Temel Fatura ve Ticari Fatura

Planports Ekibi 13.06.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 2955 kere okundu


Image title


TEMEL FATURA VE TİCARİ FATURA

Bu konuda ilk bilinmesi gereken husus; temel faturanın ve ticari faturanın ‘’E-fatura’’ ile ilgili kavramlar olduğudur. E-fatura mükellefi olduğunuz takdirde faturanızı yollarken karşınıza iki fatura senaryosu çıkar. Detaylı olarak inceleyecek olursak;

Temel Fatura;

Bu fatura senaryo tipinde fatura alıcısının faturayı reddetme veya kabul etmeme şansı yoktur. Eğer fatura süreciyle ilgili büyük bir sıkıntı var ise alıcı faturaya ancak harici yollarla itiraz edebilir. Daha net anlatacak olursak temel faturada alıcının onayı beklenmez, fatura gönderildiği zaman otomatik olarak kabul edilmiş sayılır. İtiraz, red ve iade işlemlerinde devreye ticaret mahkemeleri girer.

Ticari Fatura ise;

Ticari faturada temel faturanın tersine karşı tarafın red ve kabul seçeneği vardır. Yalnız bu senaryonun da dikkat edilmesi gereken yanı bu hakların sadece 8 gün içerisinde gerçekleşebiliyor olmasıdır. Yani gönderilen e-faturayı alıcının kabul edip etmemesi kendi elindedir. Gönderilen faturanın kabul edilip edilemeyeceğini gönderen firma kendi sistemi üzerinden takip edebilir. Bu senaryonun oluşturulmasının sebebi ticari ihtiyaçların göz önünde bulundurulmasıdır. Bahsettiğimiz işlemler ise tamamen mesajlaşma platformu üzerinden gerçekleşir. Ayrıca ticari fatura senaryosunda hem reddedilen hem de iade edilen faturalar için iade faturası gönderilmelidir.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM