bütçeniz olmadan, işletmenizin nasıl performans gösterdiğini bilmeyebilirsiniz. Bir bütçe, harcamaların ve gelirlerin doğru bir resmini sağlar ve aşağıdakiler gibi önemli iş kararlarını yönlendirmelidir. Aşağıdaki nedenlerden dolayı işletmelerin bütçeye ihtiyacı vardır;
- Pazarlamayı arttırmak
- Masrafları azaltmak
- Personel almak
- Satın alma ekipmanı
- Diğer yollarla verimliliği arttırmak
Çoğu işletmenin, satış gelirinden bağımsız olarak, aşağıdaki gibi sabit maliyetleri vardır:
- Bina ve Ofis Masrafları
- Kredi ödemeleri ( borç finansmanı kullanıyorsa)
- Sigorta
- Araç kiralamaları (veya araç satın alınırsa kredi ödemeleri)
- Ekipman (makine, alet, bilgisayar vb.)
- Bordro (çalışanlar maaşlıysa)
- İnternet ücretleri v.b.
- Yüklenicilerin ücretleri veya komisyonları (satış görevlileri için)
- Elektrik, gaz veya su kullanımı gibi aktiviteyle birlikte artan hizmet maliyetleri.
- İşlenmemiş içerikler
- Nakliye ve teslimat maliyetleri
- Reklam
- Ekipman bakımı ve onarımı
Bütçe Tahminlerinin Yapılması
Bütçe projeksiyonlarınızla gerçekçi olmak önemlidir. Yeni bir işe başlıyorsanız ve tahminlerinizi yönlendirmek için önceki yılın bütçe rakamlarına sahip değilseniz, bu özellikle zordur. Bu durumda, masrafları gelirlerden tahmin etmek genellikle çok daha kolaydır.
Bütçe yılı ilerledikçe, tahminler, gerçek rakamlarla aylık olarak güncellenmeli ve tahminlerinizin doğruluğunu kontrol etmenizi sağlar. Öngörülemeyen iş koşullarına ve değişen iş ve ekonomik döngülere bağlı olarak fiili ve öngörülen gelirler ile harcamalar arasında genellikle radikal farklılıklar olduğunu unutmayın.
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM