Kar Marjı Nedir? Marj Nedir?

Planports Ekibi 27.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 8827 kere okundu

KAR MARJI NEDİR? MARJ NEDİR?

'Marj' kelimesinin, hem iş dünyası hem de finans dünyasında ve diğer durumlarda birkaç anlamı vardır. Kar marjı, bir ürün veya hizmetin maliyeti ile sattığınız tutar arasındaki farka işaret eder. Ayrıca, toplam satışlardan elde edilen gelirin bir işletmedeki maliyetleri aşma miktarı anlamına da gelir. “Akıl sağlığı marjı” ifadesi de, kapasite sınırlaması, bunun ötesinde bir şeyin kötüleşmesi veya ortadan kalkması anlamına gelir.

Marjın bazı iş ve finans anlamları:
- Bankacılık: 1. Teminata kullanılan varlığın değeri ile ona ödünç verilen tutar arasındaki fark. 2. Piyasa faizine eklenen veya piyasadaki mevduat faiz oranından çıkarılan yüzde faiz.
Ticaret: Bir ürün satın alma maliyeti ile satış fiyatı arasındaki fark. Aynı zamanda bir işletmenin gelir ve giderleri arasındaki oranı ifade eder.
-Döviz Ticareti: Bir para biriminin spot fiyatı ve vadeli fiyatı arasındaki fark.
-Menkul Kıymet Ticareti: Bir borsacının spekülatör ödünç verdiği para miktarı ile teminat olarak yatırdığı menkul kıymetlerin cari değeri arasındaki fark.
Yatırım amaçlı menkul kıymetler dünyasında, marj hesabı aracı kurumlar tarafından, yatırımcının menkul kıymet satın almak için borç para almasını sağlayan bir hesaptır. Bu tesis, ile yatırımcı bir satın alma değerinin yarısını indirebilir ve diğer yarısını komisyoncudan ödünç alabilir. Parayı ödünç alma hakkı için broker faizini ödemek zorunda kalacak ve menkul kıymetleri teminat olarak kullanacaktır.
-Vadeli İşlemler Ticareti: Vadeli işlem sözleşmeleri ticareti yapabilmek için bir kişinin hesabında bulunması gereken minimum sermaye miktarını ifade eder. Bu marjı yatırımcının vadeli işlem piyasalarına katılmasını sağlayan bir teminat olarak düşünün.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM