İş Planı Oluşturmanın Önemi

Planports Ekibi 10.12.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1858 kere okundu



İŞ PLANI OLUŞTURMANIN ÖNEMİ

Bir ev inşa etmek istiyorsanız boş bir araziye gidip getirttiğiniz tahtaları çivilemeye başlamazsınız. İş planı olmayan bir işe başlamak pek doğru bir yöntem değildir.
Evin bir proje planı ve çizimi varsa, ilgili mimar ve ustalara bu belgeler teslim edilirse, plana sadık kalınarak çok güzel bir ev inşaa edilebilir. Ancak bir evin aksine, bir işletme statik değildir. Bir iş planını, sadece ilk başladığınızda bir hazırladığını ve bir kenara koyduğunuz tek bir belge olarak düşünüyorsanız hata yapıyorsunuz demektir. Gerçekte, herhangi bir işletmenin iş planı, iş geliştikçe zamanla değişecek ve belirli bir işletmenin hedefleri değiştikçe birden fazla iş planı oluşacaktır.
Yeni bir işe başladığınızda iş planı yazmanıza neden olan 5 maddeyi aşağıda sıraladık;

İş Fikrinizin Fizibilitesini Test Etmek;
Bir iş planı yapmak bir iş kurma fikrinin, dışarı çıkmak ve yapmaktan başka bir şey olup olmadığını test etmenin en iyi yoludur. Bu anlamda iş planı sizin güvenlik ağınızdır. Bir iş planı yazmak, iş planında çalışırken iş fikrinizin savunulamaz olduğunu ortaya çıkarırsa, zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir.
Çoğu zaman, bir işletme kurma fikri, pazarlama analizinde veya rakip analiz aşamasında gelişir.

Yeni İşletmenize En İyi Muhtemel Başarı Olasılığı Vermek
Bir iş planı yazmak, yeni işinizin geniş operasyonel ve finansal hedeflerine, bütçeleme ve pazarlama planlaması gibi ayrıntılara dikkat etmenizi sağlayacaktır.
Bir iş planı yazma süreci boyunca çalışmak için zaman ayırmak, işiniz kurulduğunda daha sorunsuz bir başlangıç dönemi ve daha az öngörülemeyen sorunlara yol açacaktır.

Banka Kredileri Gibi Güvenli Fonlama
Yeni bir işe başlamak için hem işletme hem de başlangıç sermayesine ihtiyacınız olacak ve iyi gelişmiş bir iş planı olmayan işletmeler bankalar gibi yerleşik finansal kurumlardan para kazanma ümidine sahip olamazlar.
Kurulan işletmeler genellikle yeni ekipman ya da mülk satın almak veya işleri yapmak için paraya ihtiyaç duyarlar. Bir iş planına sahip olmak, çalışmaya devam etmek veya genişletmek için ihtiyacınız olan parayı alma şansını daha iyi bir hale getirir.

İş Planlamasını Yönetilebilir ve Etkin Hale Getirmek
Bir iş kurmayı düşünüyorsanız bir iş planı gereklidir, ancak aynı zamanda kurulmuş işletmeler için de önemli bir araçtır. Geçerli işletmeler dinamiktir; değişiyorlar ve büyüyorlar. Yeni hedefler belirlendiğinde şirketin orijinal iş planının revize edilmesi gerekiyor.
İş planını incelemek, hangi hedeflerin başarıldığını, hangi değişikliklerin yapılmasının gerektiğini veya şirketinizin büyümesinin ne gibi yeni yönler aldığını görmenize yardımcı olabilir.

Yatırımcıları çekmek için
Yatırım almak veya melek yatırımcıları çekmek için sağlam bir iş planına sahip olmanız gerekir. Bir sunum ilgilerini çekebilir, ancak alabilecekleri yazılı bir belgeye ihtiyaç duyacaklar ve herhangi bir yatırım taahhüdünde bulunmaya hazır olmadan önce çalışacaklardır.
İş planınızın gözden geçirilmesi için hazır olun, hem girişim sermayesi uzmanları hem de melek yatırımcıları, iş planınızda yazılanların gerçekte olduğundan emin olmak için kapsamlı arka plan kontrolleri ve rekabetçi analizler yapmak isteyeceklerdir.

Bir İş Planı Önemlidir
Bir iş planı yazmak zaman alır, ancak bu hayatta bir iş yapmak istiyorsanız bu temel başarılı bir başlangıç aşamasıdır. İşletmenizde bir iş planı, belki de üzerinde çalışmaya başlamanın tam zamanıdır. Bir iş planı yazma süreci, nerede bulunduğunuzu ve nereye gittiğinizi açıklığa kavuşturmak için harikalar yaratabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM