Markalaşma Neden Önemlidir?

Planports Ekibi 12.11.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 2349 kere okundu

MARKALAŞMA NEDEN ÖNEMLİDİR?

Onlarca yıl önce markalaşma bir isim, slogan, işaret, sembol, tasarım ya da bir ürünü veya hizmeti diğerinden ayırt eden bu unsurların bir kombinasyonu olarak tanımlandı. Bir ürünün veya hizmetin markası, rekabetten farklılaştı.
 Bugün marka, günümüzün pazarlama dünyasında biraz daha karmaşık hatta daha önemli hale gelmiştir. Bir tüketicinin, şirketinizin adını, hizmetini veya ürününü duyduğunda ve düşündüklerinde sahip olduğu algısıdır. En iyi örnek, hız ve hareket duygusu taşıyan Nike'ın swish'idir.
Marka Ne Yapmalı?
Markalaşma, sadece hedef pazarınızın sizi rakiplerinizden ayırmanızı sağlamakla ilgili değildir. Ayrıca, potansiyel müşterilerinizin, sorunlarına veya ihtiyaçlarına yönelik tek bir çözüm sağlayıcısı olarak sizi görmelerini sağlamak da vardır. Özünde, markalaşma bir problem çözücüdür. Nike'ın swish'i bile tüketiciye bu spor ayakkabısının çok yavaş koşma probleminizi çözeceğini söyler. Swish, her tüketiciyi bir atlet gibi hissettirir.
İyi bir markanın hedefleri şunlardır;
  • Açıkça bir mesaj gönderir.
  • Güvenilirliğinizi pazarda doğrular.
  • Hedef müşterilerinizi ürün veya hizmet ile duygusal olarak bağlar.
  • Satın alma işlemi için alıcıyı motive eder.
  • Kullanıcı sadakatinin sihirli mermisini oluşturur.
Müşterinizi Markalayın ve Anlayın
Markalaşmayı başarmak için müşterilerinizin ve beklentilerinizin ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamalısınız. Marka stratejilerinizi şirketiniz genelinde herkese açık her noktada birleştirerek bunu başarabilirsiniz. Markanızı, şirketinizi veya kuruluşunuzu yaşayan, nefes alan bir insan gibi düşünün. Bu kişiyi, kim olduklarını, neden değerli olduklarını ve özellikle neyi sunmaları gerektiğini açıklayarak düşünün.
Markalaşmanın Önemi ve 3 Temel Soru
Markanız, tüketicinize bir söz kaynağıdır. Kendinizi en uzun ömürlü ampulün üreticisi olarak faturalandırıyorsanız, markanız bunun için yaşamalıdır.
Markanızı araştırmak, tanımlamak ve oluşturmak için zaman harcamak önemlidir. Stratejik bir pazarlama planı geliştirirken, markanız önemli iş hedeflerinizin amacını anlamak için bir rehber görevi görür. Bir pazarlama planını bu hedeflerle hizalamanıza ve kapsayıcı stratejiyi yerine getirmenize olanak tanır. Unutmayın, bir markanın etkinliği sadece satın almadan önce gerçekleşmez. Marka deneyimi marka sadakati yaratmaya dayanmalıdır. Başka bir deyişle, ürün veya hizmet beklendiği gibi mi gerçekleşti? Kaliteyi vaat edilen ya da daha iyi olan iyi miydi? Servis nasıl geçti?
Bu üç soruya olumlu cevaplar alırsanız sadık bir müşteri oluşturursunuz. Marka sadece
sadık müşteriler yaratmaz, aynı zamanda sadık çalışanları da yaratır. Kaliteli bir marka, insana inanacak bir şey verir. Çalışanların, çalıştıkları kurumun amacını anlamalarına yardımcı olur. Onlar bir şeyin önemli bir parçası olduğunu hissederler.
Soru şu ki, markanızın pazarlama çalışmalarınızda ihtiyaç duyduğunuz iç ve dış değeri vermek için yeterince güçlü olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Kendinize aşağıdakileri sorarak başlayın:
  • Markam hedef kitlemle ilgili mi? Çok fazla düşünmeden anında "anlayabilecekler mi"?
  • Markam, sunduğum şeyin benzersizliğini ve neden önemli olduğunu paylaşıyor mu?
  • Hedef kitlemize verilen marka vaadini yansıtıyor ve iç dinleyicilerime değer katıyor mu?
  • Markam, müşterilerime temsil etmek istediğim değerleri yansıtıyor mu?
Bu soruların markanızın gelişiminde bir kılavuz görevi görmesine izin verin. Cevaplardan emin değilseniz, markalama çabalarınızı yenilemek isteyebilirsiniz.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM