Mali Mühür Nedir

Planports Ekibi 13.06.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 2183 kere okundu

Image title


MALİ MÜHÜR NEDİR?

Mali mühür elektronik belgelerin yasal olarak geçerli hale gelebilmesini ve verilerin garanti altına alınabilmesini sağlayan elektronik halde bir sertifikadır. Daha yalın bir şekilde anlatacak olursak firmaların elektronik kaşesidir. Kısacası e-faturanın geçerlilik kazanabilmesi için mali mühür ile imzalanması zorunludur. E-fatura, e-arşiv ve e- defter uygulamalarına geçmek için mali mühür kaydı zorunludur.

Mali mühür almak için TÜBİTAK bünyesindeki Kamu Sertifikasyon Merkezine başvurmanız  yeterli. Mali mühür için bağlantıya tıklayabilirsiniz;https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go

Mali mühüre başvurduğunuz anda GİB'e, "e-faturaya geçmek istiyorum"demiş oluyorsunuz. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinden başvuru yapabilirsiniz. GİB de verdiğiniz siparişin ardından birkaç günde size mali mührünüzü gönderiyor.

E-fatura veya e-Defter kullanmak isteyen firmalar öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunurlar. Başvurusu olumlu bulunanlar TÜBİTAK bünyesinde Kamu Sertifika merkezine mali mühür için başvurabilirler.

Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır, bunlardan biri bir mali mühürün 3 senede bir yenilenmesi gerektiğidir. Ayrıca şirketinizin ünvanı değişti ise de yine yeni bir mali mühür başvurusunda bulunmanız gerekir.

Mali mührünüze ait belgeler bir adet akıllı kart içerisinde yer almaktadır. Bu akıllı kartlar bir USB okuyucu ile sizlere teslim edilir.

Mali mühür almanız demek artık e-fatura kesmeye yetkisi olan bir işletme olduğunuz anlamına gelir. E-Fatura’ya canlı ortamda başvuru yapmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz; https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ Bunun devamında yapmanız gereken tek şey e-fatura hizmet sağlayıcısı edinmektir. Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra artık faturalarınızı kesebilirsiniz.



Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM