Zaman Yönetimi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Planports Ekibi 11.12.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 3672 kere okundu




ZAMAN YÖNETİMİ NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

Zaman yönetimi, verimliliği ve üretkenliği artıran süreçlerin ve araçların geliştirilmesini ifade eder. İyi zaman yönetimi söz konusu olduğunda işle ilgili verimliliği geliştirdiği için, arzu edilen bir şey haline gelir.
Bugün, zaman yönetimi tanımı kişisel ve iş hayatımızı da kapsayacak şekilde genişledi; iyi zaman yönetimi, iş yaşam dengesini ve dolayısıyla genel mutluluğumuzu da geliştirir.

Zaman Yönetiminin Kısa Tarihçesi
Tüm zaman yönetiminin kökleri iş dünyasında 19. Yüzyılda ortaya çıkmıştır. Sanayi devrimi ve fabrikaların yükselişi, zamanla yeni bir ilişki kurmaya ihtiyaç duyuyordu. Tarım işçiliğinden farklı olarak fabrika çalışması, dakikliği gerektirdi. İnsanlar güneşten ziyade saatlerle yaşamayı öğrenmek zorundaydılar.
Okullaşma, öğrencileri doğru alışkanlıklarla iyi fabrika çalışanları haline getirmeye hazırlamakla ilgili faaliyet gösterdi. Dakiklik ve verimlilik, kapsayıcı hedefler haline geldi. “Zaman paradır” dedi Benjamin Franklin…

Kişisel Zaman Yönetimine Daha Yakın Bir Bakış
Zaman yönetimini düşündüğümüzde, çoğumuz kişisel zaman yönetimini düşünürüz, yapmamız gereken şeyleri yapmak için daha az zaman harcayarak zamanımızı yönetmek olarak tanımlanır, böylece yapmak istediğimiz şeyleri yapmak için daha çok şey yaparız.
Zaman yönetimi genellikle bir dizi beceri olarak sunulur; teori ve yeteneklere hakim olduğumuzda daha organize, verimli ve mutlu olacağız.
Bu kısma kadar okuduklarınızdan, zaman yönetimine karşı çıkıyormuşuz gibi bir algı bırakmış olabiliriz. Her ne kadar böyle görünse de, günümüz iş dünyasında zaman yönetimi son derece önemlidir.

Herhangi bir çalışan kişi kendi zaman yönetimi becerilerini geliştirebilir.

Kişisel zaman yönetimi becerileri şunları içerir:
  • Hedef Ayarı
  • Planlama
  • Öncelik
  • Karar Verme
  • Devretme
  • Zamanlama
Birçok kişi, yazılım ve telefon uygulamaları gibi zaman yönetimi araçlarının, zamanlarını daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olduğunu düşünüyor. Örneğin, bir takvim uygulaması, etkinlikleri ve randevuları izlemeyi ve takip etmeyi kolaylaştırabilir.
Teknolojik zaman yönetimi araçları veya düz eski kalem ve kağıt kullanabilirsiniz. Etkili zaman yönetiminde ilk adım, zamanınızı nasıl geçireceğinize ve hangi değişikliklerin yapılması gerektiğine karar vermenizdir.
Bunu sürekli yaparsanız zaman yönetimi becerilerinin öğrenilmesi ve uygulanmasının hem üretkenliği arttırdığını hem de büyük bir fark yarattığını göreceksiniz.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM