KDV Hesaplama Programı

Planports Ekibi 12.07.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 2168 kere okundu

Image title

KDV Hesaplama Programı

Planports sayesinde ödeyeceğiniz KDV tutarını(Hesaplanan KDV, indirilecek KDV)) kolayca hesaplayabilirsiniz. Program, oluşturmuş olduğunuz alış ve satış faturalarını dikkate alarak ödenecek kdv miktarını rapor olarak sunar.

Ön muhasebe menüsü altında bulunan, Raporlar kısmında "KDV Raporu" butonuna tıklayarak ilgili menüye ulaşabilirsiniz. Rapor içerisinden dönem seçerek sorgula butonuna basmanız yeterlidir. Planports, döneme göre hesaplanan KDV ve İndirilecek KDV tutarlarını hesaplayarak listeler. Dilerseniz bu raporun çıktısını da alabilirsiniz.

KDV Hesaplama özelliğini ücretsiz denemek için buraya tıklayabilirsiniz.

KDV Nedir?

KDV, mal teslimi ve hizmetlerin üretimi ile bunların alım satımı üzerinden her aşamada ödenen vergi türüdür. Doğrudan değil dolaylı olarak alınan bir vergi türüdür. Sabit bir oran yoktur farklı oranlara göre alınır. Ayrıca KDV sadece Türkiye de değil dünya genelinde uygulanan bir vergidir. KDV de asıl mantık her aşamada yaratılan katma değerin vergilendirilmesidir. Bu durum da KDV nin indirim mekanizmasını ortaya çıkarır. Şimdi hangi işlemlerde KDV uygulandığını inceleyelim;

-Her türde mal ve hizmet ithalatı

-Ticari Faaliyetler

-Sınai Faaliyetler

-Zirai Faaliyetler

-Diğer Hizmetler

Bir işlem üzerinden KDV hesaplanması için Türkiye’de yapması gerekir. Hizmetten Türkiye’nin faydalanması ve mal teslimlerinin de Türkiye’de yapılması KDV vergisi için yeterli sebeplerdir.

KDV’nin mükellefi mal teslimini yapan veya hizmeti sunan taraflardır. Fakat mükelleflerde satışlarına KDV ekleyerek satışlar yaparlar. Yani vergiyi asıl üstlenen kişiler hizmetten yararlanan kişilerdir.

KDV’nin matrahı denilen şey ise üzerinden vergi hesaplanan tutardır. Yani fiyatın KDV eklenmeden önceki halidir.

KDV oranlarına bakacak olursak;

Genel KDV oranı %18’dir. Fakat bu oran devlet tarafından düzenlenen kararlarla değişkenlik gösterebilir. Yani bazı durumlarda %1, bazı durumlarda %8, bazı durumlarda da %18 olarak değişebilir.

KDV Nasıl Hesaplanır?

Mal veya Hizmet Bedeli x KDV Oranı / 100

Örnek:

400 TL’lik bir malın %18 KDV’si,

400 x 0.18 = 400 x 18 / 100 = 472 TL

KDV Oranı : 72 TL



Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM