Kariyer Hedefi Nasıl Belirlenir?

Planports Ekibi 23.03.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 7178 kere okundu


KARİYER HEDEFİ NASIL BELİRLENİR?

Uzun ve kısa vadeli hedefler koymanın zaman kaybı olduğunu düşünebilirsiniz. Özellikle eski bir atasözü ile yaşıyorsanız, "İnsan planlar, Tanrı güler." Bu hatayı yapmayın. Gelecek için planlama yapmamak, kaotik bir duruma yol açabilir.
Hedef Belirleme Kariyer Başarınızı Nasıl Etkiler?
Hedef belirleme, kariyer planlama sürecinin önemli bir bileşenidir. Başarılı ve tatmin edici bir kariyere sahip olma için hedeflerinizi tanımlayın ve onlara ulaşmak için bir strateji oluşturun. Sizi bir mesleği seçmekten, çalışmaktan ve onu başarmaya kadar götürecek bir yol haritasına kariyer eylem planı denir.
Kariyer eylem planınızın hem uzun hem de kısa vadeli hedefleri olmalıdır. Her birine ulaşmak için atılacak adımları ve yolunuza çıkabilecek engelleri aşmanın yollarını dahil etmek zorunludur.
Planlar, çok iyi düşünülmüş olsalar bile, her zaman işe yaramadığından, ihtiyaç duyulduğunda uygulanacak alternatifleri de içermelidir.
Kısa ve Uzun Vadeli Hedefler Arasındaki Fark
Hedefler genel olarak iki kategoriye ayrılır; kısa vadeli hedefler ve uzun vadeli hedefler. Bazen, üç aydan kısa bir sürede kısa vadeli bir hedefe ulaşabilir ve uzun vadeli bir hedefin tamamlanması beş yıldan uzun sürebilir.
Her uzun vadeli hedefe ulaşmak için önce hem kısa vadeli hedeflere hem de ek uzun vadeli hedeflere bir dizi ulaşmak gerekir. Örneğin, doktor olmayı arzuladığınızı varsayalım. Bu sizin nihai uzun vadeli hedefiniz olabilir, ancak bununla başa çıkmadan önce, birkaç tane daha hedef başarmanız gerekir; örneğin, tam bir üniversite (dört yıl), tıp okulu (dört yıl) ve tıbbi bir ikamet (üç ila sekiz) yıl).
Uzun vadeli hedeflere ulaşma yolunda, ilk önce açıklığa kavuşturulması gereken birkaç kısa vadeli hedef vardır. Notlar, bu hedeflere ulaşma konusunda önemli olduğu için, kısa vadeli hedeflerinizi daha yüksek bir not ortalaması kazanmak gibi daha da azaltmanız gerekir.
Hedeflerinize Ulaşma Şansını Artırmanın 7 Yolu
Çalışmanız, başarınızdaki en önemli rolü oynayacaktır, ancak hedeflerinizi doğru bir şekilde oluşturmazsanız, bunları başarmak çok daha zor olacaktır. Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz aşağıdaki kriterleri yerine getirmelidir:
  1. Özel hedefleriniz olmalı: "Başarılı olmak istiyorum" diyebilirsiniz. Ancak başarının ne anlama geldiğini tanımlayabilir misiniz? Bir kişiye başarı demek, bir şirketin CEO'su olmak anlamına gelirken, başka bir kişiye her gün akşam 6'ya kadar işten eve gelmek anlamına gelebilir.
  2. Hedefleriniz ölçülebilir olmalıdır: Hedeflerinize ulaşmak için bir zaman dilimine ve onlara ne zaman ulaştığınızı belirleme yöntemine sahip olun.
  3. Olumsuz olmayın: Hedefiniz, kaçınmak istediğiniz bir şey yerine istediğiniz bir şey olmalıdır. "Gelecek dört yıl boyunca yeteneklerimi geliştirmek istiyorum, böylece daha iyi bir iş için kalifiye olmak istiyorum" demek, "bu dört yıl boyunca bu işte sıkışmak istemiyorum" dan daha iyidir.
    4. Gerçekçi olun: Uzun vadeli hedefleriniz yetenek ve becerilerinizle uyumlu olmalıdır. "Bir           Grammy Ödülü kazanmak istiyorum" diyerek, bir enstrüman şarkı söyleyemiyor veya                 çalamıyorsanız, sizi başarısızlığa götürecektir.
  1. Hedefinize zaman dilimi içinde ulaşılabilir olmalıdır: Uzun vadeli bir hedefi daha küçük hedeflere bölün. Bebek adımlarını atmak, dev bir adımdan daha iyidir.
  2. Her hedefi bir işlemle eşleştirin: Örneğin, amacınız bir yazar olmaksa, bir yazma dersi için kaydolun.
  3. Esnek olun: İlerlemenizi engellemekle tehdit eden engellerle karşılaşırsanız pes etmeyin. Bunun yerine, hedeflerinizi buna göre değiştirin. Çalışmaya devam etme ihtiyacınızın sizi tam gün üniversiteye gitmekten alıkoyacağını varsayalım. Lisans derecenizi dört yılda bitirmek mümkün olmamakla birlikte, yarı zamanlı okula kaydolabilir ve biraz daha uzun sürebilir. Esneklik, artık anlamlı olmayan hedefleri bırakmaya istekli olmak ve bunun yerine enerjinizi başkalarının peşinden koşmak istemek demektir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM