İşletme Bütçesi Nasıl Hazırlanır?

Planports Ekibi 07.02.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 4877 kere okundu



İŞLETME BÜTÇESİ NASIL HAZIRLANIR?

İşletmeniz için bir bütçe oluşturmak, çabalarınızı ve finansal kaynaklarınızı şirketinizin en önemli hedeflerine odaklamaya yardımcı olur. Bütçenizin gelir kısmını oluştururken satış hedeflerine odaklanacak ve giderlerin her maliyetini, geçen yıldan farklı olup olmayacağını, bu yıl giderini düşürebilirseniz ve diğer birçok soruyu düşünebilirsiniz.
İşletme Bütçenizi Nasıl Kullanırsınız?
İşletmenizin bütçesini aylık olarak güncellerseniz, önceki aydan elde ettiğiniz gelir ve gelirlerinizi kılavuz olarak kullanarak, şirketinizin finansal hedeflerini veya yıl hedeflerini göz önünde bulundurarak bütçenizin avantajlarından yararlanacaksınız.
Ek olarak, bütçelenmiş satışları ve giderleri olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilecek yaklaşmakta olan konularda bilgi sahibi olup olmadıklarını öğrenmek için kıdemli personelinizle birlikte çalışın. Bu, giderken bütçenizi ve finansal beklentilerinizi ayarlamanıza olanak sağlar.
Şirketinizin aylık bütçe incelemesi, işletme hedeflerine ulaşma çabalarının nerede başarılı olduğunu gösterebilir. Örneğin, daha düşük maliyetli teminat almak için sağlık sigortası şirketlerini değiştirirseniz, bu değişikliğin alt ayınızı aydan yıla ve yıldan yıla nasıl etkilediğini görebilirsiniz.
Aylık işletme bütçesi incelemesi ayrıca olası sorunları tespit etmenize yardımcı olabilir. Örneğin, bir perakende satış şirketiniz varsa, tatil alışveriş sezonundan yararlanmak için sonbaharda reklam harcamalarınızı daha da artırmanız gerekebileceğini fark edebilirsiniz. Veya şirketiniz için vergi etkisi yaratabilecek değişiklikler yaptıysanız, bu uygulamalar üzerinden çalışmak için gereken ekstra muhasebe çalışmasını öngörerek bütçelenmiş muhasebe ücretlerinizi artırmanız gerekebilir.
Aşağıdaki çalışma sayfasında, temel bir işletme bütçesi oluşturmak için kullanabileceğiniz gelir tablosu satır öğeleri düzenlenmiştir. Özel işletme türünüze bağlı olarak, ek gelir veya gider türleri eklemeniz gerekebilir, ancak bu çalışma sayfası size işletme bütçenize eklemeniz gereken kalem türleri hakkında genel bir fikir vermelidir.

Temel İşletme Bütçesi Çalışma Sayfası
KATEGORİBÜTÇE TUTARIGüncel tutarFARKI
Satış geliri


Faiz geliri


Yatırım Geliri


Diğer gelir


TOPLAM GELİR


GİDERLER


Muhasebe servisleri


reklâm


Banka Servis Ücretleri


Kredi Kartı Ücretleri


Teslimat ücretleri


Kamu Hizmetleri için Mevduat


Tahmini Vergiler


Sağlık Sigortası


Kiralama Maliyetleri


Ekipmanların Kurulumu / Onarımı


Borç Faizi


Stok Alımları


Yasal giderler


Lisanslar / İzinler


Borç ödemeleri


Ofis malzemeleri


Maaş bordrosu


Bordro vergileri


Baskı


Mesleki Ücretler


Kira / Kira Ödemeleri


Emeklilik Katkıları


Abonelikler ve Ücretler


Yardımcı Programlar ve Telefon


Taşıt Masrafları


Diğer


Diğer


TOPLAM GİDERLER


TOPLAM GELİR EKSİK TOPLAM GİDERLER



Neden bir İşletme Bütçesi Yazılmalı?
Eğer işiniz küçükse, neden bir bütçeye ihtiyacınız olduğunu merak edebilirsiniz. Sonuçta, büyük olasılıkla aylık nakit akışı ve harcamalarınız hakkında oldukça iyi bir fikriniz var. İşiniz iyi kurulmuşsa, yıldan yıla oldukça benzer bir nakit akış modeli ile daha doğru olabilir.
Ancak, işiniz için geçerli olsa bile, en azından bu çalışma sayfasındaki gibi temel bir bütçe hazırlayın. En köklü işler bile tedarik zinciriyle sorun yaşayabilir veya önemli bir kira artışı gibi ani ve beklenmedik bir masrafla karşı karşıya kalabilir.
Bütçenizi yürürlüğe koymak, yılda yalnızca bir kez güncellemeniz ilkel olsa bile, bu olasılıkları planlamanıza ve gerçekleştiğinde bunları kullanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, kârınızı artırmak için maliyetleri azaltabileceğiniz ek alanları da ortaya çıkarabilir. Bütçeyi oluşturmak için bir Excel Tablosu kullanılabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM