Pazarlamanın 4 P'si

Planports Ekibi 08.02.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1349 kere okundu



PAZARLAMANIN 4 P’Sİ

Pazarlama Nasıl Tanımlanır? 

Birçok Pazarlama dersinin ilk gününde, profesörler genellikle pazarlamayı “üretici veya satıcıdan nihai tüketiciye bir ürün veya hizmet almakla ilgili tüm süreçler” olarak tanımlarlar. Ürün veya hizmet konseptini oluşturmayı, kimin satın alması muhtemel olduğunu tespit etmeyi, teşvik etmeyi ve uygun satış kanallarından geçirmeyi içerir.
Pazarlamanın üç ana amacını belirlemek için;
  1. Hedef pazarın dikkatini çekin.
  2. Müşterinin satın alma kararını kolaylaştırın.
  3. Müşteriye özel, düşük riskli ve atması kolay bir işlem sağlayın.
Bu amaçlar göz önünde bulundurulduğunda, kuponlar, satışlar ve hatta satışlar veya ürünlerin nasıl sergilendiği pazarlama sürecinin bir parçasıdır. Pazarlama her işletmenin temel taşı olduğundan, genel amaç daha fazla ürün veya hizmet satmaktır.

Dört P Pazarlama Modeli

Pazarlamanın bileşenleri, Four P'nin modeli denilen şey kullanılarak tanımlanabilir: ürün, fiyat, tanıtım ve yer. Şirketlerin, ürün veya hizmetlerinin satışa hazır olmasını sağlamak için üstlenmeleri gereken birçok prosedür vardır.
İlk aşama, ürün veya hizmet fikrinin tasarlandığı “fikir aşaması” olarak adlandırılır. Ürünler piyasaya sürülmeden önce, şirketler hangi stilleri, ebatları, lezzetleri ve kokuları satmaları gerektiğine ve kullanmaları gereken ambalaj tasarımlarına karar vermelidir. Ardından, pazarlama departmanları genellikle yeni ürün konseptlerini odak gruplarıyla test eder ve anketler potansiyel alıcılar arasındaki ilgi düzeyini belirlemek ve belirli unsurları iyileştirmek için yapar.
Fiyat ayrıca odak grupları ve anketler aracılığıyla test edilir. Şirketler, maksimum getiri elde etmek için en uygun fiyatı bilmelidir. Fiyatı belirlemenin bir yolu da, şirket ilgili tüm ürün giderlerini geri kazanabildiği ve hala kar elde ettiği sürece, rakiplerle karşılaştırılabilir bir düzeye koymaktır. Eğer şirket hiç bulunmayan bir ürün tanıtıyorsa, tüketicinin ne kadar ödemek istediğini belirlemelidir.
Promosyon, şirketlerin tüketicilere ürünlerini hedef almaları için hedeflenen kampanyalarla verdikleri bilgilerle ilgilidir. Kampanyalar farklı medya biçimlerini, etkinlikleri ve daha fazlasını içerebilir. Promosyonların genellikle iki amacı vardır; satış temsilcileri için potansiyel satışlar oluşturur veya gerçek alımları başlatır.
Pazarlamanın Dört P'sindeki "Yer", ürünlerin nasıl ve nerede satıldığını gösterir. Tüketici ürünleri şirketleri, örneğin, perakendecilere satış yapan toptancılara satış yapıyorlar. Endüstriyel pazarda, satın alma süreci uzundur ve daha fazla karar vericiyi içerir. Bazı şirketler ayrıca yerel düzeyde ürün veya hizmet satarken, diğerleri ulusal ve hatta uluslararası olarak satmaktadır. Bazı şirketler ürünlerini veya hizmetlerini yalnızca çevrimiçi olarak satarlar. Tüm dağıtım kararları genel pazarlama sürecinin bir parçasıdır.

Pazarlama Türleri

Yazılı, radyo ve televizyon kampanyaları, doğrudan posta, internet pazarlaması gibi pazarlama türleridir. İnternet üzerinden satış yapan şirketler web sayfalarını optimize ediyorlar, bu nedenle Google ve Yahoo gibi arama motorlarında daha yüksek görünüyorlar. Bültenler, basın bültenleri ve makaleler aynı zamanda müşteri adayları ve siparişler üretmek için kullanılan pazarlama formlarıdır. Bazı şirketler, memnun müşterilerin başkalarını belirli bir işletmeye yönlendirdiği işletmeleri artırmak için tavsiye pazarlamasını da kullanır.
Daha yakın bir zamanda, sosyal medya pazarlaması akıllı şirketlerin potansiyel alıcılara ulaşmalarında, Facebook'ta ya da Instagram'da reklam yayınlamalarında ya da Twitter'da bir web sitesine bağlantılar içeren tavsiyeler vermelerinde önlenebilecekleri bir şey haline geldi.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM