Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

Planports Ekibi 28.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 877 kere okundu

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?

Kalite yönetim sistemi, sürekli olarak müşteri gereksinimlerini karşılamaya odaklanan bir dizi iş sürecidir. Ayrıca tüketici memnuniyetini artırmaya odaklanmaktadır. Bu bağlamda, tüketici ve müşteri aynı anlama sahiptir.Kalite yönetim sistemi resmi bir sistemdir. Kalite politikalarının yanı sıra hedeflere ulaşmak için süreçleri, prosedürleri ve sorumlulukları belgelemektedir.
Kalite yönetim sistemi sadece müşteri gerekliliklerine değil, aynı zamanda yasal gerekliliklere de odaklanabilir. Örneğin, bir ürün için geçerli olan lisanslar, kısıtlamalar ve yasalar yasal gereksinimlerdir. Hükümet genellikle düzenleyici gereklilikler uygular.
Kalite yönetim sistemi, açıkça tanımlanmış bir dizi iş sürecidir. İlgili belgelerle birlikte, önceden tanımlanmış standartlara göre ürün ve hizmet oluşturma taahhüdünüzü tanımlar. İyi bir kalite yönetim sistemi operasyonel bir ortamda süreçler ve sorumluluklar hakkında ayrıntılı bilgi içermelidir.
Kalite yönetimi, bir kuruluşun spesifikasyonlara mal ve hizmet ürettiğinden ve sunduğundan emin olmak için yaptığı her şeydir. Ayrıca bunu uygun maliyetle yapmayı da içerir. Kalite yönetim sistemleri tüm bunları yapmak için bir sistemdir.

Etkili bir kalite yönetim sistemi ne sağlar?
Etkili bir kalite yönetim sistemi, bir işletmenin sürekli yüksek bir standarda ulaşmasını sağlar. Ayrıca, bir şirketin iş operasyonlarının her bir yönünü sürekli olarak ölçmek ve geliştirmek için bir plan içerir.
Kalite yönetim sistemleri temel olarak iki hedefe odaklanmaktadır:
  1. Müşteri gereksinimlerini ve beklentilerini karşılamak veya aşmak.
  2. Mevzuata uygunluk.
Business Balls'a göre, tam olarak belgelenmiş bir kalite yönetim sistemi, işletmenin iki önemli gereksinimi karşıladığından emin olacaktır:

  1. Şirket İhtiyaçları: Hem harici hem de dahili olarak şirket ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Sistem, mevcut kaynakların en iyi şekilde kullanılması ve optimum maliyet ile gereksinimlerin karşılanmasını sağlayacaktır. Örneğin materyaller, teknoloji, bilgi ve insanlar 'mevcut kaynaklar'dır.
  2. Müşterinin gereksinimleri: Bu, istenen ürün veya hizmeti tutarlı bir şekilde sunmanın yanı sıra müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılama anlamına gelir.
Bu gerekliliklerin karşılanması ile ilgili olarak, Business Balls şunları ifade eder:“Bu gereklilikler, ancak nihai tedarikçiden nihai müşteriye kadar, sistem faaliyetlerini desteklemek için bilgi ve veri biçiminde objektif kanıt sağlandığında gerçekten karşılanabilir.”

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM