Konkordato Nedir?

Planports Ekibi 15.12.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1407 kere okundu


KONKORDATO NEDİR?

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeni ile “iflas ertemele” yasaklı hale geldi. İflas ertelemenin yasaklanmasıyla gündemimize uzun zamandır kullanılmayan “konkordato” terimi yerleşti. Bu yazımızda konkordato süreci ve neden yapıldığı gibi konulara değineceğiz.
Öncelikle hukuki tanımına bakarsak; borçlunun ters giden ekonomik işlerinden dolayı ödeyemediği borçları alacaklı ile mahkeme onayı doğrultusunda borçların ve alacakların belirli bir plana göre alınması konusunda yaptığı anlaşmadır.
Genel anlamıyla konkordato, borçlunun borçlarının %50 sini veya daha fazlasını ödeyeceğine taahhüt ettiği ve mahkemede de onaylanan anlaşmadır. Bu anlaşma yapılırken alacaklı ile anlaşıp onayını almak gerekir. Bu şekilde iki tarafta ticaret hayatına devam eder. Aslında özetlemek gerekirse iyi niyetli olan borçlu, borcunu ödeyemeyecek duruma geldiğinde karşı taraftan indirim veya borç uzatma vadesi talebinde bulunur. Bu durumda kişilere zaman kazandırır. Bu yöntem tamamen hukuki bir yöntemdir.
Konkordato başvurusu kabul edilen şirketler bazı avantajlar elde eder. Bir şirket konkordato anlaşması imzaladıysa, haciz işlemi yapılamaz, bankalar kredilerini isteyemez ve ipotekli değerler satışa çıkarılamaz. Yani aslında devlet konkordatolu işletmeleri koruma altına almış olur.
Uzmanların yaptığı araştırmalara göre işletmeler daha önceki yıllarda birçok şirket iflas erteleme başvurusu yapmıştır, fakat konkordato ile beraber daha fazla şirket konkordato başvurusu yapmıştır. Konkordatonun amacı şirketleri iflastan kurtararak mali durumunu düzeltmektir. Alacaklılar için de borç temini sağlamaktadır. Küçük ve orta ölçekli şirketleri konkordatoya iten büyük ölçekli şirketlerin konkordato ilan etmesidir. Aslında bir domino etkisi de diyebiliriz. Marka değerinin zedelenmesini önlemek için genellikle firmalar konkordato işlemlerini gizlilikle yürütür.
Konkordato Süreci
-Konkordato Talebi
-Geçici Mühlet Kararı
-Kesin Mühlet Kararı
-Alacaklıların Toplanması
-Konkordato Tasdiki ve İlanı
-Konkordatonun Hüküm ve Sonuçları
-Konkordatonun Feshi
   *Kısmi Fesih
   *Tamamen Fesih
İflas Erteleme ve Konkordato Arasındaki Farklar
Geçmişten beri gelen konkordato uygulaması Mart 2018 de iflas ertelemenin kaldırılmasıyla birlikte tekrar rağbet görmeye başlamıştır. İflas erteleme 2003 yılında yürürlüğe girmiştir. Olağanüstü hal ile birlikte askıya alınmıştır ve sonrasında da tamamen kaldırılmıştır. İflas ertelemenin kaldırılması ile birlikte konkordato daha işlevsel bir hale gelmiştir.
İflas ertelemeye başvuracak şirketlerin borçlarının alacaklarından fazla olması gerekir. Konkordatoya başvurmak için ise sadece borçları ödeyememek ya da ödeyememe riski taşımak yeterlidir.
İflas ertelemeye sadece anonim şirketleri başvurabilir. Konkordatoya ise şahıs şirketleri ve kooperatifler de başvurabilir.  
Konkordatoyla beraber ticarette eşitlik ilkesi de sağlanmış oluyor.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM