KFC Pazarlama Stratejileri

Planports Ekibi 17.12.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 2675 kere okundu
KFC PAZARLAMA STRATEJİLERİ
KFC bir Amerikan fast food markasıdır ve Mcdonalds'tan sonra en büyük ikinci markadır. 1930 yılında Albay Harland Sanders tarafından kurulan KFC, dünya genelinde 123'ten fazla ülkede yaklaşık 20.000'den fazla mağazaya sahiptir.
Yıllar geçtikçe marka hızla büyüdü ve Mcdonalds'a her cephede zorlu bir rekabet sağladı.
Bakalım tüm bu yıllar boyunca KFC'nin başarısına hangi faktörlerin atfedildiğini görelim.

KFC İş Modeli
Oyunun adı: Franchising

KFC, gelirini farklı ülkelerde açtığı farklı franchise'lardan elde ediyor. Her franchise, ana franchise verene ciroya göre bir ücret ödeyecektir.
Diğer bir deyişle, her franchise aslında bağımsız bir iştir ancak franchise'ın işleyiş yöntemini izler. Franchise veren, model yardımını ve gerekli gördüğü diğer öğeleri sağlayacaktır.
KFC, tüm franchise sahipleri için mağazalarını kendi markaları altında işletmek için muhafaza etmeleri gereken gıda kalitesi ve mağaza temizliği derecesini kapsayan belirli prosedürler belirlemiştir.

KFC Hedef Pazarları
KFC, ürünleri ve teklifleri için esas olarak coğrafi pazar bölümlemesini kullanır:

Coğrafi Segmentasyon
Coğrafi segementasyon, pazarları coğrafi kriterlere göre böler. KFC, işini aşağıdaki gibi farklı coğrafi segmentlere ayırır:
  1. Amerika
  2. Avrupa
  3. Asya/Pasifik, Orta Doğu ve Afrika
  4. Diğer Ülkeler (Kanada, Latin Amerika gibi)
Coğrafi segmentasyonlarına dayanarak KFC, menüsünü ve yiyecek sunumlarını bölgesel zevklere ve ihtiyaçlara uyacak şekilde optimize eder.
Örnek: KFC, Hindistan'daki vejetaryen müşterilere hitap etmek için Hindistan'da Veg Rice Bowl sunmaktadır. ABD'de ise diğer ülkelerde bulunmayan farklı türde Tavuk sandviçleri sunmaktadır.

KFC Hedef Pazarları
KFC vejetaryen olmayan ve vejetaryen olan müşteri segmentlerini içeren bir hedef pazar uygular. KFC'nin menüsünde yetişkinlere olduğu kadar genç izleyicilere de hitap eden öğeler vardır. Yıllar içinde marka kendisinin bir aile restoranı olarak algılanmasını istediğinden bu tür iletişim kampanyaları yürütmeye başlamıştır.Aşağıda, bir KFC hedef pazarını değerlendirmek için gerekli olan üç faktör bulunmaktadır.
  • Segment boyutu ve büyüme potansiyeli
  • Segment yapısal çekiciliği
  • Şirket hedefleri ve kaynakları
Yukarıda bahsedilenler, KFC'nin iş stratejilerini, satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütmek için hedeflemeyi seçtiği birkaç potansiyel pazar segmentidir.

KFC Rekabet Avantajı
KFC'nin tavuğu, marka için güçlü bir farklılaştırıcı faktör ve başarısının ana nedeni olmuştur. KFC'nin 11 bitki ve baharat karışımına sahip kızarmış tavuğun gizli tarifi, tüm bu yıllar boyunca itici gücü oldu.
Müşterilerin değişen ihtiyaçları nedeniyle ve vejeteryan müşteri segmentine hitap etmek için KFC, menüsüne vejeteryan ürünleri de dahil etmiştir. Böylece marka satış hacmini ve gelirini artırma fırsatı bulmuştur.
KFC'nin rekabet avantajı, değişen zamana ve müşterilerin ihtiyaçlarına uyum sağlama kabiliyetinde yatmaktadır. Gerçekten de KFC 90+ yaşında olmasına rağmen, yine de genç bir markanın havasını sağlam tutmayı başarıyor.

KFC Fiyatlandırma Stratejisi
KFC'nin hedef kitlesini orta ve üst orta sınıf oluşturmaktadır ve ürünlerini buna göre fiyatlandırmaktadır. KFC'nin ürünleri ve çeşitleri için kullandığı farklı fiyatlandırma stratejileri vardır.

İsteğe Bağlı Fiyatlandırma: İsteğe bağlı fiyatlandırma, temelde şirketler tarafından, müşterilerin satın almaya başladıktan sonra harcadıkları tutarı artırmaya çalışmak için kullanılır. İsteğe bağlı 'ekstralar', ürün veya hizmetin genel fiyatını artırır. KFC'nin durumunda, müşteriler menülerinde bulunan ana ürünleri satın alabilir ve ardından satın aldıkları ana ürünle uyumlu olan içecekler veya tatlılar gibi "ekstralar"  tercih edebilirler. Sonuçta, müşteri satın almak istediği ana ürün ve ayrıca "ekstralar" için ödeme yapmış olur.

Paket Fiyatlandırması: KFC, farklı ürünleri bir araya getirir ve müşterilere biraz daha düşük bir fiyatla sunar. KFC, müşterilerine farklı combo teklifler sunar ve ayrıca müşterisine kendi seçtikleri kombinasyonu yapma seçeneği sunar.

Bu, KFC’nin pazarlama stratejisini tamamladığı son noktadır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM